«Πράσινο φως» για αντιπλημμυρικά έργα 18,5 εκατ. ευρώ στα καμένα της βόρειας Εύβοιας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
«Πράσινο φως» για αντιπλημμυρικά έργα 18,5 εκατ. ευρώ στα καμένα της βόρειας Εύβοιας
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων προωθεί διαδικασίες για αναγκαία έργα σε περιοχές που επλήγησαν το καλοκαίρι του 2021 από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Συνολική δαπάνη ύψους περίπου 18,5 εκατ. ευρώ συνολικά ενέκρινε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γ. Τσακίρης, που σχετίζεται με προώθηση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας, και συγκεκριμένα στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας και στο Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού, που επλήγησαν το καλοκαίρι του 2021 από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ειδικότερα, πρόκειται για δύο διαφορετικές δράσεις.

Η πρώτη αφορά στην ένταξη της πράξης «ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΤΗΣ Δ.Κ. ΙΣΤΙΑΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΣΤΙΑΙΑΣ – ΑΙΔΗΨΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΣΤΙΑΙΑΣ - ΑΙΔΗΨΟΥ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 2021» στο «ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ 2021-2025» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων». Η Πράξη χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ). Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 15.950.000 ευρώ και αφορά το ποσό που χρηματοδοτείται ή θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Ως ημερομηνία έναρξης της πράξης ορίζεται η 01η/06/2022.. Η ημερομηνία λήξης ορίζεται η 31η/05/2024. Η ανάληψη της νομικής δέσμευσης του πρώτου κύριου υποέργου πραγματοποιείται έως 07/07/2023.

Φυσικό αντικείμενο του έργου: «Σκοπός του είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων της επέκτασης του οικισμού της Ιστιαίας και συγκεκριμένα των τμημάτων Δ1 και Δ2. Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή σύγχρονου δικτύου κατάλληλα διαστασιολογημένων αγωγών αποχέτευσης ομβρίων με βαρύτητα και η κατασκευή Κεντρικών Συλλεκτήρων, για τη μεταφορά των ομβρίων στον φυσικό αποδέκτη ποταμό Ξεριά. Ειδικότερα, με το έργο προτείνεται η κατασκευή νέου δικτύου ομβρίων, στο τμήμα επέκτασης του οικισμού Ιστιαίας, συνολικού μήκους περίπου L= 24.253,00 m. Για την διοχέτευση των ομβρίων στον ποταμό Ξεριά αντίστοιχα, συνενώθηκαν τρία διαδοχικά σημεία απόληξης, προκειμένου να οδηγηθούν μέσω ενιαίου κλάδου, στον ποταμό. Στο έργο περιλαμβάνονται, η δαπάνη για την αρχαιολογική παρακολούθηση και την σωστική αρχαιολογική έρευνα που ενδέχεται να απαιτηθεί κατά την κατασκευή του έργου, καθώς και η δαπάνη για την ανακύκλωση των απόβλητων εκσκαφών».

Με διαφορετική ανάλογη απόφασή του, εγκρίθηκε η ένταξη της πράξης «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΜΕΤΟΧΙ ΚΑΙ ΣΠΑΘΑΡΙ ΤΗΣ Δ.Ε. ΚΗΡΕΩΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021» στο «ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ 2021-2025» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων». Χρηματοδοτείται επίσης από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ). Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 2.487.000 ευρώ και αφορά στο ποσό που χρηματοδοτείται ή θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Η ημερομηνία έναρξης της πράξης ορίζεται η 01η/06/2022. Η ημερομηνία λήξης ορίζεται η 01η/06/2023. Η ανάληψη της νομικής δέσμευσης του πρώτου κύριου υποέργου πραγματοποιείται έως 01/06/2023.

Φυσικό αντικείμενο της πράξης: «H καταστροφική πυρκαγιά, που έπληξε την Β. Εύβοια και συγκεκριμένα το Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, προκάλεσε την ανάγκη εύρεσης λύσεων περιορισμού των πλημμυρικών φαινομένων καθώς και των κατολισθητικών και διαβρωτικών φαινομένων των φυσικών πρανών. Η πυρκαγιά δημιούργησε ένα φτωχό οικοσύστημα το οποίο περιγράφεται από μεταβολή της χλωρίδας, μειωμένη δυνατότητα κατείσδυσης των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων και αποδυναμωμένο ριζικό σύστημα (το οποίο συμβάλει στην ενίσχυση της αντοχής του εδάφους). Το παρόν έργο αποβλέπει, στον περιορισμό του πλημμυρικού κινδύνου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν το δασικό πλούτο στους οικισμούς Μετόχι και Σπαθάρι. Αρχικά, θα κατασκευαστεί ένα τεχνικό έργο, για την συλλογή και μεταφορά των ομβρίων στον οικισμό Μετόχι και στις 4 μισγάγγειες του οικισμού Σπαθάρι. Έπειτα, θα γίνει διαχείριση των αποβλήτων που προκύπτουν από τις εκσκαφές και τις κατασκευές».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η «μάχη των υδάτων»: Mega επενδυτικό πρόγραμμα για φράγματα και αρδευτικά/αντιπλημμυρικά μέσω ΣΔΙΤ