Η αποτίμηση της Κομισιόν για ΕΕΣΥΠ, PPF - ΤΑΙΠΕΔ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αποτίμηση της Κομισιόν για ΕΕΣΥΠ, PPF - ΤΑΙΠΕΔ
Θετικό πρόσημο για τις ενέργειες σύνταξης του στρατηγικού σχεδίου του Υπερταμείου. Τι αναφέρει για τη Μονάδα Ωρίμανσης Έργων Στρατηγικής Σημασίας. 

Σε αποτίμηση, με θετικό πρόσημο, των μέχρι τώρα κινήσεων όσον αφορά στην προώθηση των δεσμεύσεων και των μεταρρυθμίσεων για την ΕΕΣΥΠ, γνωστή και ως Υπερταμείο, αλλά και τη νέα Μονάδα Ωρίμανσης Έργων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility -PPF) του ΤΑΙΠΕΔ που είναι στα «σκαριά», προχώρησε η Κομισιόν στην προχτεσινή της έκθεση για την ελληνική οικονομία, Αν και υπάρχουν ακόμα βήματα να γίνουν, η Ε.Ε. μάλλον είδε με θετικό μάτι όσα έχουν μέχρι στιγμής προχωρήσει, σημειώνοντας ότι μέσα στον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Οκτώβριο, αναμένονται και νέες εξελίξεις/διεργασίες.

Ειδικότερα, αναφερόμενη αποτίμηση των εξελίξεων στη Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), το γνωστό Υπερταμείο, η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει πως αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου η ολοκλήρωση της σύνταξης του στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας. Το Στρατηγικό Σχέδιο της ΕΕΣΥΠ θα υλοποιείται σε συνεχή βάση. Αυτό αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της Κομισιόν και, όπως αναφέρεται στην 11η μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης για τη χώρα μας, το Υπερταμείο ενέτεινε τις εργασίες για την επικαιροποίηση του στρατηγικού του σχεδίου, προχώρησε σε μια διαδικασία διαβούλευσης με τα Διοικητικά Συμβούλια της θυγατρικών όσον αφορά το στρατηγικό σχέδιο του φορέα. Παράλληλα, προετοιμάζεται και το συμβόλαιο απόδοσης του ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας), το οποίο όπως αναφέρεται θα είναι «ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αποσαφήνισης της συμμετοχής του Δημοσίου στο κόστος και προς την επιχειρησιακή βελτίωση, ανεξαρτησία και οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού».

Κατά την έκθεση, η ΕΕΣΥΠ θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση της εργασίας για τον εντοπισμό νομικών και άλλων εμποδίων στην αποτελεσματική λειτουργία των κρατικών επιχειρήσεων που εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιό της (να λειτουργήσουν εμπορικά, επιχειρησιακά, οικονομικά με τις αρχές του ιδιωτικού τομέα)

Όσον αφορά το «κομμάτι» Strategic project pipeline, και κατά βάση τα μεγάλα στρατηγικά έργα υποδομών, η κυβερνητική επιτροπή συμβάσεων στρατηγικής σημασίας τέθηκε σε πλήρη λειτουργία στα μέσα Ιουλίου. Η προετοιμασία του πρώτου Αναπτυξιακού Προγράμματος Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας θα ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου. Με την προετοιμασία του η δέσμευση θα θεωρηθεί ολοκληρωμένη.

Σε σχέση με τη Μονάδα Ωρίμανσης Έργων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility -PPF) που στήνεται εντός του ΤΑΙΠΕΔ η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει πως, παρά τις μικρές καθυστερήσεις, αυτή αρχίζει σταδιακά να λειτουργεί και θα είναι πλήρως λειτουργική μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου. Παράλληλα, προετοιμάζεται η αρχική λίστα των έργων στρατηγικής σημασίας που θα αναλάβει η νέα μονάδα και θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για συμφωνίες-πλαίσιο με τους συμβούλους για το κάθε έργο. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, κατά την ημερίδα του Υπερταμείου στη ΔΕΘ, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανέφερε ότι η λίστα θα ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο και θα περιλαμβάνει αρχικά έργα άνω των 2 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η μονάδα προορίζεται για την προετοιμασία στρατηγικών έργων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, των διαρθρωτικών κεφαλαίων της ΕΕ, των κονδυλίων από το εθνικό πρόγραμμα. Όσον αφορά τα έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η χρηματοδότηση θα διατίθεται μετά την ανάθεση των έργων. Για τα άλλα έργα, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ του Ταμείου, της ΕΕΣΥΠ και του Υπουργείου Οικονομικών για την εξασφάλιση επαρκούς προχρηματοδότησης. Το Ταμείο ολοκλήρωσε το τεχνικό έργο στο λογιστικό του σύστημα και είναι σε θέση να έχει χωριστούς λογαριασμούς για τη διευκόλυνση προετοιμασίας του κάθε έργου. Το Ταμείο έχει προσλάβει ιδιωτικό σύμβουλο για να το υποστηρίξει στη δημιουργία και τη στελέχωση της μονάδας. Η μονάδα αναμένεται να τεθεί πλήρως σε λειτουργία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Αναφορικά με τη διαχείριση δημόσιων ακινήτων, υπήρχε η δέσμευση από ελληνικής πλευράς για δημιουργία μιας ολιστική και συνεκτικής στρατηγικής με στόχο τη βελτιστοποίηση της προστασίας, της διαχείρισης και επενδυτική εκμετάλλευση δημόσιων ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων όλων των οργανισμών που ασχολούνται με τον τομέα αυτό. Όπως σημειώνεται,, συνεχίζονται προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατάρτιση μιας ολιστικής και συνεκτικής στρατηγική. Η ΕΕΣΥΠ βρίσκεται στο στάδιο συλλογής όλων των απαιτούμενων πληροφοριών για τη σύνταξη του αιτήματος για πρόταση για τον σύμβουλο που θα εργαστεί στη μελέτη για το εκπόνηση στρατηγικής για την ακίνητη περιουσία. Το συμφωνημένο πεδίο της μελέτης περιλαμβάνει τον εντοπισμό των διεθνών βέλτιστων πρακτικών και τη χαρτογράφηση της τρέχουσας κατάστασης / κενών, της βιώσιμης ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας, τους τομείς για μεταρρύθμιση του πλαισίου για την ανάπτυξη των πραγματικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων real estate. Η στρατηγική αναμένεται να οριστικοποιηθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider