Νάγκελ (ΕΚΤ): Σύντομα οι αυξήσεις των επιτοκίων - Ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νάγκελ (ΕΚΤ): Σύντομα οι αυξήσεις των επιτοκίων - Ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι
Πεπεισμένος πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των βασικών της επιτοκίων εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια εμφανίζεται ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ.

Πεπεισμένος πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου θα αποφασίσει την πρώτη αύξηση των βασικών της επιτοκίων εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια εμφανίζεται ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ.

Πιο αναλυτικά, ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Γερμανίας που διορίσθηκε στη θέση του τον περασμένο Ιανουάριο ερωτώμενος για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από πλευράς ΕΚΤ στο άμεσο μέλλον εν μέσω της εκτόξευσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ανέφερε πως «είμαστε στο σωστό δρόμο», επισημαίνοντας πως «αρκετά ακόμα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ φαίνεται πως ασπάζονται αυτή τη θέση».

Μιλώντας στο δίκτυο CNBC, ο Νάγκελ -που θεωρείται ως ένα από τα πιο «επιθετικά» μέλη του δσ της ΕΚΤ στο ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων- σημείωσε πως «κατά τη συνάντηση του Μαρτίου αποφασίστηκε η σταδιακή μείωση του ρυθμού επαναγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP)», συμπληρώνοντας πως κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου η ΕΚΤ θα αποφασίσει την διακοπή του προγράμματος επαναγοράς assets. «Μετά από αυτό, πιστεύω ότι είναι πιθανό να δούμε την αύξηση των επιτοκίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νάγκελ.

«Λέω πιθανό, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, όμως πλέον τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους», διευκρίνισε ο επικεφαλής της Bundesbank.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ τους τελευταίους μήνες έχει βρεθεί επανειλημμένα στο επίκεντρο κριτικής για τη λιγότερο επιθετική στάση που κρατάει σε σχέση με τη νομισματική πολιτική, συγκριτικά με άλλες κεντρικές τράπεζες, με την πίεση ωστόσο να έχει αυξηθεί σημαντικά προς τους Ευρωπαίους τραπεζίτες, καθώς παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως πλέον απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεν: Η ΕΚΤ πρέπει να κινηθεί «άμεσα» μακριά από τα αρνητικά επιτόκια

Κνοτ (ΕΚΤ): Δεν πρέπει να αποκλείεται αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Νάγκελ (ΕΚΤ): Όχι άλλες καθυστερήσεις στην αύξηση επιτοκίων - Το «παράθυρο ευκαιρίας» θα κλείσει

gazzetta
gazzetta reader insider insider