Διατροφική κρίση: Η Ρωσία κερδίζει από τον «πόλεμο» του ηλιέλαιου - Στα ύψη οι τιμές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διατροφική κρίση: Η Ρωσία κερδίζει από τον «πόλεμο» του ηλιέλαιου - Στα ύψη οι τιμές
Η Ινδία πλήρωσε στη Ρωσία 2.150 δολάρια ανά τόνο ηλιέλαιου, όταν οι τιμές πριν από την έναρξη του πολέμου διαμορφώνονταν στα 1.630 δολάρια ανά τόνο.

Ποσότητα 45.000 τόνων ηλιέλαιου εξασφάλισε η Ινδία από τη Ρωσία για τον Απρίλιο, εν μέσω των ανησυχιών για διατροφική κρίση λόγω των συνθηκών που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι παραδόσεις ηλιέλαιου από την Ουκρανία, που ήταν μέχρι την αρχή του πολέμου ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλιέλαιου, σταμάτησαν λόγω της στρατιωτικής εισβολής, με το Reuters να σημειώνει πως η Μαύρη Θάλασσα αντιστοιχεί στο 60% της παγκόσμιας παραγωγής ηλιέλαιου και στο 76% των παγκόσμιων εξαγωγών του προϊόντος.

Σημειώνεται πως 300.000 τόνοι ηλιέλαιου από την Ουκρανία προς την Ινδία έχουν «παγώσει» καθώς έχει ανασταλεί η λειτουργία των λιμανιών στην ευρωπαϊκή χώρα λόγω του πολέμου.

Η Ινδία, που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ηλιέλαιου στον κόσμο με κατανάλωση 200.000 τόνων ετησίως, πλήρωσε στη Ρωσία για τις παραδόσεις του Απρίλιου 2.150 δολάρια ανά τόνο, όταν οι τιμές πριν από την έναρξη του πολέμου διαμορφώνονταν στα 1.630 δολάρια ανά τόνο, σύμφωνα με το Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σούπερ μάρκετ: Το πλαφόν σε ηλιέλαια και άλευρα περνά και στα φυσικά καταστήματα

Ηλιέλαιο όπως… χρυσάφι – Στα ύψη η τιμή του, μπαίνει πλαφόν στις πωλήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider