Σε χαμηλό 6 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε χαμηλό 6 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο
Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η έλλειψη οδηγών φορτηγών, οδήγησαν τον δείκτη τιμών εισροών σε ιστορικό υψηλό.

Τελευταία Ενημέρωση 13:37

Επιβράδυνση σε χαμηλό έξι μηνών εμφάνισε η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη λόγω των περιορισμών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος PMI υποχώρησε στις 54,3 μονάδες τον Οκτώβριο από 56,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας τη χαμηλότερη πρόβλεψη σε δημοσκόπηση του Reuters που έκανε λόγο για πτώση στις 55,2 μονάδες.

«Μια απότομη επιβράδυνση τον Οκτώβριο σημαίνει ότι η ευρωζώνη ξεκινά το τέταρτο τρίμηνο με την ασθενέστερη δυναμική ανάπτυξης από τον Απρίλιο», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. «Ενώ ο συνολικός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης παραμένει πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, βραχυπρόθεσμα οι κίνδυνοι είναι καθοδικοί, καθώς η πανδημία συνεχίζει να διαταράσσει τις οικονομίες και να ωθεί τις τιμές υψηλότερα».

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκλήθηκαν από την πανδημία, παράλληλα με την έλλειψη οδηγών φορτηγών, οδήγησαν τον δείκτη τιμών εισροών στις 73,1 μονάδες από τις 70,9, σε ιστορικό υψηλό.

Παράλληλα, ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 54,7 από 56,4 μονάδες, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο και χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 55,5. Ο μεταποιητικός δείκτης μειώθηκε στις 53,2 από 55,6 μονάδες, στο χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2020.

Συναγερμός σε Γερμανία και Γαλλία για την έλλειψη προμηθειών

Η συμπίεση της παγκόσμιας προσφοράς προκάλεσε ισχυρή πτώση στη μεταποιητική παραγωγή της Γαλλίας, ενώ μείωσε σημαντικά την αναπτυξιακή δυναμική στη Γερμανία. Ειδικότερα, οι δείκτες εργοστασιακών παραγγελιών και στις δυο χώρες υποχώρησαν σημαντικά τον Οκτώβριο.

«Ενώ μέχρι πρόσφατα, οι επιπτώσεις των ελλείψεων ήταν πιο εμφανείς στις τιμές, τώρα βλέπουμε ότι έχουν αξιοσημείωτο αντίκτυπο στα επίπεδα παραγωγής και στις παραγγελίες βιβλίο», δήλωσε στο Bloomberg ο Joe Hayes, ανώτερος οικονομολόγος στην εταιρεία με έδρα το Λονδίνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider