ΕΕ: Ετοιμάζεται «πλήγμα» και στην Λευκορωσία με κυρώσεις στην παραγωγή ποτάσας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Ετοιμάζεται «πλήγμα» και στην Λευκορωσία με κυρώσεις στην παραγωγή ποτάσας
Η ΕΕ εξετάζει επίσης κυρώσεις στο διυλιστήριο πετρελαίου Naftan, ενώ τα μέτρα θα μπορούσαν να εγκριθούν από τα κράτη μέλη αυτή την εβδομάδα.

Kυρώσεις ενάντια σε βασικούς παραγωγικούς τομείς της Λευκορωσίας ετοιμάζεται να επιβάλει η ΕΕ, στα πλαίσια του έκτου πακέτου μέτρων, τα οποία συζητούν σήμερα οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Oι κυρώσεις θα αφορούν στον κύριο παραγωγό ποτάσας της Λευκορωσίας, Belaruskali OAO, και στο εξαγωγικό σκέλος της, Belarusian Potash.

Η ΕΕ εξετάζει επίσης κυρώσεις στο διυλιστήριο πετρελαίου Naftan, ενώ τα μέτρα θα μπορούσαν να εγκριθούν από τα κράτη μέλη αυτή την εβδομάδα.

Και οι τρεις εταιρείες παρέχουν σημαντικά έσοδα στο καθεστώς του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο και έχουν υποστεί ήδη κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Τα μέτρα αποτελούν μέρος του τελευταίου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ, το οποίο στοχεύει να αυξήσει το κόστος για τον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, και στα οποία περιλαμβάνεται και η σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού αργού σε βάθος έξι μηνών.

Εξαγωγές ποτάσας

Η Belaruskali OAO είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ποτάσας στον κόσμο, της ουσίας που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση των καλλιεργειών. Η εταιρεία, η οποία ήλεγχε περίπου το 20% της παγκόσμιας αγοράς ποτάσας έως ότου οι νέοι περιορισμοί έθεσαν σε κίνδυνο τις εξαγωγές της, αποστέλλει το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων της στην Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία. Η κρατική Belarusian Potash Co. διαχειρίζεται όλες τις εξαγωγές ποτάσας από τη Λευκορωσία.

Οι αποστολές στην ΕΕ απέφεραν στη Λευκορωσία το 8% των συνολικών της εσόδων από εξαγωγές ποτάσας ύψους 2,4 δισ. δολαρίων το 2020, με το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της σε ξένο νόμισμα να απαρτίζεται συνολικά από εξαγωγές ποτάσας και καυσίμων που παράγονται από ρωσικό αργό πετρέλαιο που αγοράζει με έκπτωση, αλλά ο αντίκτυπος τυχόν νέων περιορισμών είναι δύσκολο να υπολογιστεί, καθώς και οι δύο κλάδοι έχουν πληγεί από πολλαπλούς γύρους σαρωτικών κυρώσεων.

Οι εξαγωγές ποτάσας δέχθηκαν περαιτέρω πλήγμα νωρίτερα φέτος, αφού η Λιθουανία σταμάτησε να επιτρέπει τις διελεύσεις μέσω της χώρας. Η Λευκορωσία επλήγη με περισσότερες κυρώσεις πέρυσι ως απάντηση στην αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair και τη σύλληψη ενός δημοσιογράφου στο Μινσκ, και πάλι φέτος για την παροχή υλικής υποστήριξης στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης του εδάφους της ως σημείου εισόδου προκειμένου οι ρωσικές δυνάμεις να πραγματοποιήσουν την εισβολή.

Η ΕΕ αναμένεται επίσης να αποκόψει επιπλέον τράπεζες της Λευκορωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT ως μέρος του πακέτου που αναμένεται να εγκριθεί μέσα στην εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά στρατιωτικά γυμνάσια και προκαλεί ανησυχία

Reuters: Τρεις ρωσικές τράπεζες στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων

Άκαρπες οι συζητήσεις στην ΕΕ για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Νέα συνάντηση την Πέμπτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider