Ευρωζώνη: Επιβράδυνση οικονομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο - Σε χαμηλό 2 μηνών ο PMI

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Επιβράδυνση οικονομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο - Σε χαμηλό 2 μηνών ο PMI
Ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P μειώθηκε στις 54,5 μονάδες τον Μάρτιο, από τις 55,5 μονάδες τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας χαμηλό δυο μηνών.

Υποχώρησε ο ρυθμός της ανάκαμψης της ζώνης του ευρώ τον Μάρτιο, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας και η αβεβαιότητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία έπληξαν την ανάπτυξη τόσο στον μεταποιητικό όσο και στον κλάδο των υπηρεσιών.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P, ο πρώτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μειώθηκε στις 54,5 μονάδες τον Μάρτιο, από τις 55,5 μονάδες τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας χαμηλό δυο μηνών, ξεπερνώντας ωστόσο τις 53,3, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Στη μείωση του δείκτη ηγήθηκε ο μεταποιητικός τομέας, ο οποίος ήδη αισθάνεται την πίεση των νέων διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και του υψηλού ενεργειακού κόστους λόγω του πολέμου. Παράλληλα, η δραστηριότητα των εργοστασίων αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων 14 μηνών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ενώ και η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών έχασε τον ρυθμό. .

«Τα στοιχεία της έρευνας υπογραμμίζουν πως ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει άμεσο και ουσιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία της ευρωζώνης και υπογραμμίζουν τον κίνδυνο για το δεύτερο τρίμηνο», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, Chris Williamson.

Αν δεν υπήρχε η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού του Covid-19, η επιχειρηματική δραστηριότητα θα είχε μειωθεί πολύ περισσότερο τον Μάρτιο, είπε.

Γερμανία - Γαλλία

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν απότομη αύξηση των πιέσεων στις τιμές μαζί με τα εφοδιαστικά προβλήματα, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον αντίκτυπο να αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

«Η μεταποίηση αρχίζει ήδη να επιβραδύνει τη συνολική ανάπτυξη, λόγω της μεγαλύτερης έκθεσής της στη διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας και στην πτώση της ζήτησης για εξαγωγές που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Ρωσία», δήλωσε ο Phil Smith, οικονομολόγος της S&P Global.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της S&P Global, Joe Hayes, στη Γαλλία, το δύσκολο περιβάλλον θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού.

Επιπλέον, στη Γαλλία, η επιχειρηματική και μεταποιητική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Μάρτιο στα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν ενός έτους, καθώς η αισιοδοξία για τις προοπτικές παραγωγής μειώθηκε απότομα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Πτώση στο κλίμα του μεταποιητικού κλάδου τον Μάρτιο

Daimler: Εντός στόχων το 2021 - Αναμένει αύξηση εσόδων και πωλήσεων φέτος

Renault: Αναστέλλει την παραγωγή στη Μόσχα - Μειώνει τις προοπτικές της για το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider