Ενέργεια: Τα «ψιλά γράμματα» των αποφάσεων των Βρυξελλών – Τι σημαίνουν για την Ελλάδα

Κώστας Δεληγιάννης
Μοιράσου το
Ενέργεια: Τα «ψιλά γράμματα» των αποφάσεων των Βρυξελλών – Τι σημαίνουν για την Ελλάδα
Τίτλους τέλους στην προοπτική δραστικών ευρωπαϊκών παρεμβάσεων για το ενεργειακό κόστος, από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, βάζει η νέα εργαλειοθήκη της Κομισιόν. Ωφελημένη η Ελλάδα από το σχέδιο των Βρυξελλών για νέες υποδομές φυσικού αερίου, στο πλαίσιο του οποίου διεκδικεί ευρωπαϊκούς πόρους έως 3 δισ. ευρώ, καθώς και την αξιοποίηση καινούριων δανείων από το Ταμείο, τα οποία προορίζονταν για άλλες χώρες αλλά θα μείνουν αδιάθετα.

Η χθεσινή ανακοίνωση της νέας «εργαλειοθήκης» της Κομισιόν, για την αντιμετώπιση των υψηλών ενεργειακών τιμών, δίνει δύο ακόμη λόγους στην κυβέρνηση να προχωρήσει στο σχέδιο για την εφαρμογή έμμεσου πλαφόν στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πρώτος λόγος είναι πως από την «εργαλειοθήκη» απουσιάζουν για μία ακόμη φορά δραστικά μέτρα, πανευρωπαϊκής εφαρμογής, για την αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους. Επομένως, με δεδομένο ότι το κείμενο της Κομισιόν θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης των Ευρωπαίων ηγετών στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στα τέλη Μαΐου, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να αποφασισθούν στη Σύνοδο παρεμβάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να ανακουφίσουν σε ουσιαστικό βαθμό νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παρεμβάσεις όπως η επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές φυσικού αερίου σε όλη τη «Γηραιά Ήπειρο», την οποία οι Βρυξέλλες προκρίνουν μόνον αν διακοπούν πλήρως οι ρωσικές εισαγωγές αερίου.

Την ίδια στιγμή, όπως είχε γράψει το Insider.gr, με βάση το προσχέδιο της «εργαλειοθήκης» που είχε διαρρεύσει, στο τελικό κείμενο συνεχίζει να συμπεριλαμβάνεται στα προτεινόμενα μέτρα η ανάκτηση με ρυθμιστικό τρόπο των υπερεσόδων που έχουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, λόγω των υψηλών τιμών αερίου. Ένα μέτρο που βρίσκεται στον «πυρήνα» του ελληνικού σχεδίου, το οποίο στοχεύει ακριβώς στην αφαίρεση των υπερεσόδων «στην πηγή», δηλαδή από τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι μονάδες για τη συμμετοχή τους στην αγορά.

Όφελος από τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αερίου

Όσον αφορά τη χθεσινή εξειδίκευση του σχεδίου REPowerEU, για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, η πρώτη αντίδραση από ελληνικής πλευράς είναι ότι οι πολιτικές που προκρίνονται από την Ε.Ε. συμβαδίζουν με τους πυλώνες της ενεργειακής στρατηγικής που έχει χαράξει η χώρα μας, στην κατεύθυνση της απανθρακοποίησης. Επομένως, οι ευρωπαϊκές πολιτικές για ενίσχυση των ΑΠΕ και της ενεργειακής εξοικονόμησης, για την αύξηση χρήσης του βιομεθανίου, τη μαζική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες και τη χρήση «πράσινου» υδρογόνου, που προωθούνται μέσω του REPowerEU, θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της «πράσινης στροφής» της χώρας μας.

Ιδιαίτερο όφελος αναμένεται να έχει η Ελλάδα και στο πλάνο της Ε.Ε. για την ανάπτυξη των υποδομών αερίου, με σκοπό τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας της «Γηραιάς Ηπείρου», καθώς η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας ευνοείται από τις νέες «οδούς» διέλευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Q&A της Κομισιόν, γίνεται αναφορά τόσο στην αποθήκη αερίου που σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στη Νότια Καβάλα, όσο και στην αύξηση της χωρητικότητας του «Νότιου Διαδρόμου» στα 20 bcm, μεγάλο μέρος του οποίου (μέσω του ΤΑΡ) διέρχεται από τη χώρα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, η χώρα μας διεκδικεί ευρωπαϊκούς πόρους έως 3 δισ. ευρώ για νέες υποδομές αερίου, όπως πλωτές δεξαμενές αερίου (FSU) και νέους αγωγούς στο εθνικό σύστημα μεταφοράς. Τα κεφάλαια αυτά θα προέλθουν από το «νέο χρήμα» που προβλέπει το REPowerEU, καθώς και την αξιοποίηση καινούριων δανείων από το Ταμείο, τα οποία προορίζονταν για άλλες χώρες αλλά θα μείνουν αδιάθετα.

«Διάδρομος υδρογόνου» στη Μεσόγειο

Κέρδος για την Ελλάδα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι στη Μεσόγειο πρόκειται να εγκατασταθεί ο ένας από τους τρεις «διαδρόμους υδρογόνου» (οι δύο άλλοι προβλέπονται στη Βόρεια Θάλασσα και την Ουκρανία), για την εισαγωγή ανανεώσιμου αερίου από τρίτες χώρες. Για την προμήθεια της Ευρώπης με «πράσινο» υδρογόνο μέσω της Μεσογείου, η Ε.Ε. προσβλέπει σε συνεργασία με την Αφρική και τις Αραβικές χώρες του Κόλπου.

Όσον αφορά τις επιπλέον χρηματοδοτήσεις (μέρος των οποίων διεκδικεί και η Ελλάδα), όπως έγραψε χθες το Insider.gr, θα προέλθουν από το «νέο χρήμα» ύψους 20 δισ. ευρώ, χρηματοδοτούμενα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων του Συστήματος Εμπορίας Ρύπων της ΕΕ – ΕΤS. Για τη χώρα μας, εκτιμάται πως προκύπτει ένα ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ, η οποία παράλληλα θα μπορεί να αναζητήσει καινούρια δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία προορίζονταν για άλλες χώρες αλλά θα μείνουν αδιάθετα. Επίσης, δίνεται η ευελιξία για την αξιοποίηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και την ΚΑΠ.

Οι υπόλοιπες ευκαιρίες από το REPowerEU

Εκτός από την εισαγωγή 10 εκατ. τόνων «πράσινου» υδρογόνου έως το 2030, το REPowerEU προβλέπει επίσης των εγχώρια παραγωγή άλλων 10 εκατ. τόνων, γεγονός που αυξάνει τις ευκαιρίες υλοποίησης και των σχεδίων που έχουν κατατεθεί και από την Ελλάδα για τη δημιουργία μίας αλυσίδας αξίας για το ανανεώσιμο καύσιμο. Ιδιαίτερη σημασία προς αυτή την κατεύθυνση έχει το πρότζεκτ «White Dragon», που φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία σε «κοιλάδα» παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου.

Την ίδια στιγμή, χάρις στην εγχώρια αγροτική οικονομία, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις σημαντικό μερίδιο των επενδύσεων ύψους 37 δισ. ευρώ που προβλέπονται έως το 2030, για την ενίσχυση της παραγωγής βιομεθανίου. Παράλληλα, λόγω του πλούσιου ηλιακού δυναμικού, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για την εκμετάλλευση των νέων δυνατοτήτων που δίνει η «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ηλιακών Στεγών», για τη μαζική εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων στις οροφές κτιρίων κατοικιών, επιχειρήσεων, δημόσιων κτιρίων και κατοικιών. Μάλιστα, η Πρωτοβουλία προβλέπει πως από το 2026 σε όλα τα δημόσια κτίρια θα εγκαθίστανται φωτοφολταϊκά στις οροφές τους, ενώ από το 2029 το ίδιο θα γίνεται και για τα νέα κτίρια κατοικιών.

Υπενθυμίζεται ότι με το REPowerEU η Κομισιόν προτείνει επίσης την αύξηση του δεσμευτικού στόχου Ενεργειακής Εξοικονόμησης σε τουλάχιστον 13%, από 9% που προβλέπεται τώρα. Ένας πιο «επιθετικός» στόχος θα αποτελέσει για τη χώρα μας εφαλτήριο για ακόμη πιο μαζική ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού της αποθέματος, στο οποίο υπερτερούν οι κατοικίες που δεν έχουν καμία θερμική μόνωση. Επίσης, οι Βρυξέλλες εισηγούνται την αύξηση του στόχου για το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα στο 45% το 2030, από 40% που είναι σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Πλαφόν στην τιμή αερίου μόνο αν κλείσει η ρωσική στρόφιγγα - Επιδότηση αερίου για ηλεκτροπαραγωγή

Λάιεν: Επενδύσεις €300 δισ. για απεξάρτηση από Ρωσία - Κοινές αμυντικές προμήθειες με απαλλαγή από ΦΠΑ

Κοινές αμυντικές προμήθειες μισού δισ. σε 2 χρόνια στην ΕΕ αποφάσισε η Κομισιόν

MUST READ

Το Ταμείο Ανάκαμψης «πηγή» των 300 δισ. για την ενεργειακή κρίση – Δεν δίνει νέο χρήμα η ΕΕ – Πού ωφελείται η Αθήνα

Κομισιόν: Μέτρα «επιτάχυνσης» προς την πράσινη μετάβαση - Φωτοβολταϊκά στις ταράτσες και αιολικά αντί για ρωσικό αέριο

Όλες οι ειδήσεις

08:05

Ο Αλέξης, ο πόλεμος με το Airbnb και τα... γκράντε οικιστικά deals

08:05

ΗΠΑ: Τροπολογίες βουλευτών στο Κογκρέσο κατά της πώλησης F16 στην Τουρκία

07:58

Πολύτιμος σύμμαχος των εξαγωγέων η Export Credit Greece – Πώς θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις

07:54

Αέριο: Εγκαίνια την Παρασκευή του νέου ελληνοβουλγαρικού αγωγού παρουσία Μητσοτάκη

07:50

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: «Βήμα προς τα εμπρός» για την υβριδική μονάδα στο Αμάρι της Κρήτης

07:46

Ρεύμα: Ξεκινά το πλαφόν – «Υπερέσοδα» άνω των 150 εκατ. τον Ιούλιο θα πάνε για επιδοτήσεις

07:44

Πασχάλη (Eurobank): Επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ την τελευταία 2ετία για να λειτουργήσει το υβριδικό μοντέλο εργασίας που επέλεξαν 2.835 εργαζόμενοι

07:41

Νέα «σελίδα» στην Intrakat με εφοπλιστικά κεφάλαια

07:38

Πώς «ανακατεύεται η τράπουλα» στον ευρύτερο τομέα των κατασκευών – υποδομών

07:35

Απλοί τρόποι για να φρενάρουμε την κλιματική αλλαγή

07:33

Η Norton αναβιώνει τη θρυλική μοτοσικλέτα Commando 961

07:32

Αγορές: Χύνεται αίμα, αλλά... - Πόσο θα είναι η ΑΜΚ της Αττικής - Ιντρακάτ: Υπάρχει και next step;

23:58

Ρωσία: Όπλα που παραδίδουν δυτικές χώρες στην Ουκρανία καταλήγουν στη «μαύρη αγορά»

23:44

Βόρεια Μακεδονία - Βουλγαρία: Ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε τα Σκόπια να αποδεχτούν την πρόταση της ΕΕ

23:31

Κίνα: Κλείνουν σχολεία, μπαρ, πολιτιστικοί χώροι στην πόλη Σιάν μετά τον εντοπισμό 18 κρουσμάτων της Όμικρον

23:21

Σπίρτζης: Να μην έχουν οι κάτοικοι της Φωκίδας την αντιμετώπιση που είχαν οι κάτοικοι της Εύβοιας και της Ηλείας

23:06

Wall Street: Συνεδρίαση roller coaster την Τρίτη - «Μάζεψε» τις απώλειες ο Dow, ισχυρά κέρδη ο Nasdaq

22:59

Κιρ Στάρμερ: Ο ηγέτης των Εργατικών θα δεχόταν τις πρόωρες εκλογές - «Χρειαζόμαστε αλλαγή, η κυβέρνηση καταρρέει»

22:45

ΡΑΕ: Οδηγίες προς τους παρόχους ενέργειας για την υιοθέτηση πρότυπου εγγράφου

22:27

Πυροσβεστική: Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας

22:15

Βρετανία: Εντείνεται η πολιτική κρίση - Παραιτήθηκε και ο αντιπρόεδρος των Τόρις και δύο βουλευτές

22:10

Πετρέλαιο: Ραγδαία πτώση κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι

22:00

Βρετανία: Η Λιζ Τρας στο πλευρό του Τζόνσον μετά από τις παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών

21:55

Μακελειό 4ης Ιουλίου: Ο δράστης έκανε σχέδια επί εβδομάδες - Μεταμφιέστηκε σε γυναίκα για να μην τον αναγνωρίσουν

21:40

Τουρκία: Δακρυγόνα ενάντια σε πορεία Pride στην Άγκυρα

21:28

Τσίπρας: Σχέδιο τεσσάρων αξόνων για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

21:19

Πανελλήνιες: Την Τετάρτη η ανακοίνωση των βαθμών των Ειδικών Μαθημάτων

21:11

Μενδώνη: Ο φωτισμός του ανελκυστήρα της Ακρόπολης έγινε για λόγους συντήρησής του

21:03

Χρυσός: Νέο χαμηλό για το 2022 με απώλειες άνω του 2%

21:01

Ουκρανία: Οι κάτοικοι της Μαριούπολης λαμβάνουν 5 λίτρα πόσιμου νερού την εβδομάδα