HSBC: Διατηρεί την «overweight» θέση για τις ελληνικές μετοχές - Στα top picks ΟΠΑΠ, Eurobank

Ανδρέας Βελισσάριος
Μοιράσου το
HSBC: Διατηρεί την «overweight» θέση για τις ελληνικές μετοχές - Στα top picks ΟΠΑΠ, Eurobank
Θετική στην προοπτική των ελληνικών μετοχών παραμένει η HSBC, διατηρώντας προς ώρα την «overweight» θέση της, καθώς όπως επισημαίνει μπορεί η ρωσική ενεργειακή εξάρτηση να αποτελεί τον παράγοντα που επηρεάζει αρνητικά την Ελλάδα, αλλά από τη θετική πλευρά ο τουρισμός αποτελεί τον βασικό μακροοικονομικό «μοχλό» της χώρας.

Θετική στην προοπτική των ελληνικών μετοχών παραμένει η HSBC, διατηρώντας προσώρας την «overweight» θέση της, καθώς όπως επισημαίνει μπορεί η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία να αποτελεί τον παράγοντα που επηρεάζει αρνητικά την Ελλάδα, αλλά από την αντίπερα «όχθη» ο τουρισμός αποτελεί τον βασικό μακροοικονομικό «μοχλό» της χώρας.

Όπως σημειώνει η ομάδα στρατηγικής της HSBC για τις αναδυόμενες αγορές υπό τον John Lomax, το πρώτο μέρος της περασμένης σεζόν για τον τουριστικό κλάδο κινήθηκε σε ήπια επίπεδα, αλλά επανήλθε πολύ δυναμικά από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο. Ο στόχος της κυβέρνησης να επιστρέψει ο τουρισμός σε επίπεδα υψηλότερα από το ήμισυ των επιπέδων του 2019 επετεύχθη. Παράλληλα, μέσω των υψηλών επιπέδων εμβολιασμού στη χώρα και εκείνα στο μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου να κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, η Ελλάδα θα μπορούσε να δει μια πολύ ισχυρή τουριστική σεζόν το 2022, με το πρώτο μισό της τουριστικής περιόδου να έχει εξίσου ισχυρές δυνατότητες. Όπως σημειώνει η HSBC, η απώλεια των Ρώσων τουριστών είναι απίθανο να αποτελέσει μια σημαντική διαφορά.

Ως προς την εγχώρια αγορά, σαφώς, ένα σημαντικό μέρος του «story» της Ελλάδας σχετίζεται με τις τράπεζες που αντιπροσωπεύουν περίπου το 35% του FTSE Greece. Σε αυτές, το consensus για το P/E είναι στο 6,5x για το 2021 και στο 6,6x το 2022, με το δείκτη εσωτερικής αξίας (P/BV) να διαμορφώνεται στο 0,45x και για τις δύο χρονιές. Όπως τονίζει, η μείωση των NPEs και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων οδηγούν σε μια σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση τις ελληνικές τράπεζες. Επιπλέον, η μόχλευση του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή ανάπτυξη της δανειοδοτικής τους ικανότητας και σε αξιόλογη βελτίωση της κερδοφορίας τους, τη στιγμή που το discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι ιδιαίτερα υψηλό παρά το γεγονός ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE είναι σε παρόμοια επίπεδα.

HSBC

Στα top picks ΟΠΑΠ, Eurobank

Αναφορικά με τα top picks της HSBC για τις αναδυόμενες αγορές συγκαταλέγονται τόσο ο ΟΠΑΠ με σύσταση «buy» και τιμή στόχο στα 16,50 ευρώ, όσο και η Eurobank με αντίστοιχη σύσταση και τιμή στόχο στα 1,45 ευρώ.

Για τον ΟΠΑΠ, η HSBC αναμένει μια ισχυρή υποστήριξη για την ανάπτυξη της πάνω γραμμής βάσης για το 2022, κυρίως από την τάση ανάκαμψης έναντι της ασθενέστερης βάσης του περασμένου έτους. Εκτιμά ότι τα περιθώρια EBITDA του ΟΠΑΠ είναι βιώσιμα, αν και θα υπάρξει κάποια μείωση από την αυξανόμενη συνεισφορά του διαδικτυακού σκέλους. Ο βρετανικός οίκος συνεχίζει να βλέπει πως οι διαδικτυακές δραστηριότητες και τα VLTs θα είναι οι κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης του ομίλου για τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, ενώ αναμένει ότι ταμειακές ροές θα είναι πολύ ισχυρότερες εξαιτίας και της προπληρωμής φόρων έως το 2030, επιτρέποντας στον ΟΠΑΠ να διατηρήσει την υψηλή μερισματική του πολιτική. Επιπλέον, η επόμενη ανανέωση αδείας της εταιρείας είναι το 2026 και οι κεφαλαιουχικές της δαπάνες δείχνουν περιορισμένες (εκτός από τις πληρωμές κερδών, earnouts για τη Stoiximan, υπό τον όρο επίτευξης κριτηρίων απόδοσης), ενισχύοντας περαιτέρω τις προοπτικές ενίσχυσης των ταμειακών ροών. Αυτό αντικατοπτρίζεται στη νέα μερισματική πολιτική του ΟΠΑΠ, η οποία στοχεύει στη διανομή μερισμάτων για τουλάχιστον 1 ευρώ στο μέλλον.

Για τη Eurobank, η HSBC είναι θετική λόγω: 1) της σημαντικής προόδου στο σκέλος της εξυγίανσης, 2) της βελτίωση τους CoR και της κερδοφορίας τους παράλληλα με το clean up, 3) της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης που ανοίγεται και σε μακροπρόθεσμη βάση χάρη στην άφθονη χρηματοδότηση της ΕΕ που προορίζεται για επενδύσεις και στις 4) χαμηλές αποτιμήσεις. Η μετοχή κατέγραψε μια καλή απόδοση κατά τους τελευταίους 12 μήνες και διαπραγματεύεται με P/TBV για το 2022 στο 0,63x κοντά στην τελευταία κορυφή των τελευταίων 5 ετών. Ωστόσο, η αποτίμηση εξακολουθεί να μην αντικατοπτρίζει το ισχυρό εκτιμώμενο ROTE για το 2022 στο 10% και τη δυνατότητα να ξεκινήσει τη διανομή μερισμάτων το 2023. Αν και η τράπεζα μοιάζει πολύ με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές από κεφαλαιακή άποψη και από την πλευρά της κερδοφορίας, η μετοχή εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με discount 10% σε P/TBV και 10% σε P/E.

Ευρύτερα και μερικώς οι κινήσεις που καταγράφονται στις αγορές θα μπορούσαν απλώς να αποδοθούν στην αύξηση του ασφάλιστρου του γεωπολιτικού κινδύνου, καθώς φαίνεται ότι γενικά οι αγορές που γεωγραφικά είναι πλησιέστερα στην Ουκρανία έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τα πρόσφατα γεγονότα. Επιπλέον, η συμπεριφορά και η εικόνα των αγορών σχετίζεται με την άμεση και έμμεση εξάρτηση του ενεργειακού εφοδιασμού μιας χώρας από τη Ρωσία – και πώς, προσβλέποντας στο μέλλον, οι προσπάθειες μείωσης αυτής θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μακροοικονομική ανάπτυξη. Εν συνεχεία, υπάρχει και ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας στον πληθωρισμό και τη μακροοικονομική σταθερότητα. Ένας άλλος τρόπος, με τον οποίο ο πόλεμος θα μπορούσε να έχει έναν ευρύτερο αντίκτυπο είναι μέσω της επίδρασής του στον τουρισμό.

Ο τουριστικός κλάδος λοιπόν θα μπορούσε να επιδεινωθεί – ιδιαίτερα στην Τουρκία. Το 20% των τουριστικών αφίξεων της Τουρκίας προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ και ο αριθμός των τουριστών που πηγαίνουν στην Αίγυπτο, λόγω της σύγκρουσης, θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 35%. Για την Ελλάδα, μόλις το 8% των τουριστών προέρχονταν από τη Ρωσία, σύμφωνα με τα δεδομένα του 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

DBRS για ελληνικές τράπεζες: Ευκαιρία ανάπτυξης και προκλήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Τράπεζες: Σε συζητήσεις για επιστροφή δανείων 10 δισ. που εξυγιάνθηκαν

Όλες οι ειδήσεις

13:10

Ρωσία: Πολεμικό αεροσκάφος έπληξε Ουκρανούς στρατιώτες στο Φιδονήσι

13:08

Σύστημα Copernicus: 12.153 στρέμματα κάηκαν στην Ιτέα - 3.000 στρέμματα στον Ελαιώνα της Αμφισσας

13:04

Καραγιαννάκος: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB

12:54

Υεμένη: Τελειώνουν τα αποθέματα τροφίμων - Ελπίζει να εισάγει σιτηρά από την Ινδία

12:50

Οικονόμου: Η Ελλάδα παραμένει όρθια σ' ένα παγκόσμιο περιβάλλον όταν άλλες δυνάμεις λύγισαν

12:48

Κυριακίδου: 3.040 εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων στο Βέλγιο, ακολουθούν και άλλες χώρες

12:45

Κοντοζαμάνης: Είμαστε προετοιμασμένοι για τα επόμενα κύματα της πανδημίας

12:41

Προσωπικός Ιατρός: Στις αρχές Αυγούστου η έναρξη εγγραφών των πολιτών

12:39

Πλεύρης: Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί κανένα κονδύλι για την Υγεία

12:35

ΕΛΣΤΑΤ: Ετήσια αύξηση 43% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Μάιο

12:32

Optima bank: Συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα «Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας» για την ενίσχυση ΜμΕ

12:23

Alpha Bank: Στο 5,03% η συμμετοχή της Capital Group Companies

12:22

Φινλανδία: «Πράσινο φως» στην ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα με τη Ρωσία

12:19

Πυρκαγιά στη Φυλή απέναντι από το γήπεδο Πανοράματος

12:18

Ρωσία: Προειδοποιεί ότι θα θέσει υπό την πλήρη δικαιοδοσία της και τον αγωγό Σαχαλίν-1

12:14

ΕΥ: Μονόδρομος ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων στο νέο αβέβαιο περιβάλλον

12:12

ΗΠΑ - Διαρροή: Ο Μπάιντεν σκόπευε να διορίσει ισόβιο ομοσπονδιακό δικαστή που τάσσεται κατά των αμβλώσεων

12:06

MI5 - FBI: Κοινή προειδοποίηση για «αυξανόμενη απειλή» από το Πεκίνο

12:04

Bring Your Bro: Το πρώτο 2on2 StreetBall τουρνουά στην Ελλάδα

11:59

Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την Παρασκευή

11:51

Ρεύμα: Ενεργοποιείται το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά

11:45

Πλεύρης: Εγκληματική και τρομοκρατική ενέργεια η έκρηξη στο Σισμανόγλειο

11:44

Η Skroutz αποκτά το 100% της EveryPay

11:35

Μπακογιάννης: Να ληφθούν μέτρα για να μην παραλύει το κέντρο της Αθήνας από τις πορείες

11:30

Τράπεζα Πειραιώς: Αξιολογεί επενδύσεις 1,6 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

11:26

Κέρδη στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τράπεζες και Jumbo

11:23

ΔΝΤ: Περίπου το 20% του προσωπικού αποχώρησε, δείχνει εσωτερική έρευνα

11:16

Βρετανικά ΜΜΕ: Προς παραίτηση ο Μπόρις Τζόνσον - Θα κάνει διάγγελμα εντός της ημέρας

11:16

G20 - ΥΠΕΞ ΗΠΑ: Καμία νομιμοποίηση της «θηριωδίας» της Ρωσίας στην Ουκρανία

11:06

Η «βουτιά» του Ευρώ στην «στέρνα» της ύφεσης