Σνάμπελ (ΕΚΤ): Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι είναι ανοδικοί - Το καθαυτό ΡΕΡΡ δεν λήγει τον Μάρτιο, θα διατηρήσουμε ευελιξία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι είναι ανοδικοί - Το καθαυτό ΡΕΡΡ δεν λήγει τον Μάρτιο, θα διατηρήσουμε ευελιξία
Μεταξύ των πιθανών επιλογών είναι η μεταφορά της ευελιξίας στο τακτικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η δημιουργία μιας νέας διευκόλυνσης που θα λειτουργούσε ως ασφαλιστικό μέτρο.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ιζαμπέλ Σνάμπελ δήλωσε ότι υπάρχει αυξανόμενη απειλή για επικράτηση του πληθωρισμού, καθώς υποβάθμισε τον κίνδυνο οι αναζωπυρώσεις του κορονοϊού να εμποδίσουν την ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Οι επενδυτές ξανάρχισαν τα στοιχήματα για αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος μετά τα σχόλιά της σε συνέντευξή της στο Bloomberg τη Δευτέρα, λίγες εβδομάδες πριν από μια κρίσιμη απόφαση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η αξιωματούχος συνέχισε λέγοντας ότι ένα ενδεχόμενο μιας «έκτακτης» πολιτικής θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητο ακόμη και όταν η μελλοντική εστίαση της νομισματικής πολιτικής πιθανώς απομακρυνθεί από τις αγορές περιουσιακών στοιχείων.

«Είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι λοξοί προς τα πάνω», είπε η Σνάμπελ. «Η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί σε σχέση με τον ρυθμό και την έκταση της πτώσης» και «πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτήν την αυξημένη αβεβαιότητα».

Οι παρατηρήσεις της ακολουθούν μήνες ανησυχίας των παγκόσμιων επενδυτών για τον πληθωρισμό και προηγούνται των στοιχείων την επόμενη εβδομάδα που ενδέχεται να δείξουν νέα κορύφωση στην ευρωζώνη, με τις αυξήσεις των τιμών να αυξάνονται πιθανώς κοντά στο 6% στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της. Εν τω μεταξύ, η επιδείνωση της πανδημίας εκεί ώθησε την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να επιδιώξει αυστηρότερους περιορισμούς.

«Πρόσφατα, βλέπουμε αύξηση των μολύνσεων από την Covid-19 και ορισμένα μέτρα περιορισμού σε μέρη της ευρωζώνης», είπε η Σνάμπελ. «Αυτό είναι πιθανό να έχει μια μετριαστική επίδραση στη δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών με έντονες τις επαφές. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα εκτροχιάσει τη συνολική ανάκαμψη».

Ίσως υποστηρίζοντας αυτή την οικονομική άποψη, οι PMI για τη Γαλλία και τη Γερμανία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν βελτίωση τον Νοέμβριο. Ωστόσο, το κόστος των εισροών αυξήθηκε και οι καθυστερήσεις της προσφοράς καθώς και οι πληθωριστικές πιέσεις επιβαρύνουν τη γερμανική ανάπτυξη.

Με ένα τόσο αβέβαιο οικονομικό πλαίσιο, οι αξιωματούχοι θα πρέπει να επιδιώξουν να διατηρήσουν περιθώρια ελιγμών στην επικείμενη απόφασή τους στις 16 Δεκεμβρίου, πρόσθεσε. Αυτή η συνάντηση έχει επισημανθεί ως κομβική για τον καθορισμό του μέλλοντος των μέτρων τόνωσης της ΕΚΤ μετά τη λήξη του μέτρου έκτακτης αγοράς ομολόγων τον Μάρτιο.

Η τρέχουσα άνοδος των τιμών καταναλωτή, που εν μέρει συνδέεται με το αυξημένο κόστος ενέργειας και τα προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση μεταξύ των αξιωματούχων για το πόσο θα διαρκέσει και τι σημαίνει αυτό για να προχωρήσουμε πέρα από το πρόγραμμα PEPP των 1,85 τρισ.

«Σε περιόδους πολύ υψηλής αβεβαιότητας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσουμε κάποια προαιρετική δυνατότητα», είπε η Σνάμπελ. «Σίγουρα δεν θα προδεσμευόμουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό θα ήταν λάθος».

Πρότεινε να διαχωριστεί η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου σε δύο ερωτήματα.

«Το πρώτο είναι: ποιο είναι το κίνητρο που χρειάζεται ακόμα;» είπε η Σνάμπελ. «Το δεύτερο μέρος είναι: ποιο είδος εργαλείων θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για να παρέχουμε το κίνητρο που θεωρούμε κατάλληλο;»

Το εμβληματικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ για την πανδημία ξεκίνησε τις πρώτες μέρες της κρίσης και κατάργησε πολλούς από τους περιορισμούς που χαρακτήριζαν προηγουμένως την ποσοτική της χαλάρωση. Αυτό έγινε για να σταματήσει τον κατακερματισμό της αγοράς μεταξύ των διαφορετικών χωρών της ευρωζώνης, μετά από το sell-off ομολογιακών τίτλων υπερχρεωμένων εκδοτών όπως η Ιταλία.

Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας αναμένεται να τελειώσουν τον Μάρτιο, ανέφερε η Σνάμπελ. Ερωτηθείσα εάν θα χρησιμοποιηθεί ολόκληρο το πακέτο, παρατήρησε ότι οι οικονομολόγοι γενικά δεν αναμένουν ότι αυτό θα συμβεί.

Η Σνάμπελ εξέφρασε επίσης μια σκεπτικιστική νότα σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο της αγοράς ομολόγων στο οπλοστάσιο της ΕΚΤ, παρόλο που αναγνώρισε τη θετική επίδραση που είχε μέχρι στιγμής.

«Υπάρχουν, αφενός, μειωμένες αποδόσεις στις αγορές περιουσιακών στοιχείων και, από την άλλη, αυξανόμενες παρενέργειες», είπε. «Ως εκ τούτου, τελικά, θα υπάρξει μια μετατόπιση από τις αγορές περιουσιακών στοιχείων προς άλλα εργαλεία, με σημαντικότερη το guidance μας προς τα εμπρός».

Συζήτηση περί ευελιξίας

Ένα βασικό θέμα διαμάχης μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ ήταν εάν τα έκτακτα χαρακτηριστικά που χρησιμοποιήθηκαν στο PEPP θα μεταφερθούν σε κανονικά εργαλεία όταν το μέτρο σταματήσει. H Σνάμπελ είπε ότι είναι «σίγουρα» σημαντικό να διατηρηθεί κάποια ευελιξία για την αντιμετώπιση τυχόν πιθανού κατακερματισμού της αγοράς.

«Ειδικά σε αυτή τη μεταβατική φάση, αυτό είναι σημαντικό», είπε. «Η φάση της κρίσης του κορονοϊού δεν είναι κάτι μαύρο ή άσπρο. Η έξοδος από την πανδημία θα είναι μια διαδικασία».

Μεταξύ των πιθανών επιλογών είναι η μεταφορά της ευελιξίας στο τακτικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η δημιουργία μιας νέας διευκόλυνσης που θα λειτουργούσε ως ασφαλιστικό μέτρο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκολό περιέγραψε έναν τέτοιο μηχανισμό ως «εικονική εργαλειοθήκη» για να δώσει στην ΕΚΤ επιλογές ανάλογα με τις περιστάσεις.

Ερωτηθείσα για την προτίμησή της, η Σνάμπελ ανέφερε ότι το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να συνεχίσει να παίζει ρόλο στην εκπλήρωση του στόχου ακόμη και μετά τον Μάρτιο.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον κρίσιμο ρόλο αυτής της ευελιξίας», είπε. «Το PEPP δεν θα εξαφανιστεί όταν οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων μειωθούν στο μηδέν. Μερικές φορές οι άνθρωποι μιλούν για τον τερματισμό του PEPP. Το PEPP δεν πρόκειται να τελειώσει τον Μάρτιο. Οι καθαρές αγορές assets πιθανώς, αλλά όχι το PEPP καθαυτό».

Ερωτηθείσα εάν θα την ενδιέφερε η θέση του προέδρου της Bundesbank για να διαδεχθεί τον Γενς Βάιντμαν όταν αποχωρήσει τον Δεκέμβριο, η Σνάμπελ είπε ότι δεν θέλει να τροφοδοτήσει εικασίες και ότι εστιάζει στην επερχόμενη σημαντική απόφαση της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider