Πάουελ: Η νομισματική μας πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάκαμψη της οικονομίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ: Η νομισματική μας πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάκαμψη της οικονομίας
Την πρόθεση της Fed να συνεχίσει να στηρίζει την αμερικανική οικονομία στην πορεία προς την ανάκαμψη αντανακλά η διατήρηση των επιτοκίων δανεισμού σε σταθερά επίπεδα, υπογράμμισε ο Ζερόμ Πάουελ.

Την πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να συνεχίσει να στηρίζει την αμερικανική οικονομία στην πορεία προς την ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας αντανακλά η διατήρηση των επιτοκίων δανεισμού στα επίπεδα του 0%-0,25%, όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της Fed, Ζερόμ Πάουελ, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τις σχετικές ανακοινώσεις.

Ο Πάουελ σημείωσε πως η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος στις ΗΠΑ και οι πρωτοβουλίες του προέδρου Μπάιντεν για δημοσιονομική στήριξη ενισχύουν ακόμα περισσότερο την πορεία προς την οριστική ανάκαμψη.

Εν συνεχεία, ο επικεφαλής της Fed τόνισε πως οι δείκτες στην οικονομική δραστηριότητα εξακολουθούν να ενισχύονται, αναφερόμενος στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,4% στο πρώτο εξάμηνο του 2021, μία αύξηση που αναμένεται να συνεχιστεί με αντίστοιχα υψηλούς ρυθμούς και κατά το β' εξάμηνο του έτους.

Ο Πάουελ επανέλαβε την προηγούμενη στάση του ότι η έναρξη και ο ρυθμός των αγορών περιουσιακών στοιχείων της Fed «δεν θα έχουν ως στόχο να φέρουν άμεσο μήνυμα σχετικά με το χρόνο αύξησης των επιτοκίων». Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η Fed θα χρησιμοποιήσει ένα διαφορετικό, πιο αυστηρό τεστ για να καθορίσει πότε θα αυξήσει τα επιτόκια.

Oι διχογνωμίες στη Fed

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αναφέρθηκε και στις διχογνωμίες σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας εντός της Fed, καθώς σχολίασε πως πολλά μέλη της πιστεύουν ότι η απασχόληση στις ΗΠΑ έχει ήδη αγγίξει τα απαιτούμενα πρότυπα της κεντρικής τράπεζας για «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο».

«Πολλοί στην επιτροπή πιστεύουν ότι έχει επιτευχθεί το τεστ της ουσιαστικής περαιτέρω προόδου για την απασχόληση... Υποθέτω ότι η δική μου άποψη είναι ότι το τεστ για ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο στην απασχόληση δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε για το τι σημαίνει η επερχόμενη έκθεση για την αγορά εργασίας τον Σεπτέμβριο για ενδεχόμενες μελλοντικές αυξήσεις στα επιτόκια, ο πρόεδρος Πάουελ είπε ότι δεν αναζητά συγκεκριμένους αριθμούς, αλλά μάλλον «συσσωρευμένη πρόοδο».

«Για μένα δεν θα χρειαζόταν μια παντοδύναμη, εξαιρετική, σούπερ ισχυρή έκθεση για την απασχόληση. Θα χρειαζόταν μια αρκετά καλή έκθεση για την απασχόληση για να νιώσω ότι το τεστ έχει εκπληρωθεί. Άλλοι στην επιτροπή, πολλοί στην επιτροπή, πιστεύουν ότι το τεστ έχει ήδη εκπληρωθεί. Άλλοι θέλουν να δουν περισσότερη πρόοδο».

Το ανώτατο όριο χρέος

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ προέτρεψε το Κογκρέσο να ενεργήσει γρήγορα για να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους.

«Είναι πολύ σημαντικό να αυξηθεί έγκαιρα το ανώτατο όριο του χρέους, ώστε οι ΗΠΑ να μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους», δήλωσε ο Πάουελ. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Το σχόλιο έρχεται καθώς ο ηγέτης της μειοψηφίας Μιτς Μακόνελ λέει ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα ψηφίσουν κατά της αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους. Εάν το όριο χρέους δεν ανασταλεί, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να αθετήσουν το χρέος τους για πρώτη φορά.

«Η αποτυχία σε αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές αντιδράσεις, σοβαρές ζημιές στην οικονομία στις χρηματοπιστωτικές αγορές και δεν είναι απλώς κάτι που θα μπορούσαμε να σκεφτούμε - πρέπει να το σκεφτούμε», δήλωσε ο Πάουελ.

«Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να αθετήσουν καμία από τις υποχρεώσεις τους... και ότι κανείς δεν πρέπει να υποθέσει ότι η Fed ή οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να προστατεύσει τις αγορές ή την οικονομία σε περίπτωση αποτυχίας» συμπλήρωσε.

Evergrande

Ο Τζέρομ Πάουελ δήλωσε ακόμα ότι τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζει ο κινεζικός κατασκευαστής ακινήτων Evergrande δεν πρέπει να θεωρηθούν ως προανάκρουσμα του τι θα μπορούσε να συμβεί με άλλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

«Η κατάσταση της Evergrande φαίνεται πολύ ιδιαίτερη για την Κίνα, η οποία έχει πολύ υψηλό χρέος για αναδυόμενη οικονομία της αγοράς», δήλωσε ο Πάουελ, προσθέτοντας ότι η δύσκολη θέση της εταιρείας δεν φαίνεται να αποτελεί κίνδυνο για μεγάλες αμερικανικές ή κινεζικές τράπεζες.

«Θα ανησυχούσε κάποιος ότι θα επηρέαζε τις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες μέσω πιστωτικών διαύλων και αυτού του είδους τα πράγματα, αλλά δεν θα έκανα έναν παραλληλισμό με τον εταιρικό τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Πάουελ.

Ψηφιακό νόμισμα

Όσον αφορά την πιθανότητα η Fed να εκδώσει ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας, ο Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η τράπεζα «εργάζεται προληπτικά» αξιολογώντας μια τέτοια περίπτωση. «Δεν έχουμε λάβει απόφαση σχετικά με ένα CBDC, αλλά θα εκδώσουμε σύντομα ένα έγγραφο συζήτησης, προκειμένου να αποτελέσει τη βάση» της δημόσιας διαβούλευσης στο θέμα.

«Το τελικό τεστ που θα εφαρμόσουμε κατά την αξιολόγηση ενός ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας και άλλων ψηφιακών καινοτομιών είναι που τα σαφή και απτά οφέλη τους υπερτερούν του κόστους και των κινδύνων», συνέχισε.

Συμπλήρωσε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι πίσω στον παγκόσμιο αγώνα για την έκδοση ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider