Η ΕΕ θα επενδύσει 673 εκατ. ευρώ στους τομείς της υγείας, του κλίματος και του περιβάλλοντος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΕΕ θα επενδύσει 673 εκατ. ευρώ στους τομείς της υγείας, του κλίματος και του περιβάλλοντος
Ο πρώτος γύρος των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για τις αποστολές της ΕΕ θα ξεκινήσει στις 22 Δεκεμβρίου 2021 και ο δεύτερος θα ξεκινήσει στις 11 Ιανουαρίου 2022.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα 19 νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, ύψους 673 εκατ. ευρώ, που προορίζονται για την υλοποίηση αποστολών της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, οι πέντε αποστολές της ΕΕ ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο με στόχο την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων και την επίτευξη φιλόδοξων στόχων στους τομείς της υγείας, του κλίματος και του περιβάλλοντος έως το 2030. Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων που δημοσιεύονται σήμερα επικεντρώνονται σε διάφορους τομείς, όπως στη στήριξη των περιφερειών και των κοινοτήτων κατά την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή, στην ανάπτυξη νέων μεθόδων και τεχνολογιών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, στην αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων της θάλασσας και του γλυκού νερού, στη δημιουργία και στη διατήρηση δίκαιων, βιώσιμων, ανθεκτικών και κλιματικά ουδέτερων πόλεων, στην επικύρωση και ανάπτυξη δεικτών για την υγεία του εδάφους και σε πολλούς άλλους τομείς.

Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια της τροποποίησης του προγράμματος εργασίας του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για την περίοδο 2021-2022, αυξάνοντας τον συνολικό προϋπολογισμό σε 15,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση κατά 723 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αρχικό προϋπολογισμό των 14,7 δισ. ευρώ. Από την αύξηση αυτή, 673 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στις αποστολές της ΕΕ, ενώ 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε δράσεις για το κλίμα, την ενέργεια και την κινητικότητα. Ο πρώτος γύρος των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για τις αποστολές της ΕΕ θα ξεκινήσει στις 22 Δεκεμβρίου 2021 και ο δεύτερος θα ξεκινήσει στις 11 Ιανουαρίου 2022.

Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, δήλωσε σχετικά: «Επενδύουμε περαιτέρω στις αποστολές της ΕΕ, που αποτελούν ένα νέο και καινοτόμο εργαλείο το οποίο αποσκοπεί να δώσει λύσεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε: καταπολέμηση του καρκίνου, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, προστασία των ωκεανών, των θαλασσών και των υδάτων, διαβίωση σε πιο πράσινες πόλεις και εξασφάλιση υγιούς εδάφους και υγιεινών τροφίμων».

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε τα εξής: «Η επένδυση στις αποστολές της ΕΕ θα μας βοηθήσει να υλοποιήσουμε βασικές πολιτικές μέσω συλλογικής προσπάθειας που βασίζεται στην έρευνα και την καινοτομία. Οι αποστολές θα δημιουργήσουν μια πιο υγιή, πιο πράσινη και ψηφιακή Ευρώπη για τους πολίτες έως το 2030. Τα αποτελέσματα των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων θα είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων των αποστολών της ΕΕ.»

Οι αποστολές αποτελούν καινοτομία του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» καθώς και μια πρωτότυπη έννοια στην πολιτική της ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν διάφορες υπηρεσίες της Επιτροπής υπό την εποπτεία εννέα μελών του Κολλεγίου των Επιτρόπων. Οι εν λόγω αποστολές παρέχουν εντολή για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων εντός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος. Θα αποφέρουν αποτελέσματα δίνοντας νέο ρόλο στην έρευνα και την καινοτομία, σε συνδυασμό με νέες μορφές διακυβέρνησης και συνεργασίας, καθώς και με τη συμμετοχή των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των νέων.

Τα θέματα κλιματική αλλαγή, περιβάλλον/υγεία αποτελούν επίσης θέματα της επόμενης ομάδας Ευρωπαίων πολιτών της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης (στη Βαρσοβία της Πολωνίας από τις 7 έως τις 9 Ιανουαρίου 2022). Οι πολίτες θα υποβάλουν συστάσεις στους τομείς αυτούς, ώστε να δώσουν συνέχεια οι ηγέτες της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Συμφωνία επί των προτεραιοτήτων του 2022 για μια ανθεκτική και αναζωογονημένη ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider