«Εύσημα» Κομισιόν για αποκρατικοποιήσεις – Προχωρούν Εγνατία, Αττική Οδός, Λιμάνια, Ενεργειακές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Εύσημα» Κομισιόν για αποκρατικοποιήσεις – Προχωρούν Εγνατία, Αττική Οδός, Λιμάνια, Ενεργειακές
Τι αναφέρεται στην 13η έκθεση των θεσμών για τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ. Ποια είναι τα επόμενα βήματα για οδικούς άξονες, περιφερειακά λιμάνια. Τι αναφέρεται για ΔΕΠΑ Υποδομών – Εμπορίου. Αναμονή για ΕΛΠΕ – ΔΑΑ.

Θετικό «χρώμα» είχε η 13η έκθεση των θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) στο καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, όσον αφορά (και) στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Οι Βρυξέλλες τονίζουν την προώθηση σημαντικών και εμβληματικών ενεργειών στο κομμάτι αυτό, αναμένουν την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την «Εγνατία Οδό» μέχρι το τέλος του 2022, κάνουν αναφορά στις διεργασίες των λιμένων όπου το ΤΑΙΠΕΔ ανοίγει από εβδομάδα τον κύκλο των δεσμευτικών προσφορών (λιμένας Καβάλας), δίχως βέβαια να παραλείπουν αναφορές για την mega σύμβαση της «Αττικής Οδού», ή να τηρούν στάση αναμονής για περιπτώσεις όπως οι ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ )λόγω πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ. Σε γενικές γραμμές όμως, σημειώνουν τη γενικά καλή πρόοδο με τις συναλλαγές ιδιωτικοποιήσεων τους τελευταίους μήνες.

Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, σημειώνεται ότι ο Κατάλογος Εκκρεμών Δράσεων της Κυβέρνησης ενημερώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ τον Ιανουάριο του 2022 (το insider είχε αποκαλύψει το asset development plan). Η πρόοδος με συγκεκριμένες συναλλαγές από την τελευταία αναφορά είχε ως εξής:

Εγνατία Οδός

Οι αρχές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να προχωρήσουν με την ολοκλήρωση και λειτουργία των σταθμών διοδίων καθώς και με την ολοκλήρωση των εργασιών και την αδειοδότηση όλων των σηράγγων. Σύμφωνα με τα υποβληθέντα κατά το τελευταίο χρονοδιάγραμμα επανεξέτασης, οι αρχές ξεκίνησαν τις κατασκευαστικές εργασίες για δύο πλευρικούς σταθμούς διοδίων (Χαλάστρα) στα μέσα Φεβρουαρίου 2022, ενώ συνεχίστηκαν οι κατασκευαστικές εργασίες σε τέσσερις επιπλέον σταθμούς διοδίων (τρεις πλευρικούς και έναν μετωπικό). Συνολικά, σήμερα λειτουργούν 17 από τους 18 μετωπικούς σταθμούς διοδίων και 31 από τους 40 πλευρικούς σταθμούς διοδίων.

Αναφορικά με τη αδειοδότηση των υπόλοιπων 16 σηράγγων στην κατηγορία Ε (δηλαδή εξαιρουμένης της μεταφοράς επικίνδυνου φορτίου), ολοκληρώθηκε μια μελέτη τον Ιανουάριο του 2022, η οποία παρουσιάζει τις πρόσθετες εργασίες που θα χρειαστούν. Μέχρι τέλος Απριλίου 2022, αναμένεται να υπάρξει η ολοκλήρωση και λειτουργία ενός μετωπικού και τριών πλευρικών σταθμών διοδίων και η αδειοδότηση κατηγορίας Ε επτά σηράγγων και η υποβολή του φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2022 αναμένεται οι δύο πλευρικοί σταθμοί διοδίων στη Χαλάστρα να τεθούν σε λειτουργία και οι υπόλοιπες σήραγγες να αδειοδοτηθούν στην κατηγορία Ε. Το οικονομικό κλείσιμο έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2022.

Περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας

Το σχέδιο Παραχώρησης για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ανέβηκε στο virtual Data room στις 15 Δεκεμβρίου 2021. Η διαδικασία απαλλοτρίωσης των ιδιόκτητων ακινήτων στην ορεινή ζώνη περιοχής του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας αποφάσισαν τα επόμενα βήματα ως προς τους απαραίτητους δημοσιονομικούς πόρους που θα διατεθούν για την απαλλοτρίωση. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Απριλίου 2022. Η επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή αναμένεται έως τα τέλη Ιουλίου και το οικονομικό κλείσιμο έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2022. Για το λιμάνι της Καβάλας, δεσμευτικές προσφορές αναμένονται έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2022, ενώ η επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή αναμένεται μέχρι τα τέλη Απριλίου. Το οικονομικό κλείσιμο είναι αναμένεται στα τέλη Δεκεμβρίου 2022.

Περιφερειακό λιμάνι Ηγουμενίτσας

Το έγγραφο της Σύμβασης Παραχώρησης οριστικοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και απεστάλη στα αρμόδια Υπουργεία για σχόλια. Στη συνέχεια ανέβηκε στην εικονική αίθουσα δεδομένων για τους προεπιλεγμένους επενδυτές για σχόλια στις 9 Φεβρουαρίου 2022. Η εκκρεμότητα για τον καθορισμό της ορεινής ζώνης του λιμένα Ηγουμενίτσας έχει πλήρως επιλυθεί όπως ορίζεται σαφώς στη σύμβαση παραχώρησης, και έτσι μπορεί να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών είναι προγραμματισμένη για το τέλος Ιουνίου 2022. Η επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022.

Περιφερειακό λιμάνι Ηρακλείου

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των επενδυτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και η short list των προεπιλεγμένων ενδιαφερομένων αναμένονται έως το τέλος του μήνα, ξεκινώντας έτσι την έναρξη της φάση της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών. Αυτή έχει προγραμματιστεί μέχρι το τέλος-Σεπτέμβριου 2022.

Γούρνες Ηρακλείου

Μετά την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στις 15 Οκτωβρίου 2021 διενεργήθηκε ηλεκτρονική δημοπρασία με τη συμμετοχή των προεπιλεγμένων για βελτιωμένη οικονομική προσφορά επενδυτών για την εκμετάλλευση τμήματος της πρώην αμερικανικής στρατιωτικής βάσης Γουρνών στο Ηράκλειο Κρήτης (παραθαλάσσιο οικόπεδο 345 567 τετραγωνικών μέτρων, 13 χλμ. από το αεροδρόμιο και 16 χλμ. από το Ηράκλειο). Η ανάπτυξη τηςψχαρακτηρίζονται από πολλούς ως ένα «Μικρό Ελληνικό». Στις 9 Δεκεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε το αποτέλεσμα των βελτιωμένων οικονομικών προσφορών αναδείχθηκε ως προτιμώμενος επενδυτής ο πλειοδότης της διαδικασίας του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, με συνολικό τίμημα 42,2 εκατ. ευρώ σε ονομαστικές τιμές. Ο φάκελος αναμένεται να σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο έως το τέλος Φεβρουαρίου Αναμένεται το οικονομικό κλείσιμο μέχρι το τέλος Ιούλιου 2022.

Αττική Οδός

Ο διαγωνισμός για την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος προκηρύχθηκε στις 20 Ιανουαρίου και η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στις 20 Απριλίου. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Εκδηλώσεων Ενδιαφέροντος των Επενδυτών και η short list των προεπιλεγμένων μερών για τη φάση των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου 2022. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2022.

ΕΛΠΕ – ΔΑΑ (αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος)

Οπως αναφέρθηκε σε προηγούμενες εκθέσεις, ορισμένες συναλλαγές χρειάστηκε να καθυστερήσουν μετά από σημαντική πτώση της αξίας κεφαλαιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων ή τον αντίκτυπο της πανδημίας στο επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό ισχύει για το Ελληνικά Πετρέλαια και την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

ΔΕΠΑ Υποδομές

Τα επόμενα βήματα είναι η έγκριση του προτιμητέου επενδυτή από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και η πιστοποίησή του από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται μέχρι το τέλος Απριλίου 2022 για οικονομική προσφορά 733 εκατ. ευρώ (για το μερίδιο 65% του Ταμείου, αυτό αντιστοιχεί σε 476 εκατ. ευρώ).

Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) Εμπορίου

Το Ταμείο αποφάσισε να παρατείνει περαιτέρω την αναστολή της φάσης υποβολής δεσμευτικών προσφορών του διαγωνισμού, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια για την έκβαση των εκκρεμοτήτων.

Υπόγεια Αποθήκευση Φυσικού Αερίου Νοτίου Καβάλας

Το πρώτο σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης αναμένεται να κοινοποιηθεί με προεπιλεγμένους επενδυτές έως το τέλος του μήνα. Το εκκρεμές ζήτημα για τη σαφήνεια του πλαισίου καθορισμού των τιμολογίων αναμένεται να επιλυθεί με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στο τέλος Φεβρουαρίου. Με βάση το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, υποβολή δεσμευτικών προσφορών προγραμματίζεται να γίνει τέλος Μαΐου 2022. Η επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή αναμένεται μέχρι το τέλος Ιουλίου 2022 και η υπογραφή της σύμβαση παραχώρησης μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν για Ελλάδα: Πρόοδος στις δεσμεύσεις, αλλά πρέπει να επιταχύνει κάποιες μεταρρυθμίσεις

Σταϊκούρας για 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας: Αναγνώριση της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς όλων μας

gazzetta
gazzetta reader insider insider