Φόρουμ Δελφών: Η μεταφορά τεχνολογίας στην ψηφιακή εποχή - Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φόρουμ Δελφών: Η μεταφορά τεχνολογίας στην ψηφιακή εποχή - Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Τη μετάβαση της Ελλάδας στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή συζήτησαν ο υφυπουργός Επενδύσεων, κ. Χρήστος Δήμας, ο Πρόεδρος της ΤhessIntech, κ. Νίκος Ευθυμιάδης, ο Γενικός Διευθυντής της Ansys Hellas, κ. Μπάμπης Μπακολιάς και ο καθηγητής Systems Engineering κ. Τζον Μπάρας.

Στο πάνελ που συντόνισε ο κ. Γιάννης Διονάτος, Δημοσιογράφος, ΕΜΕΑ, συζήτησαν για τη μετάβαση της Ελλάδας στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή ο Υφυπουργός Επενδύσεων, κ. Χρήστος Δήμας, ο Πρόεδρος της ΤhessIntech, κ. Νίκος Ευθυμιάδης, ο Γενικός Διευθυντής της Ansys Hellas, κ. Μπάμπης Μπακολιάς και ο καθηγητής Systems Engineering κ. Τζον Μπάρας. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς από 6-9 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κας. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Δήμας είπε ότι στην κυβέρνηση, στρατηγική προτεραιότητα αποτελεί η διασύνδεση έρευνας και καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα. Σε τέσσερις μήνες θα γίνει μία αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο στον τομέα των τεχνοβλαστών, με απλούστευση των διαδικασιών. «Η Ελλάδα όμως ήδη προσφέρει φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις να επενδύσουν στην τεχνολογία.

Η χώρα μας έχει ένα από τα πιο ανταγωνιστικά φορολογικά πλαίσια στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι η δημιουργία γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας είναι ένα απαραίτητο βήμα για την δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας, ενώ συμπλήρωσε ότι σημαντικό είναι να υπάρχει από την παιδική κιόλας ηλικία κατάλληλη εκπαίδευση σε τομείς σχετικούς με την τεχνολογία.

Ο κ. Ευθυμιάδης μίλησε για τις νέες τεχνολογίες και σημείωσε ότι είναι σημαντικό να καταστεί η Ελλάδα ένας περιφερειακός κόμβος τεχνολογίας. «Κάτι συμβαίνει στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες, αξιόλογα πανεπιστήμια, εξωστρεφείς επιχειρήσεις, πάνω από 2 χιλιάδες start-ups, πολλές spin-offs, αλλά και τα πρώτα unicorns.

O «κρίκος που λείπει» είναι η σύμπραξη, η συμπληρωματικότητα, η συνεγκατάσταση ερευνητικών κέντρων, επιχειρηματικότητας και δημοσίου τομέα και αυτό έρχεται να προσφέρει το τεχνολογικό πάρκο της Θεσσαλονίκης (ThessIntech).

Ο κ. Μπακολιάς σημείωσε ότι από το 2019 που η εταιρία του δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, προσπαθεί να «μεγαλώσει» προσεγγίζοντας ερευνητικά ιδρύματα της χώρας. «Προσεγγίζουμε τα ερευνητικά ιδρύματα, έτσι ώστε να μας παρέχουν πρόσβαση σε μετρήσεις για επαλήθευση των εσωτερικών μας αποτελεσμάτων, για την διεξαγωγή πειραματικών μελετών σε ακαδημαϊκή έρευνα, αλλά και για να έχουμε πρόσβαση σε δεξαμενές ταλέντων», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο είπε ότι αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες, καθώς μεγαλώνει η εταιρία με πιο αργούς από τους επιθυμητούς ρυθμούς. «Ελπίζουμε ότι τα γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μπάρας είπε ότι η Ελλάδα έχει καλές βάσεις, ωστόσο εστίασε σε αυτά που «πρέπει να γίνουν» στη χώρα. Είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σε υποδομές, να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη στην περιφέρεια της χώρας, να υπάρξει σωστή σύνδεση της ψηφιακής τεχνολογίας με την παραγωγική διαδικασία, να αναβαθμιστεί η εκπαίδευση στα σχολεία στον τομέα της χρήσης υπολογιστών και νέων τεχνολογιών, αλλά και να προστεθούν στην διδακτική διαδικασία τα total innovation systems, δηλαδή να υπάρχει πρόγραμμα που να διδάσκει επιχειρηματικότητα στους νέους, έτσι ώστε να βοηθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση των start-ups.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φόρουμ Δελφών: Ελληνικό Αμυντικό Οικοσύστημα - Δυνατότητες, βιομηχανικές συνέργειες και εξαγωγές

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Απαραίτητη η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης για την οικονομική ανάπτυξη

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Προχωράει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας

gazzetta
gazzetta reader insider insider