JP Morgan: Στο 3,6% ο «πήχης» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα - Τι εκτιμά για τις ελληνικές μετοχές

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan: Στο 3,6% ο «πήχης» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα - Τι εκτιμά για τις ελληνικές μετοχές
Στο 3,6% τοποθετεί το «πήχη» της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για φέτος η JP Morgan.

Στο 3,6% τοποθετεί τον «πήχη» της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για φέτος η JP Morgan, (εκτίμηση σημαντικά χαμηλότερη από το 5,2% που ανέμενε) και στο 3,3% για το 2023, ελαφρώς υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης, που βρίσκεται στο 2,9% και στο 2,8% αντίστοιχα.

Αναφορικά με τις αγορές, ο αμερικανικός οίκος αναγνωρίζει πως η θετική του στάση για την Ευρωζώνη (OW) είναι απίθανο να λειτουργήσει όσο κυριαρχεί το ζήτημα της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, αλλά εκτιμά ότι σε οποιοδήποτε χρονικό ορίζοντα άνω του ενός μήνα, η Ευρωζώνη αποτελεί μια ελκυστική περιοχή αναφορικά με τις αγορές μετοχών. Όπως σημειώνει, διαπραγματεύεται όχι ιδιαίτερα μακριά από το ιστορικά υψηλά discount έναντι των αμερικανικών μετοχών, που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά κατά τη χειρότερη περίοδο της κρίσης της Ευρωζώνης. «Καταλύτες» για τη θετική θέση της JP Morgan ως προς την περιοχή είναι τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας, οι εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, οι ισχυρές ταμειακές ροές και οι τραπεζικοί ισολογισμοί, αλλά και οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπλέον, όπως σημειώνει, η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων είναι πιθανό να αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση και εφαρμογή κάποιων μέτρων κρατικής στήριξης.

Υπό αυτό το πρίσμα εκτιμά ότι η περιφέρεια είναι ενδιαφέρουσα και οι περιφερειακές χώρες είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι από το Ταμείο Ανάκαμψης, εξηγώντας ότι τα κεφάλαια του σχεδίου αντιστοιχούν σε 30,5 δισ. ευρώ ή στο 16,6% του ΑΕΠ (το υψηλότερο μεταξύ των χωρών) για την Ελλάδα και έχουν ήδη εκταμιευτεί 3,96 δισ. ευρώ και έτσι βρίσκεται στην πρώτη τριάδα ως ποσοστό μετά την Κροατία και την Βουλγαρία.

Οι αμερικανικές μετοχές («ουδέτερη» σύσταση) διαπραγματεύονται σε σχετικά υψηλά P/E και EPS και θα μπορούσε να υπάρξει μια στασιμότητα έναντι άλλων περιοχών εάν η τεχνολογική υπεραπόδοση αρχίσει να εξασθενεί, αλλά από την άλλη θα αποτελεί ένα «ασφαλές καταφύγιο» κατά τη διάρκεια της ακραίας γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Παράλληλα, η αγορά του Λονδίνου (OW) προσφέρει την υψηλότερη μερισματική απόδοση παγκοσμίως, με την JP Morgan να αντιστρέφει το longstanding pair trade από «overweight» για τον FTSE 250 έναντι του FTSE 100 σε «overweight» για τον FTSE 100 έναντι του FTSE 250. Όπως σημειώνει αναβάθμισε τη θέση της προς την περιοχή για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, εκμεταλλευόμενη την ισχυρή υποαπόδοσή της. Οι βρετανικές μετοχές διαπραγματεύονται με discount ρεκόρ σε σύγκριση με άλλες περιοχές, ακόμη και εάν αφαιρεθούν οι «value» κλάδοι.

Εγχώρια αγορά

Ως προς την εγχώρια αγορά, ο δείκτης MSCI Greece διαμορφώνεται σε παρόμοια επίπεδα με τις ευρωπαϊκές αποτιμήσεις. Ο δείκτης forward P/E (τιμής προς κέρδη) για τον δείκτη MSCI Greece, που αφορά τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που έχουν παρουσία σε αυτόν, είναι στο 13,4x για φέτος και πιο υψηλά πλέον από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο στο 12,9x (premium 4%) ή με premium 6% έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών. Παράλληλα, η μερισματική απόδοση του δείκτη MSCI Greece για το διάστημα των επόμενων δώδεκα μηνών είναι πλέον χαμηλότερη από το μέσο όρο, στο 2,4% έναντι 2,5% για τις ευρωπαϊκές μετοχές και 2,7% που είναι ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος.

Ο δείκτης P/B (τιμή προς ενσώματη λογιστική αξία) διαμορφώνεται στο 1x έναντι 1,7x του ιστορικού μέσου, ήτοι με discount 42% και 44% έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών.

Ο αμερικανικός οίκος, βάσει των συγκλινουσών εκτιμήσεων της IBES, εκτιμά ότι ο δείκτης P/E των ευρωπαϊκών μετοχών θα κινηθεί στο 13,4x, καθιστώντας την εγχώρια αγορά λιγότερο «ελκυστική» σε σύγκριση με την Ευρώπη και συγκριτικά με προηγούμενα δεδομένα. Να σημειωθεί πως ο δείκτης MSCI Italy αποτελεί τον πιο ελκυστικό με δείκτη forward P/E στο 9,7x, ενώ από την «αντίπερα όχθη» βρίσκεται ο δείκτης της Ολλανδίας με δείκτη forward P/E στο 20,4x.

Η JP Morgan, βάσει και των εκτιμήσεων της IBES, εκτιμά ότι στην Ελλάδα ο ρυθμός ανάπτυξης των κερδών (EPS) για φέτος θα είναι αρνητικός στο -22%, προτού επιστρέψει σε θετικά επίπεδα το 2023 και στο 16% και στο 18% το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Πληθωρισμός και πόλεμος αυξάνουν σημαντικά τους οικονομικούς κινδύνους

UBS: Τα τρία κρίσιμα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει η ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider