BoE: Παράταση του πληθωριστικού «άλματος» προβλέπει ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BoE: Παράταση του πληθωριστικού «άλματος» προβλέπει ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος
Η άποψη του Πιλ έρχεται εν μέσω αυξανόμενων προβλέψεων ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα αναγκάσει την ΒοΕ να αυξήσει τα επιτόκια στο εγγύς μέλλον.

Ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας λέει ότι η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι θα διαρκέσει περισσότερο από ό, τι αρχικά πιστεύαμε, σε σχόλια που αναπαράγει το Bloomberg.

Στις πρώτες δημόσιες παρατηρήσεις του από την ανάληψη του ρόλου του, ο Χιού Πιλ είπε ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι πολύ πιο αμφίπλευροι από ό, τι ήταν εδώ και αρκετό καιρό, και ως εκ τούτου οι πολιτικές αποφάσεις θα είναι πιο ισορροπημένες. Τα ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκαν για λίγο μετά τη δημοσίευση του ερωτηματολογίου, αυξάνοντας τις αποδόσεις.

Η άποψη του Πιλ, που περιλαμβάνεται στις γραπτές απαντήσεις σε ερωτήσεις της Επιτροπής Οικονομικών του Κοινοβουλίου, έρχεται εν μέσω αυξανόμενων προβλέψεων ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα αναγκάσει την ΒοΕ να αυξήσει τα επιτόκια στο εγγύς μέλλον. Μια σειρά ειδήσεων τις τελευταίες ημέρες υπονόμευσε την άποψη της ΒοΕ ότι μεγάλο μέρος της αύξησης των τιμών θα αποδειχθεί παροδικό. Οι αγορές τιμολογούν μια αύξηση 15 μονάδων βάσης έως το τέλος του έτους.

«Κατά τη γνώμη μου, αυτή η ισορροπία κινδύνων μετατοπίζεται προς τις μεγάλες ανησυχίες για τις προοπτικές του πληθωρισμού, καθώς η τρέχουσα ισχύς του πληθωρισμού φαίνεται ότι θα αποδειχθεί πιο μακροχρόνια από ό, τι αναμενόταν αρχικά», έγραψε ο Πιλ.

Ο Πιλ, ο οποίος διορίστηκε τον περασμένο μήνα, ψήφισε να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση της τράπεζας τον Σεπτέμβριο. Οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν την προοπτική αύξησης των επιτοκίων το Νοέμβριο για να περιορίσουν την άνοδο του πληθωρισμού.

Στο ερωτηματολόγιο 16 σελίδων, ο Πιλ είπε επίσης:

Σχεδιάζει «να επικεντρώσει ξανά τις προσπάθειές του προς την εμβάθυνση της κατανόησης των εργαλείων και των πλαισίων πολιτικής που προέκυψαν από την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της».

Πιστεύει ότι «η δύναμη και η επιτυχία» του πλαισίου της BοE «μπορεί να δυσκολέψει την αμφισβήτηση της ορθοδοξίας. Εναλλακτικές απόψεις και προσεγγίσεις μπορεί να είναι δύσκολο να συμπεριληφθούν στους υπάρχοντες μηχανισμούς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider