Σταϊκούρας: Δε μπορούν να γίνουν κι άλλες μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ, θα εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός

Newsroom
Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Δε μπορούν να γίνουν κι άλλες μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ, θα εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής των όρων της Επιστρεπτέας με τα σημερινά δεδομένα.

Τελευταία Ενημέρωση 11:38

Δεν υφίσταται θέμα μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ καθώς δεν μπορεί να εκτροχιαστεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1. «Απαιτείται σύνεση σωφροσύνη και διορατικότητα, δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή αυτή τη στιγμή που μιλάμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ» είπε, ζητώντας και από τον επιχειρηματικό κόσμο για συνδράμει. Η επιχειρηματικότητα «οφείλει επιχειρηματικότητα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», συμπλήρωσε.

Επίσης ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής των όρων της Επιστρεπτέας με τα σημερινά δεδομένα, αλλά μπορεί να τεθεί στο τραπέζι αν επιδεινωθούν οι συνθήκες. «Με τα σημερινά δεδομένα όχι, αλλά εάν τυχόν η υγειονομική κρίση διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τότε προφανώς ανάλογα θα πράξουμε» είπε. Ανέφερε πως θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες εβδομάδες για την 2η άνοδο στον κατώτατο.

Επίσης μίλησε για εναλλακτικό σενάριο που καταστρώνεται. Προανήγγειλε την επέκταση των αναστολών, αλλά και είπε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βοηθά νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί στο πεδίο της ενεργειακής κρίσης.

Εκτίμησε πως το 2022 η χώρα θα βγει από την ενισχυμένη εποπτεία. Ανακοίνωσε πως έστειλε πριν από 2 ημέρες επιστολή για το θέμα στον Επίτροπο Τζεντιλόνι με την οποία ζητά την «κανονική» λήξη της, δηλαδή με ανανέωση για 1 ακόμη φορά αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο (σ.σ. ανανεώνεται ανά 6μηνο με αρχή τον Αύγουστο του 2018). Εξέφρασε και την ελπίδα πως η χώρα μπορεί να φτάσει φέτος στην επενδυτική βαθμίδα.

Επίσης, τόνισε πως δεν φοβάται επενδυτικά παιχνίδια λέγοντας ότι η επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα στη χώρα, ενώ αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό είπε πως έχουν ολοκληρωθεί λίγες αιτήσεις με αυτές που φαίνεται να έχουν κατατεθεί. Είπε πως το πρόγραμμα θα τρέξει με πιο ταχείς ρυθμούς μέσα στο 2022.

Επίσης είπε πως το 2021 έκλεισε με άνοδο των ηλεκτρονικών συναλλαγών στα 52 δισεκατομμύρια ευρώ, από 40 δισεκατομμύρια πριν από δύο χρόνια, δηλαδή κατά 12 δισεκατομμύρια αυξημένες.

Η ανάγκη μονιμοποίησης των μειώσεων

Αναλυτικά, για το θέμα των νέων ελαφρύνσεων είπε επίσης πως «έχουμε και κάποιες ανοικτές εκκρεμότητες ακόμα έχουμε κάποιες μειώσεις φόρων που εξαντλούνται το 2022 και θα πρέπει να δούμε πώς θα μονιμοποιηθούν» όπως οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα κλπ. «Άρα θα πρέπει να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και για την μονιμοποίηση αυτών των παρεμβάσεων».

Για την πανδημία επανέλαβε πως το πρώτο επόμενο βήμα είναι «η αποζημίωση ειδικού σκοπού για μεγαλύτερη γκάμα εργαζομένων σε περισσότερους κλάδους της οικονομίας έτσι ώστε να στηρίξουμε και με αυτό τον τρόπο την επιχειρηματικότητα αλλά και τους εργαζόμενους».

Για το έλλειμμα τα οριστικά στοιχεία θα βγουν στο τέλος Φεβρουαρίου και υπολογίζεται περί το 7% του ΑΕΠ. «Εύχομαι να είναι και λίγο λιγότερο γιατί μπορεί ο ρυθμός ανόδου να είναι υψηλότερος. Και υπενθύμισε πως το έλλειμμα πρέπει να μηδενιστεί το 2023 σε όλη την Ευρώπη, αλλά και «να δανειστούμε ποσά για να καλύψουμε τα ελλείμματα».

Η πορεία της ακρίβειας και τα εναλλακτικά σενάρια

Για την ακρίβεια είπε πως «θα βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί» παρακολουθώντας την εξέλιξη των τιμών. Ανέφερε τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και είπε πως «θα δούμε τη Δευτέρα (στο Eurogroup), αν θα αναθεωρηθούν. Επίσης αναφέρθηκε σε εναλλακτικά σενάρια για την εξέλιξη του προϋπολογισμού που καταστρώνονται «ώστε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι καλύπτουμε» όλα τα ενδεχόμενα.

Για την ενισχυμένη εποπτεία είπε πως «εκτιμούμε ότι θα βγούμε το 2022, η επιστολή που απέστειλα προχθές προς τον αρμόδιο επίτροπο Τζεντιλόνι είναι για ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας μέσα στο 2022, δηλαδή για μία επέκταση ξεκινώντας από τον Φεβρουάριο». Υπενθύμισε ωστόσο πως εκκρεμούν «δύο δόσεις να πάρουμε από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων» αφού μία «υπολείπεται από το παρελθόν από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά στην επενδυτική βαθμίδα, είπε πως προϋποθέτει δημοσιονομική σταθερότητα και ακόμα μεγαλύτερη μείωση των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και μία σειρά από άλλες μεταρρυθμίσεις. «Κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και στο βασικό σενάριο που δεν θα έχουμε αναταράξεις πανευρωπαϊκά» εκτιμά ότι θα αναβαθμιστεί το 2022 αν και «ο στόχος που είχαμε θέσει είναι για το 2023. «Μακάρι να τα καταφέρουμε» να γίνει νωρίτερα, είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

MUST READ

Γεωργιάδης: Άλλο η χονδρική και άλλο η λιανική τιμή των PCR - Τι είπε για τον ΦΠΑ

Όλες οι ειδήσεις

21:58

ΝΔ - Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Κοινωνική Πολιτική με αποτέλεσμα: Οι μεταρρυθμίσεις στην εργασία και την ασφάλιση»

21:44

Σακελλαροπούλου: Συμμετείχε στον πλου του υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας προς τον Πειραιά

21:30

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Ας χαρούμε τη διακονία του διαδόχου του Αποστόλου Ανδρέα, Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

21:14

Ουκρανία: Οι αρχές καλούν τον πληθυσμό να αντέξει απέναντι στις τακτικές διακοπές ρεύματος

21:00

Πώς θα επηρεάσουν το πλαφόν και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο την Ελλάδα

20:50

Μουντιάλ: Στα προημιτελικά η Ολλανδία

20:38

Ιράν: Η Τεχεράνη ξεκίνησε την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου στη νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν

20:20

Ερντογάν: Θα ολοκληρώσουμε οπωσδήποτε τον διάδρομο ασφαλείας των 30 χλμ στη Συρία

20:10

Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για υποστήριξη των Σύρων προσφύγων και του Λιβάνου

19:56

Οικονόμου: Απέναντι σε αυτή την παρωδία η κυβέρνηση απαντά με τη θεσμική θωράκιση της λειτουργίας της ΕΥΠ

19:51

Κεφαλονιά: Νεκροί ανασύρθηκαν δυο άνδρες όταν το φορτηγό που επέβαιναν έπεσε σε γκρεμό

19:42

Βουλγαρία: Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε κατά 3,5% τον Νοέμβριο σε μηνιαία βάση

19:30

Μελόνι: Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη στο μέτωπο του Νότου, χρειάζεται ευρωπαϊκή διαχείριση σε ό,τι αφορά τους επαναπατρισμούς

19:27

ΣΥΡΙΖΑ: Να απαντήσουν ο κ. Μητσοτάκης και η κα. Βλάχου αν ισχύει ότι ήταν υπό παρακολούθηση η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων

19:09

“Κιβωτός του Κόσμου”: Πέταξαν τον Πατέρα Αντώνιο παράνομα από το σπίτι του λέει ο δικηγόρος του

18:54

Reuters: Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το επίπεδο παραγωγής πετρελαίου

18:16

Δόθηκε στην κυκλοφορία η μεσαία λωρίδα στην Κακιά Σκάλα

18:00

Ο ΥΕΘΑ για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

17:41

Πολιτική Προστασία: Σχεδιάζει αναβάθμιση του 112 και καταλόγους καταγραφής ατόμων με αναπηρία

17:24

Πεσκόφ: Η Ρωσία δεν θα δεχτεί ανώτατο όριο τιμής για το πετρέλαιο της

17:00

Τουρισμός: Ρίχνουν ρυθμούς οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις

16:50

Ιράν: Διακόσιοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στις διαδηλώσεις

16:33

Τσίπρας: Να κάνουμε πράξη το σύνθημα του αναπηρικού κινήματος «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς»

16:18

Meteo:Τοπικές βροχές την Κυριακή στα δυτικά και λίγες ασθενείς στα κεντρικά και νότια

15:57

Στο Καζακστάν ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας 4 και 5 Δεκεμβρίου

15:46

Μητσοτάκης: Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκα στην Αθήνα τους ηγέτες του ΕΛΚ

15:36

Bloomberg: Η Ρωσία καρπώθηκε ουκρανικά σιτηρά αξίας ενός δισ. δολαρίων

15:06

Γεωργαντας: Η ποιότητα των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα αποτελεί τη σημαντικότερη διαφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό

14:50

Απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών στην απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα διατάξεων για τους ΟΤΑ

14:33

Σημαντική αύξηση των εμφραγμάτων 2-4 μέρες ύστερα από μία μεγάλη σεισμική δόνηση