Τι συζήτησαν Σταϊκούρας-ΕΤΕπ -Με εγγυήσεις 2,7 δισ. θα ενισχυθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι συζήτησαν Σταϊκούρας-ΕΤΕπ -Με εγγυήσεις 2,7 δισ. θα ενισχυθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση
Επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όπου συναντήθηκε με το Πρόεδρο Βέρνερ Χόγιερ αλλά και οικονομικούς εμπειρογνώμονες. Επί τάπητος τέθηκαν η δέσμευση της ΕΤΕπ απέναντι στην Ελλάδα, η στήριξη της οικονομικής ανθεκτικότητας και της άντλησης κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και η Στήριξη της ΕΤΕπ προς χώρες που έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όπου συναντήθηκε με το Πρόεδρο Βέρνερ Χόγιερ αλλά και οικονομικούς εμπειρογνώμονες. Επί τάπητος τέθηκαν η δέσμευση της ΕΤΕπ απέναντι στην Ελλάδα, η στήριξη της οικονομικής ανθεκτικότητας και της άντλησης κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και η στήριξη της ΕΤΕπ προς χώρες που έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση από επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα θα ενισχυθεί με εγγυήσεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων, σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΕΤΕπ.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ο εταίρος της Ελλάδας για την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Το ιστορικό ρεκόρ της στήριξης του Ομίλου ΕΤΕπ το περασμένο έτους στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 4,85 δισ. ευρώ, καταδεικνύει την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της ΕΤΕπ και των δημόσιων και ιδιωτικών εταίρων σε όλη την Ελλάδα σε περιόδους προκλήσεων. Αυτή η επίσκεψη έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς οι Έλληνες και οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες σε θέματα χρηματοδότησης και της ΕΤΕπ συνεργάζονται στενά για να ξεκλειδώσουν την καθαρή ενέργεια, τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις ψηφιοποίησης χρησιμοποιώντας τις μοναδικές ευκαιρίες που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δεσμεύεται να υποστηρίξει τις υψηλού προφίλ επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε όλη την Ελλάδα. Με χαρά καλωσορίζω τον υπουργό Σταϊκούρα στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΕπ ενόψει της επίσκεψής μου στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Οι σημερινές συζητήσεις κάλυψαν τόσο την τρέχουσα δέσμευση της ΕΤΕπ και του ΕΤΕ όσο και τις ευκαιρίες για στήριξη τομέων που επηρεάζονται από την ενέργεια και τις αβεβαιότητες που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Βέρνερ Χόγιερ, Πρόεδρος της ΕΤΕπ.

Ποια έργα αξιολογεί η ΕΤΕπ

Η ΕΤΕπ αξιολογεί επί του παρόντος νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ψηφιοποίησης και στέγασης φοιτητών και στοχευμένα προγράμματα χρηματοδότησης επιχειρήσεων. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ΕΤΕπ διερευνά πιθανή πρόσθετη υποστήριξη για τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη σύγκρουση.

Το 2021, η στήριξη για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις υψηλού αντίκτυπου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ανήλθε συνολικά σε 4,85 δισεκατομμύρια ευρώ, η μεγαλύτερη των τελευταίων 59 ετών δραστηριότητας στη χώρα. Αυτό αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση από το προηγούμενο ρεκόρ των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που καταγράφηκε το 2020.

Η χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα αντιπροσώπευε το 2,7% του εθνικού ΑΕΠ, τη μεγαλύτερη δέσμευση σε οποιαδήποτε χώρα παγκοσμίως.

Η Ελλάδα είναι επίσης κορυφαίος δικαιούχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων, που ξεκίνησε από τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τα κράτη μέλη της ΕΕ μέσα σε λίγες εβδομάδες από το ξέσπασμα της πανδημίας προκειμένου να στηρίξει τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται λόγω των προκλήσεων που σχετίζονται με την COVID.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πανέτα (ΕΚΤ): Η ΕΚΤ χρειάζεται και οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό

Πατέλης: Προσωρινά και στοχευμένα μέτρα για τον πληθωρισμό -Να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει «ενδημικός»

gazzetta
gazzetta reader insider insider