Ευρωζώνη: Ενισχυμένος ο μεταποιητικός PMI το Νοέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Ενισχυμένος ο μεταποιητικός PMI το Νοέμβριο
O μεταποιητικός PMI ενισχύθηκε το Νοέμβριο στις 58,4 μονάδες, από τις 58,3 μονάδες τον Οκτώβριο και από το μέγεθος των 58,6 μονάδων στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Επιτάχυνση εμφάνισε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο, ωστόσο τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα επιδεινώθηκαν, βάζοντας «στοπ» στην παραγωγή και αυξάνοντας το κόστος των πρώτων υλών με τον ταχύτερο ρυθμό σε πάνω από δύο δεκαετίες.

Σύμφωνα με την IHS Markit, ο μεταποιητικός PMI ενισχύθηκε το Νοέμβριο στις 58,4 μονάδες, από τις 58,3 μονάδες τον Οκτώβριο και από το μέγεθος των 58,6 μονάδων στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις. Ο υποδείκτης της παραγωγής ανήλθε στις 53,8 μονάδες από τις 53,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, τα εργοστάσια μετέφεραν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους στους πελάτες και αύξησαν τις τιμές τους με τον ταχύτερο ρυθμό από όταν η IHS Markit άρχισε να συλλέγει τα δεδομένα πριν από 19 χρόνια. Ο δείκτης τιμών παραγωγής σκαρφάλωσε σε ιστορικό υψηλό, στις 73,7 από 72,6 μονάδες.

«Μια ισχυρή ένδειξη PMI αποκαλύπτει πόσο δύσκολες είναι οι επιχειρηματικές συνθήκες για τους κατασκευαστές αυτή τη στιγμή. Αν και η ζήτηση παραμένει ισχυρή, όπως φαίνεται και από την περαιτέρω σταθερή βελτίωση στις εισροές νέων παραγγελιών, οι αλυσίδες εφοδιασμού συνεχίζουν να επιδεινώνονται με ανησυχητικό ρυθμό», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στις 58,8 μονάδες ο ελληνικός PMI - Σε ιστορικά υψηλά η αύξηση σε παραγωγή και παραγγελίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider