ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ολοκλήρωση αιολικού πάρκου στην Κεφαλονιά από τις Αmeresco-ResInvest

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ολοκλήρωση αιολικού πάρκου στην Κεφαλονιά από τις Αmeresco-ResInvest
Με προϋπολογισμό 9,8 εκατ. ευρώ, το πάρκο έχει ισχύ 9,2 MW και θα αποτρέπει την έκλυση στην ατμόσφαιρα 22.000 τόνων CO2 σε ετήσια βάση.

Εκδήλωση για την ολοκλήρωση αιολικού πάρκου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κεφαλονιά πραγματοποίησε η κατασκευάστρια κοινοπραξία των εταιρειών Αmeresco και ResInvest. Με προϋπολογισμό 9,8 εκατ. ευρώ, το πάρκο έχει ισχύ 9,2 MW και θα αποτρέπει την έκλυση στην ατμόσφαιρα 22.000 τόνων CO2 σε ετήσια βάση.

Η αμερικανική Αmeresco και η ResInvest ανέλαβαν μέσω δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού το έργο της κατασκευής των έργων υποδομής, της προμήθειας, μεταφοράς, ανέγερσης και θέσης σε λειτουργία του πάρκου, καθώς και τη λειτουργία και συντήρησή του για 15 χρόνια. Το έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία σε λιγότερο από ένα χρόνο παρότι εκτελέστηκε εν μέσω πανδημίας, τυφώνα «Ιανού» και έντονων κατά την πρώτη φάση τοπικών αντιδράσεων.

Την τελετή εγκαινίων χαιρέτισαν ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, G. R, Pyatt, o Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Παπαθανάσης, η περιφερειάρχης κ. Ρ. Κράτσα, ο βουλευτής Κεφαλονιάς κ. Π. Καππάτος, ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Π. Λαδακάκος, ο Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Κ. Μαύρος, ο Δ/νων Σύμβουλος της Αmeresco κ. Γ. Σακελλάρης και ο Γενικός Διευθυντής της RESINVEST κ. Δ. Καραγκουλές.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στα τρία νομοσχέδια που προωθεί το υπουργείο (νέος αναπτυξιακός, στρατηγικές επενδύσεις και νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση), ενώ τόνισε ότι μεγάλο μέρος από τα 110 δισ. ευρώ που θα επενδυθούν τα επόμενα χρόνια με ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευθεί στην «πράσινη» ανάπτυξη.

Στην ομιλία του ο κ. Pyatt ανέφερε πως οι αμερικανικές εταιρείες, όπως η Αmeresco, δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μπορούν να συνεργαστούν για να προωθήσουν την ενεργειακή μετάβαση και να πετύχουν τους κοινούς κυβερνητικούς στόχους για το κλίμα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να είναι υπερήφανοι συνεργάτες της Ελλάδας και να στηρίζουν τις φιλόδοξες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη για καθαρή ενέργεια και βιωσιμότητα. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις αμερικανικές εταιρείες μας, συνδυάζοντας με τον καλύτερο τρόπο την αμερικανική και ελληνική καινοτομία, και αξιοποιώντας τη δύναμη της αναπτυσσόμενης ενεργειακής, εμπορικής και επενδυτικής μας σχέσης. Οι χώρες μας, αλλά και η ευρύτερη περιοχή, θα είναι πιο ασφαλείς και συνεπώς πιο ευημερούσες», πρόσθεσε.

Στον χαιρετισμό της η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κ. Ρ. Κράτσα, επισήμανε πως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εντάσσει την αναπτυξιακή στρατηγική της στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της παγκόσμιας κοινότητας, της εθνικής πολιτικής και της σχετικής νομοθεσίας για την μεγάλη στροφή στην «καθαρή» ενέργεια΄ και την ευρεία χρήση των ΑΠΕ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, κ. Κ. Μαύρος, επισήμανε πως ο όμιλος ΔΕΗ έχει δεσμευτεί να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση και προς τούτο άλλωστε κινείται σήμερα με ταχύτατους ρυθμούς για την ανάπτυξη σταθμών ΑΠΕ που μειώνουν τελικά το κόστος ενέργειας. «Προχωράμε αποφασιστικά μπροστά και ένα δείγμα είναι το αιολικό μας πάρκο στην Κεφαλονιά. Η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση, δίκτυα και νέες τεχνολογίες είναι μονόδρομος και ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε δυναμικά στην ενεργειακή μετάβαση με περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό όφελος, πρόσθεσε.

«Οι ανεμογεννήτριες, που έχουν εγκατασταθεί θα συντελέσουν στην επίτευξη των στόχων της Ελλάδας για περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε περισσότερο από 22.000 τόνους ετησίως», δήλωσε ο κ. Γιώργος Σακελλάρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ameresco. «Έργα όπως αυτό, αλλά και άλλα πολλά, με κάνουν να πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωτοστατήσει ως ένα Κέντρο Αριστείας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ευελπιστώ ότι μαζί μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό το όραμα και να είμαστε εμείς οι διαχειριστές της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εδώ, στην Ελλάδα, για τις ημέρες που θα έρθουν.»

Ο Γενικός Διευθυντής της RESINVEST, κ. Δ. Καραγκουλές στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Ο περιορισμένος χρόνος υλοποίησης, η ανάγκη νέας αδειοδότησης, η κατασκευή σε συνθήκες κορύφωσης του κορονοϊού, έθεταν εν αμφιβόλω τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κεφαλονιά. Ωστόσο το έργο ολοκληρώθηκε από την κοινοπραξία των εταιριών AMERESCO – RESINVEST μέσα στο πλαίσιο του χρόνου, του κόστους και της ποιότητας που απαιτείτο.

Η εταιρία μας αποφάσισε να καλύψει το κόστος σπουδών ενός απόφοιτου από το Αργοστόλι που θα εισαχθεί στις πολυτεχνικές σχολές Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων μηχανικών, όπως και το κόστος δύο μεταπτυχιακών στον τομέα των ΑΠΕ. Δεν μπορεί να είμαστε υπέρ του κινήματος προστασίας του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα κατά της ανάπτυξης της Αιολικής ενέργειας που αποτελεί την κύρια πηγή πράσινης ενέργειας.

Η Ελλάδα είναι πλούσια σε ήλιο και αέρα. Έχουμε τη δυνατότητα η παραγωγή πράσινης ενέργειας να εξελιχθεί σε ένα από τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα, αναλαμβάνοντας ανάλογες πρωτοβουλίες για τη διασύνδεση μας με την Κ. Ευρώπη».

Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, κ. Π. Λαδακάκος ανέφερε στον χαιρετισμό του για τους πολλαπλούς συμβολισμούς που έχει η εκδήλωση των εγκαινίων και συμπλήρωσε «η Κεφαλονιά συμβολίζει το καλό παράδειγμα ενός νησιού με έντονη τουριστική δραστηριότητα, το οποίο έχει αφομοιώσει αρμονικά το σημαντικό πλήθος αιολικών πάρκων που έχουν εγκατασταθεί. To παράδειγμα της αποδεικνύει ότι η κατηγορία ότι οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν τον τουρισμό είναι ένας ακόμα μύθος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider