Διαβάζοντας τα πρακτικά της ΕΚΤ…

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαβάζοντας τα πρακτικά της ΕΚΤ…
Το 20% των μελών του Συμβουλίου διαφοροποιείται λιγότερο ή περισσότερο από τις θέσεις περί επικείμενης πτώσης του πληθωρισμού και ζητά να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στα σημάδια της οικονομίας και λιγότερη στα οικονομικά μοντέλα.

Η κα Λαγκάρντ για πολλοστή φορά, μέσω ενός γαλλικού ραδιοφώνου σήμερα, επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός… θα πέσει. Η δήλωση της κας Λαγκάρντ έγινε την ημέρα που η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο έκλεισε στο 5% για το 2021.

Οι μισθωτοί έχουν αρχίσει να αμφισβητούν πλέον τα λεγόμενα της προέδρου της ΕΚΤ καθώς αυτό το 5% ισοδυναμεί με μία καθαρή μείωση των πραγματικών μισθών τους κατά κάτι περισσότερο από 5%...

Το πρόβλημα όμως της κας Λαγκάρντ δεν είναι οι διαμαρτυρίες των μισθωτών ή των συνταξιούχων, καθώς αυτές ελάχιστη σχέση έχουν με την ατμόσφαιρα που επικρατεί στο εσωτερικό του Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Εκεί σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της 16ης Δεκέμβρη, αυτής που αποφάσισε το πως η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει την συνολική κατάσταση της οικονομίας της οποίας ο πληθωρισμός αποτελεί την πέτρα του σκανδάλου, όσο αφορά την σταθερότητα των τιμών που καταστατικά αποτελεί το Ευαγγέλιο της ΕΚΤ, υπήρξε σαφής και ισχυρή αντίθεση.

Πιο συγκεκριμένα οι διακριτικές διατυπώσεις των πρακτικών αποκαλύπτουν ότι το 20% των μελών του Συμβουλίου ήταν από αντίθετο έως ακραία επιφυλακτικό, στις τελικές αποφάσεις της ΕΚΤ.

Οι διαφωνίες αφορούν και στις τρεις βασικές αποφάσεις του Συμβουλίου ήτοι:

• Ο επαναπροσδιορισμός του εύρους των αγορών του APP, μετά την ολοκλήρωση του PEPP στις 31 Μαρτίου,
• Η επέκταση της περιόδου επανεπένδυσης του χαρτοφυλακίου του PEPP το οποίο μέχρι τις 31 Μαρτίου θα αγγίζει περίπου το 1,750 τρισ. ευρώ
• Η ελαστικότητα όσο αφορά την κατανομή στις μελλοντικές αγορές που θα γίνουν στο πλαίσιο της επανεπένδυσης των πόρων του PEPP, εάν και εφόσον χρειασθεί.

Λίγο πολύ δηλαδή στο σύνολο των αποφάσεων της 16ης Μαρτίου εκτός βέβαια εκείνης που αφορά στην διακοπή των νέων αγορών του PEPP…

Αν ένα στα πέντε μέλη του Συμβουλίου στέκεται απέναντι ή έστω με ισχυρή επιφύλαξη απέναντι στις αποφάσεις του, είναι σαφές ότι αυτή η επιφυλακτικότητα θα αρχίσει να μεταφέρεται και στις αγορές κάτι που ήδη έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στις νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων αλλά και στην ανατιμολόγηση κινδύνου στην δευτερογενή αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό – και αυτό καταγράφεται στα πρακτικά του Συμβουλίου – ότι τα μέλη του συμφώνησαν πως η ΕΚΤ θα πρέπει να δώσει πολύ μεγαλύτερη προσοχή στα στοιχεία και τις ενδείξεις που λαμβάνει από την κατάσταση στην οικονομία μέσω των επιχειρήσεων και των φορέων που διαμορφώνουν την δυναμική των μισθών και… λιγότερο στα διάφορα χρηματοοικονομικά μοντέλα με τα οποία δουλεύουν οι υπηρεσίες της…

Επισημάνθηκε δε ότι στον τομέα της ενέργειας που επηρεάζει έμπρακτα τις πληθωριστικές πιέσεις, τα βασικά σενάρια που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ στηρίζονται σε προβλέψεις οι οποίες προβλέπουν μία καθαρή πτώση των τιμών ενέργειας και σε μία συμβολή της ενέργειας στις πληθωριστικές πιέσεις της περιόδου 2023 – 2024 πολύ κάτω από την μέση ιστορική τιμή… Με άλλα λόγια ότι οι υπολογισμοί της δεν ανταποκρίνονται στον πραγματικό κόσμο της οικονομικής δραστηριότητας.

Πολύ διακριτικά στα πρακτικά του Συμβουλίου καταγράφεται ότι «Ένα σενάριο με πληθωρισμό σε υψηλότερο επίπεδο και για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια δεν μπορεί να αποκλειστεί», ανεξάρτητα από το τι επιμένουν οι επιτελικοί παράγοντες της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider