Ecofin: Υψηλές τιμές ενέργειας όλο το 2022 – Βαρύ το πλήγμα πολέμου & κυρώσεων στην οικονομία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ecofin: Υψηλές τιμές ενέργειας όλο το 2022 – Βαρύ το πλήγμα πολέμου & κυρώσεων στην οικονομία
Παράθυρο για επαναπροσδιορισμό της ρήτρας διαφυγής ανάλογα με την εξέλλιξη των γεγονότων στο πολεμικό μέτωπο και στις ενεργειακές τιμές. Νέες κυρώσεις αυτή τη φορά στα κρυπτονομίσματα και σχέδιο κοινής λήψης μέτρων στο πρότυπο πανδημίας είναι το μήνυμα από την έκτακτη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ. Εγινε απολογισμός του πλήγματος στην οικονομία της ΕΕ με εκτίμηση πως η άνοδος του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί και οι τιμές ενέργειας θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα όλο το χρόνο (με προσωρινή εκτίμηση για προσθετη άνοδο του πληθωρισμού κατά 0,2%. Εκτιμήθηκε επίσης πως θα υπάρχει και επίπτωση στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Για υψηλές τιμές ενέργειας που θα επιμείνουν σε όλο το 2022 ως απότοκο του πολέμου και των οικονομικών κυρώσεων ενάντια στην Ρωσία, έκαναν λόγο ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λεμέρ, αλλά και ο επίτροπος Βάλντις Ντομπρόφσκις, κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την έκτακτη και ανεπίσημη συνεδρίαση του Ecofin, με την παρουσία της Κομισιόν και της Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Μπρούνο Λεμέρ τόνισε πως οι κυρώσεις αποφασίστηκε να περιλαμβάνουν επίσης μέτρα επί της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, ενώ ανέφερε πως οι κυρώσεις επεκτείνονται και στην Λευκορωσία, εξαιτίας του ρόλου της στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Υπογράμμισε πως η ΕΕ θα παραμείνει όσο ευέλικτη χρειάζεται και στην συνέχεια όσον αφορά την επιβολή νέων κυρώσεων.

Και οι δύο ομιλητές συμφώνησαν πως οι επιπτώσεις και στις ευρωπαϊκές οικονομίες πρόκειται να είναι ισχυρές, και ιδιαίτερα στην ενέργεια και κατ' επέκταση στον πληθωρισμό.

Όπως αναφέρθηκε, η Επιτροπή θα ανακοινώσει νέο πακέτο μέτρων (εργαλειοθήκη) για την ενέργεια την άλλη εβδομάδα. Με μέτρα στοχευμένα σε ευάλωτες επιχειρήσεις που πλήττονται πιο πολύ και που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον ξένο ανταγωνισμό, αλλά και μακροπρόθεσμα με παρεμβάσεις για την ενεργειακή θωράκιση της ΕΕ και την ενεργειακή ανεξαρτησία της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider