ΤΑΙΠΕΔ: Έρχονται τα πρώτα έργα 700 εκατ. ευρώ - Ενεργοποιείται το PPF

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Έρχονται τα πρώτα έργα 700 εκατ. ευρώ - Ενεργοποιείται το PPF
Συνεδριάζει προσεχώς, κατά πληροφορίες, η κυβερνητική επιτροπή στρατηγικών συμβάσεων με θέμα τη Μονάδα Ωρίμανσης Έργων Στρατηγικής Σημασίας. Τι περιλαμβάνει το «πρώτο» πακέτο. Η σημασία του φορέα και ο ρόλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Προχωρούν με γοργά «βήματα» οι διαδικασίες που αφορούν στην ενεργοποίηση του νέου φορέα του ΤΑΙΠΕΔ, το γνωστό Project Preparation Facility, υπό τον κ. Σταμπουλίδη, καθώς σύντομα, κατά πληροφορίες, αναμένονται και τα πρώτα έργα ευθύνης του.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εντός των επόμενων ημερών, πιθανόν και μέσα στον Οκτώβριο, αναμένεται συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής στρατηγικών συμβάσεων στην οποία θα τεθεί και το θέμα της μεταφοράς του «πρώτου» πακέτου μεγάλων projects προς το PPF, με τις σχετικές πληροφορίες να κάνουν λόγο για έργα συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση.

Η πρώτη λίστα

Στην πρώτη λίστα των έργων που θα ανακοινωθεί σύντομα αναμένεται να ενταχθούν μονάδες υγείας, κτηριακά έργα ΣΔΙΤ κ.α. Πρόκειται, κατά τις ίδιες πηγές, για έργα και διαγωνισμούς που σχετίζονται με νοσοκομεία, το ΟΑΚΑ, τις φυλακές Κορυδαλλού, πιθανόν την αξιοποίηση της έκτασης στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» ή και του Πρωτοδικείου Αθηνών κ.α., δηλαδή για προώθηση διεργασιών ωρίμανσης και διαχείρισης υποδομών από διαφορετικά υπουργεία.

Πρόσφατα, ο κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά τη νέα Μονάδα Ωρίμανσης Έργων Στρατηγικής Σημασίας, στο πλαίσιο της Ημερίδας του Υπερταμείου στη ΔΕΘ, είχε αναφέρει ότι «αποτελεί τον μηχανισμό ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, που σκοπό έχει να υπερβεί εμπόδια και στάδια γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν τα δημόσια έργα μέσα από την συνεχή και συνεπή παρακολούθηση, τον συντονισμό και τη διασφάλιση της απόδοσης τους». Μάλιστα, είχε κάνει λόγο για μια πρώτη «φουρνιά» έργων της τάξεως των 2 δις ευρώ που προφανώς μπορεί να έρχονται και σταδιακά.

Ενόψει της προετοιμασίας της χώρας μας για την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, αναπτύχθηκε εντός ΤΑΙΠΕΔ μία νέα αυτοτελής επιχειρησιακή μονάδα, το PPF, για την ωρίμανση συμβάσεων στρατηγικής σημασίας που θα ενταχθούν στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας». Ο φορέας αυτός δεν γίνεται ιδιοκτήτης έργων, εκτάσεων, assets κ.α.

Αναλαμβάνει διαγωνισμούς, όχι… «ιδιοκτησία»

Αλλά το PPF αναλαμβάνει να ωριμάσει και να διαχειριστεί τις διαδικασίες, αξιοποιώντας την εμπειρία του ΤΑΙΠΕΔ από τους πολλούς διαγωνισμούς που έχει προχωρήσει, την τεχνογνωσία των στελεχών τους, τους σαφώς γρηγορότερους ρυθμούς με τους οποίους κινείται έναντι των κλασσικών δημόσιων υπηρεσιών, την αξιοπιστία και την ευελιξία τους,.

Μάλιστα, εκτός από την μελέτη ή την προμελέτη, αναλαμβάνει τα τεύχη δημοπράτησης αλλά και να κάνει το ίδιο τους διαγωνισμούς για λογαριασμό των φορέων και των υπουργείων. Ωστόσο, ποιο ακριβώς θα είναι το εύρος της δράσης του PPF εξαρτάται από το τι θα ζητήσει ο κάθε φορέας, υπουργείο και αναθέτουσα αρχή.

Σε κάθε περίπτωση η Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ είναι σε θέση να συνδράμει κάθε φορέα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα (Υπουργεία, ΟΤΑ, Περιφέρειες, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κτλ.) στην προετοιμασία και υλοποίηση έργων, που μπορεί να χρηματοδοτούνται από εθνικά, ενωσιακά ή διεθνή χρηματοδοτικά προγράμματα εφόσον ενταχθούν στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας», λειτουργώντας ως μηχανισμός ωρίμανσης για τον αποδοτικότερο σχεδιασμό και εκτέλεσή τους.

Για το ποια έργα θα χαρακτηριστούν ως Συμβάσεις Στρατηγικής Σημασίας, αποφασίζει η Κυβερνητική Επιτροπή. Το ΤΑΙΠΕΔ ορίζεται ως φορέας ωρίμανσης είτε με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, σε συνέχεια σχετικού αιτήματος του αρμόδιου φορέα, είτε από τον αρμόδιο φορέα και σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ εφόσον τον έργο έχει χαρακτηρισθεί Στρατηγικής Σημασίας. Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών, υπογράφεται σύμβαση μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του αρμόδιου φορέα, στην οποία μεταξύ άλλων καθορίζονται το αντικείμενο που αναλαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ, οι υποχρεώσεις των μερών κ.ά.

Γιατί το PPF

Όπως λέγεται στην αγορά, με το PPF θα αξιοποιηθεί η εμπειρία του ΤΑΙΠΕΔ από τις ιδιωτικοποιήσεις στον νέο του ρόλο, για την στελέχωση και λειτουργία της ομάδας και της υπηρεσίας που θα προσφέρει για την αποτελεσματική ωρίμανση των στρατηγικών σημασίας έργων.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει:

  • τεχνογνωσία στην ωρίμανση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και στην ολοκλήρωση διαγωνιστικών διαδικασιών υπό διαφορετικές μορφές αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων (Ελληνικό, λιμάνια, μαρίνες, αυτοκινητοδρόμους, ακίνητα).
  • ευελιξία για ταχύτητα στην πρόσληψη συμβούλων
  • τεχνογνωσία στην πολεοδομική ωρίμανση και στην απόδοση επενδυτικής ταυτότητας των δημοσίων ακινήτων του χαρτοφυλακίου του και είναι ο μόνος φορέας που έχει εκπονήσει ΕΣΧΑΔΑ (τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί με αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα) καθώς επίσης και το ΣΟΑ για το έργο του Ελληνικού.
  • εξοικείωση με τις διαδικασίες του Δημοσίου, καθώς ενεργεί και ως «αρχή σχεδιασμού» (ακίνητα, μαρίνες, Ελληνικό, λιμάνια).​
  • υλοποιήσει καινοτόμες πρωτοβουλίες για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης (π.χ. ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης της επίδοσης σε θέματα ESG).

Με την ανάθεση του PPF ως φορέα ωρίμανσης, επιτυγχάνεται επιτάχυνση των έργων και αποφόρτιση των υπουργείων, υποστηρίζοντας έτσι τις διοικητικές τους δομές, με την στενή παρακολούθηση, συντονισμό και διασφάλιση της απόδοσης των συμβούλων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί το ΤΑΙΠΕΔ «βγάζει» προς αξιοποίηση τουριστικά assets με τοπικό χαρακτήρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider