ΑΑΔΕ: Νέες οδηγίες για την εισφορά στα πλαστικά μιας χρήσης που επιβάλλεται από 1η Ιανουαρίου 2022

Newsroom
Μοιράσου το
ΑΑΔΕ: Νέες οδηγίες για την εισφορά στα πλαστικά μιας χρήσης που επιβάλλεται από 1η Ιανουαρίου 2022
Πρόσθετες οδηγίες και διευκρινήσεις για την αναγραφή της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος, που επιβάλλεται από την 01/01/2022 στις αποδείξεις πώλησης προϊόντων μιας χρήσης παρέχει με νέα εγκύκλιό της η ΑΑΔΕ.

Πρόσθετες οδηγίες και διευκρινήσεις για την αναγραφή της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος, που επιβάλλεται από την 01/01/2022 στις αποδείξεις πώλησης προϊόντων μιας χρήσης (κυπελάκια, καπάκια κ.α) κατά την πώληση τους από τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι οποίες πωλούν τρόφιμα και ποτά παρέχει με νέα εγκύκλιό της η ΑΑΔΕ.

Με την εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής:

1. Η εισφορά προστασίας περιβάλλοντος αφορά τα εξής προϊόντα:

Πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης:

  • Κυπελλάκια για ποτά, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους.
  • Περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία:

α) προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος,

β) συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο, και

γ) είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, ιδίως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα, πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα.

Επισημαίνεται ότι, το πλαστικό κάλυμμα ή καπάκι λογίζεται ως διακριτό προϊόν για το οποίο επιβάλλεται αυτοτελώς η εν λόγω εισφορά.

Επίσης, καταλαμβάνει και το σύνολο των ακόλουθων αντίστοιχων χάρτινων προϊόντων μιας χρήσης:

  • Κυπελλάκια για ποτά, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους, που έχουν πλαστική επικάλυψη, επένδυση ή επίστρωση, καθώς και όσα περιέχουν στη χαρτόμαζα συνθετικά πολυμερικά πρόσθετα.
  • Περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία, όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, που έχουν πλαστική επικάλυψη, επένδυση ή επίστρωση, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επί τόπου είτε εκτός του καταστήματος, συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο και είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, ιδίως, μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα, πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα.

2. Με δεδομένο ότι με βάση τις προαναφερόμενες διατάξεις, η καταβολή της εισφοράς επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος, συνάγεται ότι, η υπόψη εισφορά θα αναγράφεται στο εκδιδόμενο παραστατικό πωλήσεων διακριτά ανά είδος, ποσότητα και αξία.

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με το αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓρΓΓΦΠΥ/125117/3929/29-12-21 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, η εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος επιβάλλεται στα κυπελλάκια για ποτά και στους περιέκτες τροφίμων, των οποίων η πλήρωση με ποτό ή τρόφιμα αντίστοιχα πραγματοποιείται στο σημείο πώλησης στον τελικό καταναλωτή, ήτοι κατά την πώληση των τροφίμων και των ποτών για άμεση κατανάλωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.