Νέο ιστορικό ρεκόρ την Πέμπτη στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο ιστορικό ρεκόρ την Πέμπτη στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος
Το φράγμα των 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα θα σπάσει αύριο Πέμπτη η τιμή στην εγχώρια Αγορά Επομένης Ημέρας, την ώρα που σε κράτη όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία θα εκτιναχθεί πάνω από τα 300 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αυξημένη κατά 14,6% μέσα σε ένα μόλις 24ωρο θα είναι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά, με συνέπεια να καταρρίψει την Πέμπτη ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, αγγίζοντας τα 204 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω του κύματος ανατιμήσεων που σαρώνει όλη την Ευρώπη, η ελληνική χονδρεμπορική αγορά θα είναι η τέταρτη φθηνότερη αύριο, παρά την ιστορική αρνητική πρωτιά. Σε χαμηλότερα επίπεδα από τη χώρα μας θα κινηθούν οι τιμές μόνο στη Ρουμανία (187,98 €/MWh), τη Βουλγαρία (184,71 €/MWh), και την Πολωνία (141,39 €/MWh).

Στον αντίποδα, σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη η χονδρεμπορικές τιμές θα ξεπεράσουν ακόμη και τα 300 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ενδεικτικά παραδείγματα η Ιταλία (307,72 €/MWh), το Βέλγιο (302,54 €/MWh), η Γερμανία (302,53 €/MWh) και η Ολλανδία (302,54 €/MWh). Μάλιστα, στο Βέλγιο θα σημειωθεί η μεγαλύτερη αύξηση σε ημερήσια βάση, η οποία θα αγγίξει το 68,3%.

Η εκτίναξη των τιμών αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο συνεχές ανοδικό ράλι του φυσικού αερίου. Όπως έγραψε πριν από λίγο το Insider.gr, τα futures του φυσικού αερίου στην Ολλανδία (σημείο αναφοράς για το κόστος του αερίου όλη την Ευρώπη) και στη Βρετανία έχουν αυξηθεί κατά 60% μέσα σε μόλις 2 μέρες.

Το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), κατέγραψε στις 12.50 ώρα Ελλάδας ημερήσια άνοδο 25,14% στα 145,19 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

Η επίδραση της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου και στην εγχώρια αγορά φαίνεται από το γεγονός ότι το καύσιμο θα συμμετάσχει αύριο με ποσοστό 47,4% στο εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, με τις ΑΠΕ να καταλαμβάνουν μερίδιο 25,4%, τον λιγνίτη 13%, τις εισαγωγές 11,8% και τα υδροηλεκτρικά 2,3%.

Πηγή: Energylive

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε νέα ρεκόρ οι τιμές του φυσικού αερίου - Αυξήθηκαν 60% μέσα σε 2 μέρες

Το φυσικό αέριο συμπαρασύρει τα πλαστικά – Νέα προβλήματα στις παγκόσμιες αγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider