Citi: Έως και 100 δολάρια μπορεί να φτάσει το φυσικό αέριο αν ο χειμώνας είναι βαρύς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Citi: Έως και 100 δολάρια μπορεί να φτάσει το φυσικό αέριο αν ο χειμώνας είναι βαρύς
Η Citigroup υπερδιπλασίασε τις προβλέψεις της για τις τιμές φυσικού αερίου σε Ευρώπη και Ασία για το επόμενο τρίμηνο.

Η Citigroup υπερδιπλασίασε τις προβλέψεις της για τις τιμές φυσικού αερίου σε Ευρώπη και Ασία για το επόμενο τρίμηνο και είπε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 100 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) στην περίπτωση ενός ιδιαίτερα κρύου χειμώνα.

Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου εκτοξεύονται στα ύψη καθώς τα χαμηλά αποθέματα της Ευρώπης για την εποχή, η εκτόξευση της ζήτησης στην Κίνα και οι αυξανόμενοι περιορισμοί στην προσφορά, από την Ρωσία μέχρι τη Νιγηρία, οδηγούν σε έναν πόλεμο υποβολής προσφορών για την πρώτη ύλη παραγωγής ενέργειας πριν από το χειμώνα του βόρειου ημισφαιρίου.

Οι τιμές της Ιαπωνίας-Κορέας έχουν αυξηθεί σχεδόν 50% μέχρι τώρα αυτόν τον μήνα, κοντά στα 30δολάρια ανά mmBtu, ενώ στην Ευρώπη το υγροποιημένο φυσικό αέριο αυξάνεται περίπου κατά 40% στα 25 δολάρια. Οι αυξήσεις των τιμών στις ΗΠΑ ήταν πιο συγκρατημένες.

Οι μέσες τιμές το επόμενο τρίμηνο θα είναι μέτρια υψηλότερες από τα τρέχοντα επίπεδα σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Citi, ανέφερε η τράπεζα στο υπόμνημα της. Ωστόσο, πιθανότατα θα υπάρξουν εκτοξεύσεις τιμών και εάν ο ασυνήθιστα κρύος καιρός αυξήσει τη ζήτηση και οι τυφώνες στον αμερικανικό κόλπο του Μεξικού διαταράξουν την προσφορά, τα φορτία θα μπορούσαν να διαπραγματεύονται στο επίπεδο των 100 δολαρίων ανά mmBtu ή 580 δολάρια το βαρέλι σε ισοδύναμους όρους πετρελαίου.

«Οι παγκόσμιες τιμές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να συνεχίσουν να κινούνται παραβολικά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», ανέφεραν στο υπόμνημα οι αναλυτές της Citi.

«Η έντονη ζήτηση και μια ελλιπής ανταπόκριση από την προσφορά έχουν «σφίξει» απότομα την αγορά. Οποιαδήποτε αιφνιδιαστική αύξηση της ζήτησης ή ανωμαλίες στην προσφορά θα μπορούσαν να ωθήσουν την τιμή προς τα πάνω ».

Οι επιπτώσεις από την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου σε άλλα καύσιμα φαίνονται επίσης ευρύτερες από ό, τι αρχικά πιστεύαμε, τονίζει η Citi. Η μετάβαση στο υγροποιημένο πετρέλαιο για θέρμανση θα επηρεάσει τη νάφθα και τη βενζίνη, η μεγαλύτερη χρήση κηροζίνης θα επηρεάσει τις τιμές των καυσίμων και του ντίζελ, ενώ το μαζούτ θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε.

Ωστόσο, το ράλι του υγροποιημένου φυσικού αερίου θα εξασθενίσει - οι τιμές θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 70% έως το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους από τα επίπεδα του φετινού χειμώνα, ανέφερε η τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έκκληση προς την ΕΕ να μην συμπεριλάβει το φυσικό αέριο στην Πράσινη Ταξινομία

Η Ιταλία δίνει 3 δισ. ευρώ για τις αυξήσεις τιμών σε φυσικό αέριο και ρεύμα

Η Βρετανία εξετάζει «κόφτη» για τις αυξήσεις τιμών σε φυσικό αέριο και ρεύμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider