Ο Πούτιν συγχαίρει την Τράπεζα της Ρωσίας που αποτρέπει μια κρίση σαν αυτή της Τουρκίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Πούτιν συγχαίρει την Τράπεζα της Ρωσίας που αποτρέπει μια κρίση σαν αυτή της Τουρκίας
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιδοκίμασε τις επιθετικές πολιτικές της Τράπεζας της Ρωσίας για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, λέγοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομική κρίση όπως αυτή της Τουρκίας, εάν δεν αυξήσει τα επιτόκια.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιδοκίμασε τις hawkish πολιτικές της Τράπεζας της Ρωσίας (τάση προς αύξηση των επιτοκίων) για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, λέγοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια οικονομική κρίση όπως αυτή της Τουρκίας, εάν δεν αύξανε τα επιτόκια.

«Γνωρίζω ότι η πραγματική οικονομία είναι δυσαρεστημένη με τις αυξήσεις των επιτοκίων», είπε ο Πούτιν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο τέλος του έτους. «Αλλά αν δεν γίνονταν, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σαν την Τουρκία, με το ίδιο πρόβλημα».

Η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στην τελευταία συνεδρίαση του έτους την περασμένη εβδομάδα, φέρνοντας τη συνολική αύξηση στις 425 μονάδες βάσης το 2021. Προειδοποίησε, επίσης, ότι ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός, ο οποίος κινείται σε επίπεδο υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον στόχου της κεντρικής τράπεζας για 4%.

Η Ρωσία έχει αποτρέψει μια κρίση σαν αυτή στην Τουρκία, όπου η λίρα έχει χάσει σχεδόν το ήμισυ της αξίας της από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τα τέλη της περασμένης εβδομάδας καθώς ο Ερντογάν πίεσε την κεντρική τράπεζα να μειώσει το κόστος δανεισμού σε μια προσπάθεια να προσελκύσει επενδύσεις και να βελτιώσει τη δημοτικότητά του.

Το βασικό επιτόκιο της τράπεζας διαμορφώνεται σήμερα στο 14%, πάνω από 7 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον πληθωρισμό του καταναλωτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider