Βαρύ χτύπημα από Fitch και Moody's στη Ρωσία - Υποβάθμιση κατά 6 βαθμίδες σε junk

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαρύ χτύπημα από Fitch και Moody's στη Ρωσία - Υποβάθμιση κατά 6 βαθμίδες σε junk
Ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στη ρωσική οικονομία καθώς οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody's φαίνεται να δίνουν τη χαριστική βολή.

Ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στη ρωσική οικονομία καθώς οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody's φαίνεται να δίνουν τη χαριστική βολή.

Οι δύο οίκοι προχώρησαν σε υποβάθμιση κατά έξι βαθμίδες της ρωσικού αξιόχρεου στην κατηγορία «junk» εκτιμώντας πως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση και τη ΕΕ θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Ρωσία να εξυπηρετήσει το χρέος της και θα αποδυνάμωσαν την οικονομία.

Η εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μια ευρύτερη αναταραχή στις κινήσεις από τους οίκους αξιολόγησης και τρομερές προειδοποιήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο στην οικονομία της Ρωσίας. Η S&P επίσης υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ρωσίας σε status junk την περασμένη εβδομάδα.

Επίσης οι πάροχοι δεικτών FTSE Russell και MSCI ανακοίνωσαν πως θα αφαιρέσουν τις ρωσικές μετοχές από όλους τους δείκτες τους. Στις αρχές της εβδομάδας, κορυφαίο στέλεχος της MSCI χαρακτήρισε «μη επενδύσιμο» το ρωσικό Χρηματιστήριο.

Έτσι, η Fitch υποβάθμισε τη Ρωσία σε «Β» από «ΒΒΒ» και τοποθέτησε τις αξιολογήσεις της χώρας σε «rating watch negative». Η Moody's, η οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε επισημάνει την πιθανότητα υποβάθμισης, μείωσε επίσης την αξιολόγηση της χώρας κατά έξι βαθμίδες, σε Β3 από Baa3.

Η Fitch ανέφερε ότι αντίστοιχου μεγέθους υποβάθμιση έξι βαθμίδων υπήρξε μόνο κατά στη Νότια Κορέα το 1997.

«Η αυστηρότητα των διεθνών κυρώσεων ως απάντηση στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει τους κινδύνους μακροοικονομικής σταθερότητας, αποτελεί τεράστιο σοκ για τα θεμελιώδη πιστωτικά στοιχεία της Ρωσίας και θα μπορούσε να υπονομεύσει την προθυμία της να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος», αναφέρει η Fitch, εκτιμώντας πως θα υπάρξει περαιτέρω επιτάχυνση των κυρώσεων σε ρωσικές τράπεζες.

Η Moody's δήλωσε ότι το εύρος και η αυστηρότητα των κυρώσεων έχουν ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες της και θα έχουν σημαντικές πιστωτικές επιπτώσεις.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έχουν αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα αθέτησης πληρωμών της χώρας ως προς το δολάριο και άλλες διεθνείς αγορές, αναφέρουν παράλληλα αναλυτές της JP Morgan σε εσωτερικό τους σημείωμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider