Αισιόδοξη η JP Morgan για την επόμενη ημέρα στα ελληνικά ομόλογα - Αναμένεται έξοδος στις αγορές

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αισιόδοξη η JP Morgan για την επόμενη ημέρα στα ελληνικά ομόλογα - Αναμένεται έξοδος στις αγορές
Έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές αναμένει η JP Morgan με μια μέσης διάρκειας έκδοση (5ετούς ή 7έτους διάρκειας) εντός του Απριλίου.

Έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές αναμένει η JP Morgan με μια μέσης διάρκειας έκδοση (5ετούς ή 7έτους διάρκειας) εντός του Απριλίου, διατηρώντας ωστόσο επιφυλάξεις, εν μέσω της επιθετικότερης στροφής της Fed και των πιέσεων που ασκεί ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οδηγώντας τα χαρτοφυλάκια μακριά από τις αγορές ομολόγων.

Όπως σημειώνει, ο αμερικανικός οίκος, τα ελληνικά ομόλογα υπεραπέδωσαν σημαντικά έναντι των άλλων περιφερειακών αγορών και ιδίως της Ιταλίας κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αντιστρέφοντας περίπου το ήμισυ της απότομης διεύρυνσης του spread από τις αρχές του έτους. Η JP Morgan εξακολουθεί να διατηρεί μια μεσοπρόθεσμη εποικοδομητική στάση για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς εκτιμά ότι η αγορά ήδη κινείται με ένα pricing στις υπερβολικές προσδοκίες για το tapering της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το τέλος των καθαρών αγορών του QE, στις τρέχουσες αποτιμήσεις (ακόμη και μετά από της πρόσφατη αυστηροποίηση της νομισματικής της πολιτικής), αγνοώντας τη βάση της ισχυρής οικονομικής δραστηριότητας και του πολιτικού και χρηματοδοτικού σκηνικού της χώρας, έναντι της υπόλοιπης ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Επιπλέον, εκτιμά πως το spread μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς και του ιταλικού θα παραμείνει σχεδόν επίπεδο σε μεσοπρόθεσμη βάση έναντι του τρέχοντος επιπέδου των 45 μονάδων βάσης περίπου. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, παραμένει επιφυλακτική παρά τις φθηνές αποτιμήσεις, καθώς τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παραμένουν ευάλωτα σε μια απότομη αναπροσαρμογή για λόγους ρευστότητας και σε risk off κινήσεις, ειδικά με δεδομένο το τρέχον κακό περιβάλλον ρευστότητας της ρηχής εγχώριας αγοράς.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του αμερικανικού οίκου, το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του Bund θα υποχωρήσει από τις 211 μονάδες βάσης, στις 170 μονάδες βάσης τον Ιούνιο του 2022, παραμένοντας σε αυτό το εύρος μέχρι τον Σεπτέμβριο, προτού ενισχυθεί μετέπειτα στις 180 μονάδες βάσης παραμένοντας σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το Μάρτιο του 2023. Να σημειωθεί επίσης πως στο 3,6% τοποθετεί τον «πήχη» της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για φέτος η JP Morgan, (εκτίμηση σημαντικά χαμηλότερη από το 5,2% που ανέμενε) και στο 3,3% για το 2023, ελαφρώς υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης, που βρίσκεται στο 2,9% και στο 2,8% αντίστοιχα.

Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της ΕΚΤ

Ως προς το ευρύτερο σκέλος της νομισματικής πολιτικής, οι αναλυτές διατηρούν χαμηλές πιθανότητας για οποιαδήποτε αλλαγή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά την επόμενη συνεδρίαση, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια «επιθετικού» χαρακτήρα έκπληξη, όπως συνέβη πρόσφατα σε άλλες συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών αλλά και σε σχόλια τραπεζιτών.

Οι οικονομολόγοι του οίκου, επισημαίνουν πως καταγράφονται ήπιες, προς ώρας, πιέσεις από τα «γεράκια» για περαιτέρω αλλαγές δεδομένου ότι μια ταχεία επιβράδυνση του προγράμματος APP είχε ήδη αποφασιστεί, κατά την τελευταία συνεδρίαση, για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ανοίγοντας τον δρόμο για αυξήσεις στα επιτόκια προς το τρίτο τρίμηνο.

Ωστόσο, τα «γεράκια» θα μπορούσαν να αναμένουν πιθανότατα μέχρι τον Ιούνιο, όταν θα υπάρξουν οι νέες εκτιμήσεις από την ΕΚΤ. Ενδεικτικό είναι πως τα πρόσφατα σχόλια της ΕΚΤ, ακόμη και μετά την έκπληξη γύρω από την πορεία του πληθωρισμού το Μάρτιο, έδειξαν ότι δεν υπάρχει μια σαφής αίσθηση επείγοντος στη συνεδρίαση του Απριλίου, με ορίζοντα τον Ιούνιο που θα αποτελέσει μια ζωντανή «μάχη» λήψης αποφάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε υψηλά εφτά ετών τα 10ετή ομόλογα της Γερμανίας και της Γαλλίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider