Ανείσπρακτα ενοίκια: Το σχέδιο για να απαλλαγούν από το φόρο οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανείσπρακτα ενοίκια: Το σχέδιο για να απαλλαγούν από το φόρο οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Με μια απλή εξώδικη δήλωση που θα κοινοποιήσουν στους ενοικιαστές τους, εξετάζεται να απαλλαγούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη φορολόγηση με συντελεστές έως 45% για τα εισοδήματα που δεν εισέπραξαν.  

Φορολογική «ανάσα» σε χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2021 εξετάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται το μοντέλο που εφαρμόστηκε πέρυσι, σύμφωνα με το οποίο οι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τον φόρο για τα ανείσπρακτα ενοίκια του προηγούμενου έτους με μία απλή εξώδικη δήλωση. Ιδιοκτήτες ακινήτων και λογιστές έχουν ήδη υποβάλει στο υπουργείο Οικονομικών σχετικό αίτημα επισημαίνοντας την ανάγκη λόγω της πανδημίας να εφαρμοστεί και στη χρήση του 2021 (φορολογικές δηλώσεις 2022) η ρύθμιση που ίσχυσε για τα ανείσπρακτα ενοίκια που δήλωσαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν πέρυσι.

Με βάση το σχέδιο που εξετάζεται, οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια το περασμένο έτος θα μπορούν να γλιτώσουν από τον φορολόγηση με συντελεστές έως 45% εισοδημάτων που δεν εισέπραξαν το 2021 εφόσον μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της φορολογικής δήλωσης θα έχει κοινοποιηθεί στον μισθωτή εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης, λόγω μη καταβολής του μισθώματος ή εξώδικη όχληση για την καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων.

Η ρύθμιση αυτή, εφόσον ενεργοποιηθεί και για τα εισοδήματα του 2021 θα αφορά τόσο τους ιδιοκτήτες που υποχρεώθηκαν να κουρέψουν κατά 40% τα ενοίκια και δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το υπόλοιπο 60%, όσο και τους ιδιοκτήτες που δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το σύνολο των ενοικίων.

Με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ βάσει κλίμακας στην οποία ισχύουν συντελεστές:

- 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος

- 35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ, δηλαδή στο τμήμα του εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ

- 45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που εφαρμόστηκε για τα εισοδήματα που δηλώθηκαν πέρυσι, εάν έχει κοινοποιηθεί οποιοδήποτε εξώδικο, ο φορολογούμενος οφείλει, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού, να προσκομίσει διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή αντίγραφο της αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, προκειμένου να μην φορολογηθούν τα εισοδήματα αυτά. Σε περίπτωση που προσκομιστούν τα παραστατικά για τα εν λόγω εισοδήματα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν. Εάν όμως δεν προσκομιστούν τα παραστατικά εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ο φορολογούμενος οφείλει να δηλώσει τα μισθώματα αυτά με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η οποία υποβάλλεται χωρίς τόκους και πρόστιμα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Κουρεμένα» ενοίκια: Κλείνουν οι εκκρεμότητες με τις αποζημιώσεις, έρχονται έλεγχοι και διασταυρώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider