Οι κεντρικές τράπεζες Ρωσίας και Κίνας εργάζονται για «παράκαμψη» του SWIFT

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι κεντρικές τράπεζες Ρωσίας και Κίνας εργάζονται για «παράκαμψη» του SWIFT
Ρωσικές τράπεζες εκδίδουν κάρτες χρησιμοποιώντας το κινεζικό σύστημα UnionPay, μετά από τις κυρώσεις από την Visa και την Mastercard για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία και η Κίνα βρίσκονται σε συζητήσεις για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να διασυνδέσουν καλύτερα τα χρηματοπιστωτικά συστήματα τους, μετά από τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT, στο πλαίσιο των κυρώσεων των χωρών της Δύσης κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, πλήθος ρωσικών τραπεζών έχε αποκλειστεί από το SWIFT, την ώρα που η Μόσχα ζητά εναλλακτικές για την κυκλοφορία χρημάτων εκτός της Ρωσίας.

Ένα σύστημα που έχει διαμορφώσει η τράπεζα για την παράδοση χρηματοπιστωτικών εντολών (SPFS) θα μπορούσε να επιτρέψει την εγχώρια διατραπεζική κίνηση, αλλά έχει περιορισμούς για το timing, το εύρος και της συνθετότητας των συναλλαγών που μπορούν να διακινηθούν. Η σύνδεση με την κινεζική πλατφόρμα πληρωμών CPIS θα μπορούσε να είναι λύση για τη Ρωσία, αλλά σημειώνεται πως το κινεζικό CPIS χρησιμοποιείται για συναλλαγές αποκλειστικά σε γουάν.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών της ρωσικής Βουλής, Ανατόλ Ακσάλοφ, δήλωσε σήμερα ότι «χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των χρηματοοικονομικών συστημάτων πληρωμών της Ρωσίας και της Κίνας. Γνωρίζω πως αυτές οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών εργάζονται από κοινού και πιστεύω πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα επιταχύνει αυτές τις προσπάθειες».

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών έχει υποστηρίξει πως η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιεί τα κινεζικά αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα, μετά από το «στοπ» που έχει δεχθεί η Ρωσία για την πρόσβαση σε δολάρια και ευρώ.

Παράλληλα, ορισμένες ρωσικές τράπεζες εκδίδουν κάρτες χρησιμοποιώντας το κινεζικό σύστημα UnionPay, μετά από το «πάγωμα» χρήσης καρτών στη Ρωσία από την Visa και την Mastercard, προκειμένου οι χρήστες τους να μπορούν να τις χρησιμοποιούν εκτός της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκλεισε 7 ρωσικές τράπεζες από το SWIFT

gazzetta
gazzetta reader insider insider