Κ. Σκρέκας: Σχέδιο για αυτόματο μηχανισμό επιδότησης στο ρεύμα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κ. Σκρέκας: Σχέδιο για αυτόματο μηχανισμό επιδότησης στο ρεύμα
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το τρέχον ύψος της επιδότησης (13 λεπτά ανά Μεγαβατώρα) καλύπτει χονδρεμπορικό κόστος έως 220 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όπου κινούνται οι τιμές τον Νοέμβριο.

Έναν μηχανισμό αυτόματου υπολογισμού του ύψους της επιδότησης στους λιγαριασμούς ρεύματος, επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως σημείωσε στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για τον κλιματικό νόμο ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, ο μηχανισμός θα λαμβάνει υπόψη του το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και το ύψος της χονδρεμπορικής τιμής, ώστε να προσδιορίζει αυτόματα το ύψος της επιδότησης. Η εφαρμογή του μέτρου τοποθετείται στις αρχές του επόμενου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η χρηματοδότηση των λογαριασμών ρεύματος χαμηλής τάσης γίνεται με τη μεταφορά στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) μέρους των εσόδων των δικαιωμάτων ρύπων, που προορίζονταν για τον ΕΛΑΠΕ. Έτσι, αυτός ο μηχανισμός θα καθορίζει αυτόματα πόσα κεφάλαια μπορούν να «οδεύσουν» στο ΤΕΜ, και επομένως πόσο θα είναι το ύψος της επιδότησης, ώστε να διατηρείται σε θετικό ισοζύγιο ο Ειδικός Λογαριασμός.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης της επιδότησης, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι τα 13 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, που ισχύουν για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, έχουν υπολογισθεί για χονδρεμπορικές τιμές στα επίπεδα των 220 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όπου και κινούνται στη δεδομένη στιγμή.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι η κατάσταση παρακολουθείται σε μηνιαία βάση. Έτσι, μέχρι το τέλος του έτους θα επαναξιολογηθεί τι θα ισχύσει μετά τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: «Χωρίς φρένο» οι αυξήσεις στις τιμές χονδρικής, νέο ράλι και το Δεκέμβριο – Προς ενίσχυση της επιδότησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider