Τράπεζες: Υπογράφουν το Δεκέμβριο τις συμβάσεις για τα δάνεια 12,7 δισ. του Ελλάδα 2.0 – Πότε αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Υπογράφουν το Δεκέμβριο τις συμβάσεις για τα δάνεια 12,7 δισ. του Ελλάδα 2.0 – Πότε αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις
Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να στείλει αύριο Παρασκευή στις τράπεζες το επεξεργασμένο σχέδιο της επιχειρησιακής συμφωνίας που θα υπογράψουν προκειμένου να ξεκινήσουν να δέχονται αιτήσεις χρηματοδότησης από επιχειρήσεις. Τα επόμενα βήματα. Πώς θα χρηματοδοτείται η επένδυση.

Πλώρη για τον Ιανουάριο βάζουν οι πρώτες εκταμιεύσεις δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης από τις τράπεζες προς επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να στείλει αύριο Παρασκευή στις τράπεζες το επεξεργασμένο σχέδιο της επιχειρησιακής συμφωνίας που θα υπογράψουν τα πιστωτικά ιδρύματα με το ΥΠΟΙΚ/ΤΑΑ προκειμένου να ξεκινήσουν την αποδοχή αιτήσεων χρηματοδότησης και ακολούθως τις εκταμιεύσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις. Σκοπός της Επιχειρησιακής Σύμβασης που θα υπογραφεί ορίζεται η χρηματοδότηση επιλέξιμων επενδύσεων στους τομείς:

• Πράσινη Μετάβαση

• Ψηφιακή Μετάβαση

• Έρευνα και Ανάπτυξη

• Εξωστρέφεια - Εξαγωγές

• Αύξηση Μέσου Μεγέθους Επιχειρήσεων

Όπως εκτιμούν οι τράπεζες, οι επιχειρησιακές συμφωνίες θα υπογραφούν εντός του Δεκεμβρίου. Αφού υπογράψουν την επιχειρησιακή σύμβαση με το ΥΠΟΙΚ/ΤΑΑ, οι τράπεζες θα απευθύνουν εντός 20 ημερών δημόσια πρόσκληση προς επιχειρήσεις για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για χρηματοδότηση επιλέξιμων επενδύσεων και θα δέχονται τις σχετικές αιτήσεις.

Η διαδικασία ελέγχου της επιλεξιμότητας των επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο χρηματοδότησής τους από τα Δάνεια του ΤΑΑ, ύψους 12,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, θα περιλαμβάνει:

1) Την αξιολόγηση της δυνατότητας δανειοδότησης του επενδυτικού σχεδίου, σύμφωνα με τραπεζικούς όρους,

2) Τον έλεγχο των ακόλουθων για το επενδυτικό σχέδιο:

α) έλεγχο ύπαρξης επιλέξιμου επενδυτικού σχεδίου,

β) έλεγχο της επιλεξιμότητας του επενδυτικού σχεδίου με την Αρχή μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης (Do No Significant Harm principle - DNSH),

γ) έλεγχο της επιλεξιμότητας του επενδυτικού σχεδίου ως προς τους επενδυτικούς στόχους του δανειακού προγράμματος του ΤΑΑ, καθώς και τον υπολογισμό της ποσόστωσης του δανείου ΤΑΑ επί του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου,

δ) χαρακτηρισμό του επενδυτικού σχεδίου ως προς την παρέμβασή του σε σχέση με την επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή και των περιβαλλοντικών στόχων, καθώς και την παρέμβασή του για τη στήριξη για τη ψηφιακή μετάβαση και τον υπολογισμό της συνεισφοράς του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου στους πράσινους και ψηφιακούς στόχους (Green and Digital Tagged investment budget), και

ε) έλεγχο της συμβατότητας του παρεχόμενου επιτοκίου ως προς τις κρατικές ενισχύσεις.

Η μέγιστη συμμετοχή δανείου ΤΑΑ στον προϋπολογισμό της επένδυσης θα φτάνει έως 50% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού της Επιλέξιμης Επένδυσης.

Για κάθε προτεινόμενο σχέδιο Επιλέξιμης Επένδυσης που θα εγκρίνεται, η Τράπεζα θα υποχρεούται να χορηγεί στον Τελικό Αποδέκτη Δάνειο Συγχρηματοδότησης το οποίο θα καλύπτει κατ’ ελάχιστον 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της Επιλέξιμης Επένδυσης. Περαιτέρω η Τράπεζα θα διασφαλίζει ότι ποσοστό τουλάχιστον 20% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της Επιλέξιμης Επένδυσης θα καλύπτεται με ίδια κεφάλαια – συμμετοχή του Τελικού Αποδέκτη.

Το ύψος της χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου από το δάνειο του ΤΑΑ θα υπολογίζεται σύμφωνα με την ύπαρξη προϋπολογισμού στους πέντε πυλώνες του δανειακού προγράμματος του ΤΑΑ καθώς και την κάλυψη συγκεκριμένων κριτηρίων ανά πυλώνα. Στην περίπτωση που ένα επενδυτικό σχέδιο είναι επιλέξιμο σε παραπάνω από έναν πυλώνες, οι ποσοστώσεις των πυλώνων αθροίζονται, το δε άθροισμα δεν θα μπορεί να υπερβεί το 50%.

Στην περίπτωση που ένα επενδυτικό σχέδιο δεν είναι επιλέξιμο στους πυλώνες πράσινης μετάβασης, ψηφιακού μετασχηματισμού, καινοτομίας – έρευνας και ανάπτυξης ή εξωστρέφειας, λόγω μη κάλυψης των ελάχιστων ποσοστών, αυτό θα είναι επιλέξιμο με αυτοτελή ποσόστωση Δανείου ΤΑΑ στο 30%, εφόσον το άθροισμα των ελάχιστων ποσοστών των ανωτέρω πυλώνων ανέρχεται σε τουλάχιστον 30%.

Οι τράπεζες είχαν λάβει τους κύριους όρους της επιχειρησιακής σύμβασης από το ΥΠΟΙΚ στην εκπνοή του Σεπτεμβρίου και είχαν αποστείλει παρατηρήσεις, οι οποίες αναμένεται ότι θα γίνουν δεκτές στην πλειοψηφία τους στο τελικό κείμενο της σύμβασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρεμιέρα τον Νοέμβριο για τα πρώτα δάνεια προς επιχειρήσεις από το Σχέδιο Ανάκαμψης

gazzetta
gazzetta reader insider insider