«Πυκνώνουν» οι διαδικασίες για δύο αρδευτικά projects ύψους 260 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πυκνώνουν» οι διαδικασίες για δύο αρδευτικά projects ύψους 260 εκατ. ευρώ
Προχωρούν οι διεργασίες για τα έργα σε Ταυρωνίτη ποταμό στην Κρήτη και φράγμα Ενιπέα στα Φάρσαλα. Η σημασία τους.

Ολοένα και «πυκνώνουν» οι διαδικασίες που σχετίζονται με σημαντικά αρδευτικά/αντιπλημμυρικά έργα που προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπως αυτό στο νησί της Κρήτης ή και στα Φάρσαλα.

Ο λόγος για την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «ΈΡΓΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ ΠΟΤΑΜΟΥ Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ», ενός διαγωνισμού με εκτιμώμενο προϋπολογισμό περίπου 160 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) αλλά και του αντίστοιχου διαγωνισμού του έργου με τίτλο: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΝΙΠΕΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ (ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΑΛΙΟΔΕΡΛΙ), ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΕΡΓΩΝ», ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Προ ημερών μόλις η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου (η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ & ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ) ενέκρινε την ανάθεση των συμβάσεων παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών με τίτλο: «Παροχή Υπηρεσιών Χρηματοοικονομικού Συμβούλου» για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων στις ενέργειες υποβολής πρότασης και διεξαγωγής των δύο αυτών διεθνών διαγωνισμών ΣΔΙΤ για την υλοποίηση των έργων σε Κρήτη και Θεσσαλία.

Η σύμβαση του έργου με τίτλο: «ΈΡΓΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ ΠΟΤΑΜΟΥ Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ» κατακυρώθηκε στον φορέα με την επωνυμία «BDO ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ Α.Ε.» (έναντι 132.050,00 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α.). Πρόταση είχε υποβάλει και ο φορέας KSI GREECE – ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ αλλά τελικά επελέγη η BDO εντός του Σεπτεμβρίου.

Η σύμβαση του έργου με τίτλο: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΝΙΠΕΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ (ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΑΛΙΟΔΕΡΛΙ), ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΕΡΓΩΝ», πήγε στον φορέα με την επωνυμία DIADIKASIA BUSINESS CONSULTING ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (έναντι 135,5 χιλ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ). Στη διαδικασία είχαν συμμετάσχει και οι φορείς ΙΝΙΤΙΑ και EUROPEAN PROFILES.

Οσον αφορά στο project της Κρήτης, η υλοποίηση του εν λόγω έργου, όπως σχετικά έχει σημειωθεί σε άλλες ανάλογες διαδικασίες που προώθησε το υπουργείο Υποδομών για το project, θεωρείται ύψιστης προτεραιότητας και αναγκαία, καθώς: (α) θα επιλύσει ένα αίτημα δεκαετιών για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων μεγάλης απόδοσης, όπως η υψηλή ζώνη Πλατανιά και περιοχές της Δυτικής Κισάμου Χανίων, εξοικονομώντας νερό για άλλες χρήσεις, όπως η ύδρευση οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων, (β) θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία των εκτάσεων της λεκάνης απορροής του Ταυρωνίτη ποταμού, στην οποία προκλήθηκαν πολύ μεγάλες καταστροφές και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα από τις βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή πρόσφατα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τοπικά μέσα της Κρήτης προ ημερών πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα σε υψηλόβαθμα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης παρουσία και Τεχνικών Συμβούλων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σχετικά με την προετοιμασία διεξαγωγής Διεθνούς Διαγωνισμού ΣΔΙΤ. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τόσο στον σχεδιασμό και τα χαρακτηριστικά του έργου των Φραγμάτων του ποταμού Ταυρωνίτη και των συνοδών έργων μεταφοράς νερού, όσο και στην αξιοποίησή τους για την κάλυψη υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών των Δήμων Πλατανιά και Κισάμου.

Για την υλοποίηση του προαναφερόμενου έργου θα κατατεθεί πρόταση στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την έκδοση απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα («ΔΕΣΔΙΤ»), προκειμένου το έργο να υπαχθεί στις διατάξεις του σχετικού νόμου.

Το έργο θα εξυπηρετήσει αρδευτικούς σκοπούς για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων μεγάλης απόδοσης, όπως η υψηλή ζώνη Πλατανιά και η Δυτική Κίσαμος. Θα εξοικονομήσει νερό για άλλες χρήσεις, όπως η ύδρευση οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία των εκτάσεων της λεκάνης απορροής του Ταυρωνίτη ποταμού. Επιπλέον έχει και σημαντική περιβαλλοντική διάσταση, με την ανάσχεση του φαινομένου ερημοποίησης λόγω υφαλμύρινσης των αντλούμενων υδάτων στα Φαλάσσαρνα, καθώς και την μείωση των πιέσεων σε σημαντικούς υπόγειους υδροφορείς, όπως αυτός του Κολενίου.

Αναφορικά με το έργο στη Θεσσαλία, η υλοποίησή του θεωρείται κομβική και αναγκαία για την εξασφάλιση: (α) της αντιπλημμυρικής προστασίας των κατάντη του φράγματος περιοχών, (β) της άρδευσης 110.000 στρεμμάτων περίπου, (γ) της ύδρευσης ελλειμματικών περιοχών, και (δ) της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω του εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων και της διατήρησης οικολογικής παροχής. Η περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα ύδρευσης, αλλά και άρδευσης. Το φράγμα αναμένεται να δώσει ώθηση στον πρωτογενή τομέα της περιοχής και να αποτρέψει καταστροφές από φαινόμενα όπως αυτά του «Ιανού» που έπληξαν τον κάμπο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider