Γερμανικές εκλογές: Οι εκατομμυριούχοι μεταφέρουν assets τους στην Ελβετία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανικές εκλογές: Οι εκατομμυριούχοι μεταφέρουν assets τους στην Ελβετία
Εάν το SPD, το Die Linke και οι Πράσινοι έρθουν στην εξουσία, η επανεισαγωγή ενός φόρου περιουσίας και η αύξηση του φόρου κληρονομιάς θα μπορούσαν να είναι στην πολιτική ατζέντα. 

Mια πιθανή στροφή προς τα αριστερά στις εκλογές της Γερμανίας την Κυριακή τρομάζει τους εκατομμυριούχους και μεταφέρουν περιουσιακά τους στοιχεία στην Ελβετία, λένε τραπεζίτες και φορολογικοί δικηγόροι.

Εάν οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD, οι αριστεροί του Die Linke και οι περιβαλλοντολόγοι Πράσινοι έρθουν στην εξουσία, η επανεισαγωγή ενός φόρου περιουσίας και η αύξηση του φόρου κληρονομιάς θα μπορούσαν να είναι στην πολιτική ατζέντα.

«Για τους υπερ-πλούσιους, αυτό είναι πολύ φλέγον», δήλωσε ένας Γερμανός φορολογικός δικηγόρος με δραστηριότητα και στην Ελβετία. «Οι επιχειρηματικές οικογένειες ανησυχούν πολύ».

Η κίνηση δείχνει πως οι πλούσιοι εξακολουθούν να βλέπουν την Ελβετία ως ένα ελκυστικό μέρος για να αποθηκεύσουν τον πλούτο τους, παρά τις προσπάθειές της χώρας να ακυρώσει την εικόνα της ως ένα ασφαλές καταφύγιο των δισεκατομμυριούχων.

Καμία χώρα δεν έχει περισσότερα υπεράκτια περιουσιακά στοιχεία από την Ελβετία και οι εισροές επιταχύνθηκαν το 2020, προς όφελος μεγάλων τραπεζών όπως η UBS, Credit Suisse και Julius Baer. Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι φόβοι για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας έκαναν ελκυστική την πολιτική σταθερότητα της Ελβετίας.

Τα στοιχεία της Τράπεζας διεθνών διακανονισμών δείχνουν ότι οι καταθέσεις γερμανικών νοικοκυριών και εταιρειών σε τράπεζες στην Ελβετία αυξήθηκαν σχεδόν 5 δισ. δολάρια σε 37,5 δισ. δολάρια το α’ τρίμηνο του 2021 και αυτό δεν περιλαμβάνει μετοχές, ομόλογα ή χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Πιο πρόσφατα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα, αλλά μέσα ενημέρωσης λένε ότι οι εισροές συνεχίστηκαν. «Έχω κλείσει ένα νέο χρηματικό ποσό άνω του μέσου όρου τους τελευταίους τρεις μήνες», δήλωσε στο Reuters ένας βετεράνος σύμβουλος πελατών σε μια μεγάλη ελβετική τράπεζα που ασχολείται κυρίως με Γερμανούς.

«Πολλοί πλούσιοι άνθρωποι, ιδίως επιχειρηματίες, φοβούνται ότι θα υπάρξει στροφή προς τα αριστερά στη Γερμανία - ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι εκλογές», λέει ο Φλόριαν Ντίρσελεν, επικεφαλής της LGT Ελβετίας.

Ένας κορυφαίος Ελβετός τραπεζίτης δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters: «Γνωρίζω αρκετούς Γερμανούς επιχειρηματίες που θέλουν να έχουν ένα πόδι έξω από τη Γερμανία, αν τα πράγματα γίνουν πολύ κόκκινα εκεί».

Φόρος στις περιουσίες

Μια δημοσκόπηση την Πέμπτη έδειξε ότι το SPD, στο 25%, προηγείται των συντηρητικών της απερχόμενης καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ κατά τέσσερις μονάδες.

Το SPD θέλει να εισαγάγει εκ νέου φόρο περιουσίας και να αυξήσει τον φόρο κληρονομιάς, ενώ οι Πράσινοι - πιθανός εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού - σχεδιάζουν να φορολογήσουν περαιτέρω την περιουσία τους. Παρόλο που και οι δύο οραματίζονται αύξηση του φόρου εισοδήματος για τους μεγαλύτερους εισοδηματίες, ένας φόρος στα περιουσιακά στοιχεία θα συγκεντρώσει πολύ περισσότερα χρήματα, σχολίασε ο δικηγόρος στο Reuters.

Είχε αυξημένη ζήτηση για συμβουλές από πελάτες, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ορισμένοι επιχειρηματίες προσπάθησαν να προστατευτούν κάνοντας νέες επενδύσεις μέσω κάποιας εταιρείας στην Ελβετία ή μεταφέροντας περιουσιακά στοιχεία σε ένα ίδρυμα στο Λιχτενστάιν.

Η απλή μεταφορά μετρητών σε ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό, από την άλλη πλευρά, δεν βοηθά πλέον. Κάτω από τεράστια διεθνή πίεση, οι Ελβετοί μοιράζονται τώρα αυτά τα στοιχεία λογαριασμού με τις φορολογικές αρχές στις χώρες καταγωγής των πελατών.

«Η Ελβετία ως χρηματοπιστωτικό κέντρο χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, νομική ασφάλεια και υψηλό επίπεδο οικονομικής ικανότητας. Ωστόσο, δεν προσφέρει καμία προστασία από τη φοροδιαφυγή», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Διεθνών Οικονομικών Θεμάτων.

Ο Ντίρσελεν της LGT είπε ότι μίλησε πρόσφατα με έναν Γερμανό επιχειρηματία που φοβόταν ότι η Γερμανία θα μπορούσε σύντομα να φορολογήσει σκληρά ξένα περιουσιακά στοιχεία ή συναλλαγές, γεγονός που ενίσχυσε την εικόνα της Ελβετίας ως ασφαλούς καταφυγίου για κεφάλαια.

«Προσωπικά, υποθέτω ότι σημαντικά περιουσιακά στοιχεία θα συνεχίσουν να μεταφέρονται στην Ελβετία», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανικές εκλογές: Η τελευταία τηλεοπτική «μάχη» πριν τις κάλπες

Γερμανικές εκλογές: Το SPD θα ζητήσει εσωκομματική έγκριση για συμμετοχή στην κυβέρνηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider