Η χρήσιμη επενδυτική συμβουλή του Γουόρεν Μπάφετ σε ένα αφιλόξενο χρηματιστηριακό περιβάλλον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η χρήσιμη επενδυτική συμβουλή του Γουόρεν Μπάφετ σε ένα αφιλόξενο χρηματιστηριακό περιβάλλον
Ο Μπάφετ ανέκαθεν πίστευε ότι οι βασικές αρχές της επένδυσης παραμένουν άθικτες ακόμη και μπροστά στις οικονομικές μόδες ή καινοτομίες, από την τεχνολογική φούσκα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έως τις σημερινές meme stocks ή τα κοινωνικά επενδυτικά κεφάλαια.

Οι ιδιώτες επενδυτές επέστρεψαν. Καθ 'όλη τη διάρκεια του 2021, επένδυσαν άμεσα δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές μετοχές και ακίνητα. Αλλά αυτά τα περιουσιακά στοιχεία έχουν πλέον τιμές σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα και οι φόβοι διόρθωσης τροφοδοτούν τη μεταβλητότητα. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός των ΗΠΑ, οι φόροι και το δημόσιο χρέος παρουσιάζουν συστημικές προκλήσεις. Κυριαρχεί η πολιτική και κοινωνική διχόνοια. Και υπάρχει και η COVID.

Αντιμέτωποι με μια τέτοια αναταραχή, οι ιδιώτες επενδυτές είναι πρόθυμοι για καθοδήγηση. Υπάρχουν λίγες καλύτερες πηγές από τον Ουόρεν Μπάφετ, γνωστό για ένα ασύγκριτο ρεκόρ επενδύσεων σε έξι ασταθείς δεκαετίες, καθώς και για τις έξυπνες, προσιτές συμβουλές του για τους επενδυτές. Ακολουθεί ένα «κόσμημα» του 1994:

«Πριν από τριάντα χρόνια, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την τεράστια επέκταση του πολέμου του Βιετνάμ, ελέγχους μισθών και τιμών, δύο πετρελαϊκές κρίσεις, την παραίτηση ενός προέδρου, τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ημερήσια πτώση του Dow κατά 508 μονάδες, ή οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να κυμαίνονται μεταξύ 2,8% και 17,4%. Αλλά, έκπληξη - κανένα από αυτά τα μεγάλα γεγονότα δεν κατάφερε το παραμικρό πλήγμα στις θεμελιώδεις επενδυτικές αρχές».

Όσο πρωτοφανείς και αν φαίνονται αυτές οι εποχές, από την αγωνία μέχρι την καινοτομία, ένα άλλο «κόσμημα» του Μπάφετ μας θυμίζει ότι ήμασταν εδώ και πριν. Το 2018, ο Μπάφετ έγραψε ξανά για το πώς οι βασικές αρχές της επένδυσης είναι διαχρονικές:

«Από το 1942... η χώρα αντιμετώπιζε σε διάφορες χρονικές περιόδους μια μακρά περίοδο ιογενούς πληθωρισμού, ένα βασικό ποσοστό 21%, πολλούς αμφιλεγόμενους και δαπανηρούς πολέμους, την παραίτηση ενός προέδρου, μια διάχυτη κατάρρευση των αξιών των κατοικιών, έναν παραλυτικό οικονομικό πανικό και ένα πλήθος άλλων προβλημάτων».

Ο Μπάφετ ανέκαθεν πίστευε ότι οι βασικές αρχές της επένδυσης παραμένουν άθικτες ακόμη και μπροστά στις οικονομικές μόδες ή καινοτομίες, από την τεχνολογική φούσκα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έως τις σημερινές meme stocks ή τα κοινωνικά επενδυτικά κεφάλαια.

Η συλλογή δοκιμίων του Μπάφετ

Οι βασικές αρχές της επένδυσης συγκεντρώνονται σε φτιαγμένα στο σπίτι και χιουμοριστικά δοκίμια που ο Μπάφετ γράφει για τους μετόχους της εταιρείας του, Berkshire Hathaway, επί έξι δεκαετίες. Σύμφωνα με το Marketwatch, από το 1996, με την υποστήριξη του Μπάφετ, έχει δημοσιευτεί μια συλλογή από τις καλύτερες από αυτές, που αντιπροσωπεύουν ένα ολοκληρωμένο, μη επαναλαμβανόμενο και συμπαγές μίνι μάθημα χρήσιμο σε κάθε μεμονωμένο επενδυτή.

Στο φετινό δοκίμιο, ο Μπάφετ προειδοποίησε για τους κινδύνους της επένδυσης από ιδιώτες, ιδιαίτερα τώρα σε μια περίοδο γεμάτη από «promoters» που λένε «ιστορίες» που δημιουργούν «ψευδαισθήσεις» στους ευκολόπιστους, φέρνοντας κατά νου τις SPAC, τα ETF, τα κεφάλαια ESG και άλλες μοντέρνες προσφορές. Ο Μπάφετ προειδοποιεί εναντίον των «κερδοσκόπων» που εμπορεύονται «δελεαστικές ιδέες» και «εκκλήσεις για δράση» που «δεν σταματούν ποτέ».

Ο Μπάφετ συμβουλεύει την αποφυγή τέτοιων πειρασμών. Αντίθετα, χρησιμοποιεί δύο παραδείγματα από τη δική του επενδυτική εμπειρία για να τονίσει την έκκληση για επένδυση κοινής λογικής, απλότητας και επιχειρηματικού προσανατολισμού. Τα παραδείγματα είναι οι επενδύσεις του σε ένα αγρόκτημα της Ομάχα το 1986 και σε μια πολυκατοικία στη Νέα Υόρκη το 1993, στις οποίες κέρδισε μεγάλες αποδόσεις, τηρώντας μόνο μερικές βασικές αρχές.

Οι βασικές επενδυτικές αρχές

Πρώτον, ο Μπάφετ έχει πει εδώ και καιρό ότι οι δυο πιο σημαντικές λέξεις για επενδύσεις είναι «περιθώριο ασφάλειας». Αναφέρεται στη φράση που επινόησε ο μέντοράς του, Μπέντζαμιν Γκράχαμ, ο οποίος τόνισε ότι οι επενδυτικές ευκαιρίες προκύπτουν όταν τιμολογούνται κάτω από την αξία τους. Ο Μπάφετ αγόρασε το αγρόκτημα από έναν αποτυχημένο τραπεζίτη και το κτίριο από έναν κρατικό διαχειριστή. Ήταν πρόθυμοι πωλητές που προσέφεραν χαμηλές τιμές λόγω των συνθηκών της αγοράς. Η επιδίωξη τέτοιας ασφάλειας είναι ιδιαίτερα σημαντική στις τρέχουσες, υψηλά τιμολογημένες, αγορές.

Δεύτερον, ο Μπάφετ λέει «κρατήστε το απλό» και «μην ρισκάρετε με τρελά πονταρίσματα». Δεν είναι ειδικός στη γεωργία ή στην ακίνητη περιουσία. Αλλά κατάλαβε αρκετά για να εκτιμήσει τα έσοδα και τα έξοδα για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία σε μια περίοδο μιας δεκαετίας. Ο Μπάφετ εκτίμησε μια απόδοση 10%, την οποία έκρινε λογική για έναν μέτριο κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, και οι δύο αυτές επενδύσεις τριπλασίασαν τα κέρδη και πενταπλασίασαν την αξία τους. Αν ο επενδυτής το κρατήσει απλό, δηλαδή επενδύσει σε πράγματα που καταλαβαίνει, χρειάζεται μόνο βασικές ικανότητες για να κάνει άνετα οικονομικές εκτιμήσεις.

Τέλος, ο Μπάφετ συμβουλεύει να «επικεντρωθούμε στον αγωνιστικό χώρο και όχι στον πίνακα αποτελεσμάτων». Με αυτό εννοεί να μελετηθεί το περιουσιακό στοιχείο και οι σχετικές επιχειρηματικές προοπτικές και όχι οποιαδήποτε τιμή αγοράς. Στις μετοχές, για παράδειγμα, focus πρέπει να γίνεται στην αξία των αναμενόμενων ταμειακών ροών τα επόμενα 10 χρόνια και όχι στη σημερινή τιμή κλεισίματος. για ένα κτίριο γραφείων, εστιάστε στην αξία των αναμενόμενων ενοικίων και όχι στην τιμή πώλησης του κτιρίου στο παρακάτω τετράγωνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider