«Σήμα» από Μπούλαρντ: Να φτάσουν στο 3,5% τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σήμα» από Μπούλαρντ: Να φτάσουν στο 3,5% τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι «πολύ υψηλός», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Fed St. Louis, Τζέιμς Μπούλαρντ.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι «πολύ υψηλός», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Fed St. Louis, Τζέιμς Μπούλαρντ, επαναλαμβάνοντας την άποψή του για αύξηση των επιτοκίων στο 3,5% μέχρι το τέλος του έτους για να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός που βρίσκεται πλέον σε υψηλά 40 ετών.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να φτάσουμε γρήγορα σε ουδέτερο επίπεδο και μετά να πάμε από εκεί», ανέφερε ο Μπούλαρντ σε μια διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. Όμως, καθώς η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει πάνω από τη δυναμική της, πρόσθεσε, η οικονομία δεν θα πέσει σε ύφεση και το ποσοστό ανεργίας, στο 3,6%, πιθανότατα θα υποχωρήσει κάτω από το 3% φέτος.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάση τον περασμένο μήνα και οι προβλέψεις της Fed που δημοσιεύθηκαν τότε έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανέμεναν τα επιτόκια να αυξηθούν στο 1,9% μέχρι το τέλος του έτους. Η προτιμώμενη πορεία των επιτοκίων του Μπούλαρντ θα απαιτούσε αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα και στις έξι από τις υπόλοιπες συνεδριάσεις της Fed φέτος.

Η πιθανή πορεία των επιτοκίων είναι πιθανώς κάπου στο ενδιάμεσο, με βάση τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στα επιτόκια, τα οποία επί του παρόντος τιμολογούνται σε ένα εύρος επιτοκίων στο τέλος του έτους στο 2,5%-2,75%.

Ο Μπούλαρντ είπε επίσης ότι θέλει να αρχίσει να μειώνεται ο ισολογισμός της Fed σε μια προσεχή συνεδρίαση, αν και είπε ότι δεν βλέπει την ανάγκη να ξεκινήσει η πώληση ομολόγων εκτός εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει όπως αναμένει η Fed.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπρέιναρντ: Η Fed θα κινηθεί «ταχύτατα» προς την αύξηση των επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider