Bloomberg: Η Όμικρον εκτροχιάζει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη στο δ' τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η Όμικρον εκτροχιάζει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη στο δ' τρίμηνο
Ιδιαίτερα ευάλωτη η Ευρώπη.

Η Όμικρον καταφέρνει γερό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία καθώς η πανδημία εισέρχεται στο τρίτο της έτος, επηρεάζοντας αρνητικά την ανάπτυξη και ωθώντας τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τα nowcasts του Bloomberg, η παγκόσμια οικονομία μεγεθύνεται με ρυθμό μόλις 0,7% το τελευταίο τρίμηνο του έτους, που αντιστοιχεί στο ήμισυ του προηγούμενου τριμήνου και δεν ξεπερνά το περίπου 1% που σημειωνόταν ακριβώς πριν την κρίση.

Η οικονομία της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης 0,8% το δ' τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, ήτοι 0,3 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από την πρόβλεψη του Νοεμβρίου. Οι ΗΠΑ έχουν ανεβάσει ελαφρώς ρυθμό και τώρα «τρέχουν» με 1,2%.

Μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, όπου οι εκτιμήσεις βασίζονται σε ετησιοποιημένα στοιχεία, η Κίνα έχει αποδυναμωθεί στο 4,5% αυτό το τρίμηνο, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης στη Βραζιλία έχει υποχωρήσει στο 0,2%. Η Ρωσία, η Ινδία και η Νότια Αφρική επίσης κόβουν ταχύτητα.

«Καθώς το 2021 πλησιάζει στο τέλος του, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη κινδυνεύει να εκτροχιαστεί από την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού», δήλωσε ο Tom Orlik, επικεφαλής οικονομολόγος της Bloomberg Economics. «Ιδιαίτερα η Ευρώπη φαίνεται ευάλωτη: Η ανάκαμψη σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία υφίσταται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση από την αύξηση των κρουσμάτων».

Το Bloomberg συνδυάζει εκατοντάδες δεδομένα από μεμονωμένες οικονομίες με στόχο να προσφέρει μια εικόνα σε πραγματικό χρόνο για τους ρυθμούς ανάπτυξης και πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες, πολλές εβδομάδες προτού δημοσιοποιηθούν τα επίσημα στοιχεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider