ΟΗΕ: Τα αυξημένα ναύλα μεταφορών μπορεί να ανεβάσουν τις τιμές των προϊόντων έως και 10%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΗΕ: Τα αυξημένα ναύλα μεταφορών μπορεί να ανεβάσουν τις τιμές των προϊόντων έως και 10%
Οι τιμές των ηλεκτρονικών ειδών, των επίπλων και του ιματισμού θα μπορούσαν να καταγράψουν άνοδο 10% έως το 2023.

Για σημαντική αύξηση των τιμών που θα πληρώνουν οι καταναλωτές λόγω της ανόδου που καταγράφεται στις ακτοπλοϊκές μεταφορές κάνει λόγο έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας Εμπορίου και Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNCTAD).

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι τιμές για τη ναυτική μεταφορά ενός και μόνο κοντέινερ έχουν εκτοξευτεί τους τελευταίους 18 μήνες, λόγω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ το κόστος αποστολής των πλοίων έχει ανέβει τουλάχιστον 7 φορές.

«Εάν η αύξηση αυτή συνεχιστεί, οι τιμές εισαγωγών θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 11% και οι τιμές για τον καταναλωτή θα μπορούσαν να ανέβουν έως και 1,5% από τώρα έως και το 2023» σημειώνεται στην έκθεση.

Ανά χώρα, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δουν αύξηση στις καταναλωτικές τιμές έως και 1,2% ενώ η Κίνα έως και 1,4%. Άλλες χώρες, που εξαρτώνται περισσότερο από τις εισαγωγές αγαθών, θα μπορούσαν να δουν αυξήσεις που θα έφταναν έως και το 17%, εκτιμά η UNCTAD.

Ανά κλάδο, οι τιμές των ηλεκτρονικών ειδών, των επίπλων και του ιματισμού θα μπορούσαν να έχουν τη μεγαλύτερη άνοδο, τουλάχιστον 10% σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα κοντέινερ αποτελούν το 17% του επί του συνολικού παγκοσμίου ναυτικού εμπορίου.

Λόγω της αύξησης των ναύλων, ορισμένες εταιρείες έχουν επιλέξει να αποστέλλουν τα προϊόντα τους αεροπορικώς, παρά τ' ότι συνήθως τα εν λόγω αεροπορικά κόστη είναι πιο ακριβά. Η αύξηση των ναύλων που καταγράφεται στα κοντέινερ θα μπορούσε να επηρέασε αρνητικά την ανάκαμψη στις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, προσθέτει η έκθεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διπλάσια «τρέχει» η ακρίβεια στα τρόφιμα στην Ελλάδα από ό,τι στην Ευρωζώνη - Ο χάρτης των τιμών

gazzetta
gazzetta reader insider insider