Κάζακς (ΕΚΤ): Ακόμα και μέσα στον Ιούλιο η πρώτη αύξηση των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάζακς (ΕΚΤ): Ακόμα και μέσα στον Ιούλιο η πρώτη αύξηση των επιτοκίων
Ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Bloomberg, δήλωσε ότι δεν θα αμφισβητήσει όσους επενδυτές ποντάρουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο -0,5%, θα φτάσει στο μηδέν φέτος.

Ακόμα και μέσα στον Ιούλιο ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λόγω των σημαντικών πληθωριστικών κινδύνων, οι οποίοι πιθανότατα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αυστηροποίηση αργότερα μέσα στο έτος, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Μάρτινς Κάζακς.

Ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Bloomberg, δήλωσε ότι δεν θα αμφισβητήσει όσους επενδυτές ποντάρουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο -0,5%, θα φτάσει στο μηδέν φέτος. Επίσης, προσέθεσε πως δεν χρειάζεται ο ρυθμός να παραμείνει σε αυτόν τον «μαγικό αριθμό» για περισσότερο από όσο χρειάζεται.

«Είναι πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο και δεν έχω κανένα λόγο να διαφωνήσω με αυτό που αποτιμούν οι αγορές για το β’ εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο Κάζακς, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας. «Βρισκόμαστε σε μια σταθερή πορεία ομαλοποίησης της πολιτικής» όπου «βήμα-βήμα φτάνουμε σταδιακά στο μηδέν και μετά προς τα πάνω».

Με την δημοσίευση των δηλώσεων το ευρώ επέκτεινε την άνοδο του στο 0,7% και στα 1,0867 δολάρια ενώ η απόδοση του γερμανικού διετούς, που είναι και πιο «ευαίσθητη» στη νομισματική πολιτική, διέγραψε την πτώση της.
Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στο ρεκόρ 7,5% υπάρχει πίεση για την σύσφιξη της πολιτικής μέσα στο έτος. Οι χρηματαγορές «στοιχηματίζουν» σε περισσότερο από 50% πιθανότητα για αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας έως τον Ιούλιο, με 25 μονάδες βάσης περαιτέρω για τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, οι οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κινούνται ακόμα πιο προσεκτικά. Οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου προηγούνται ακόμη περισσότερο στην άρση της ποσοτικής χαλάρωσης από την εποχή της πανδημίας, γεγονός που έχει εκθέσει την ΕΚΤ σε κριτική ότι υποτιμά τους κινδύνους του πληθωρισμού.

«Βαθμιαίο δεν σημαίνει αργό»

«Βαθμιαίο δεν σημαίνει αργό», ανέφερε ο Κάζακς. «Δεν σημαίνει ότι είσαι συνειδητά πίσω από την καμπύλη. Όχι, σημαίνει απλώς έλεγχος εάν είναι κατάλληλα τα μέτρα πολιτικής που λαμβάνονται».

Ο Κάζακς είπε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης «φαίνονται κατάλληλες» προς το παρόν, αν και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ μπορούν πάντα να συζητούν μεγαλύτερες κινήσεις ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα. Οι τρέχουσες μετρήσεις για τον πληθωρισμό σημαίνουν ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να περιμένει για μια ταχύτερη αύξηση των μισθών, και ακόμα και μια σημαντική επιβράδυνση των πιέσεων στις τιμές ή στην οικονομία, απλά θα καθυστερούσε, χωρίς να εκτροχιάζει, την εξομάλυνση της πολιτικής, συμπλήρωση.

Οι ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες είναι ανένδοτοι μέχρι στιγμής ότι βασική προϋπόθεση για την αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία είναι να σταματήσει το «εργαλείο» αγοράς ομολόγων του 2015. Η απόφαση αυτή περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνάντησής τους στις 8-9 Ιουνίου.

«Δεν έχουμε δει κανένα σημαντικό στοιχείο άγχους στις χρηματοπιστωτικές αγορές, κάτι που με κάνει να πιστεύω ότι ο τερματισμός του QE στις αρχές του γ’ τριμήνου είναι πιθανός και κατάλληλος», δήλωσε ο Κάζακς. «Για το εάν θα μπορούσε να συμβεί ήδη από τα τέλη Ιουνίου, θα πρέπει να το συζητήσουμε όταν λάβουμε τις νέες προβλέψεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καζάκς (ΕΚΤ): Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων εντός του 2022

Κάζακς (ΕΚΤ): Απίθανο να αυξήσουμε τα επιτόκια τον Ιούλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider