Οικονομία | Διεθνή
01-12-2021 | 09:41

Ερντογάν: Τα επιτόκια θα υποχωρήσουν σημαντικά έως τις εκλογές

Newsroom
Μοιράσου το
Μέχρι τις εκλογές ο Ερντογάν θα συνεχίσει να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή οικονομική θεωρία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τα επιτόκια θα συνεχίσουν να υποχωρούν, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάζοντας την εικόνα μιας οικονομίας που δεν θα εξαρτάται από τη βραχυπρόθεσμη ξένη ρευστότητα αλλά θα ευημερεί χάρη στην τοπική παραγωγή και τις εξαγωγές.

Το φθηνότερο χρήμα θα δώσει ώθηση στη μεταποίηση, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα επιβραδύνει τον πληθωρισμό του καταναλωτή που αυτή τη στιγμή είναι 4 φορές πάνω σε σχέση με τον επίσημο στόχο του 5%, και το νόμισμα εντέλει θα ενισχυθεί, είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη στο TRT.

Turkish currency falls to record low vs USD during Erdogan's interview

H Τουρκία δεν θα προσπαθήσει να προσελκύσει κεφαλαιακές ροές που αφήνουν την οικονομία στο έλεος του «ζεστού χρήματος» ή επενδύσεις που αποσύρονται γρήγορα, είπε ο Ερντογάν. Οι δεσμεύσεις του φέρνουν την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας σε δύσκολη θέση αφού οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής είπαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να τερματίσουν τη μείωση των επιτοκίων, ακόμη και αυτόν τον μήνα. Ακόμη κι έτσι, η τουρκική λίρα έχασε σχεδόν το 28% της αξίας της από όταν η τράπεζα ξεκίνησε τον τρέχοντα κύκλο χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο και μείωσε το επιτόκιο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 15%.

«Η χώρα μας έχει φτάσει στο σημείο που θα σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο και δεν υπάρχει γυρισμός μετά», είπε ο Ερντογάν.

Οι απώλειες της λίρας διευρύνθηκαν μετά τα σχόλια του Ερντογάν, φτάνοντας έως και το 8,1% ενάντια στο δολάριο.

Δεν έχουν περάσει 2 εβδομάδες από τότε που ο Ερντογάν αποκάλυψε την πιο πρόσφατη στάση του για τη νομισματική πολιτική, πιέζοντας για χαμηλότερα επιτόκια που θα δώσουν τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη και θα αποκαταστήσουν τη δημοτικότητά του ενόψει των εκλογών του 2023.

Οι πιέσεις για χαμηλότερο κόστος δανεισμού δεν είναι κάτι νέο για τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος διατυπώνει μια άποψη που αψηφά τα παραδοσιακά οικονομικά: ότι το φθηνότερο χρήμα θα επιβραδύνει τον πληθωρισμό. Η ανάπτυξη που έχει πυροδοτηθεί από τον φθηνό δανεισμό πριν τις εκλογές, έχει δουλέψει για αυτόν στο παρελθόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιμένει ο Ερντογάν για τα χαμηλά επιτόκια - Σε νέο ιστορικό χαμηλό η λίρα