Το «μπρα-ντε-φερ» για το περίφημο οικιστικό «Voula Project»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «μπρα-ντε-φερ» για το περίφημο οικιστικό «Voula Project»
Το πλάνο των 136 εκατ. ευρώ των Hines και Henderson Park στη Βούλα, ο χαρακτηρισμός του ως «στρατηγική επένδυση» και η αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τι προβλέπει το project, τι φέρεται να ζητάει ο Δήμος.

Προ ολίγων ημερών, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες της αγοράς, εκδόθηκε η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, βάσει της οποίας, το «Voula project» εντάχθηκε και με τη... «βούλα» στις στρατηγικές επενδύσεις.

To συγκεκριμένο οικιστικό αλλά και τουριστικό έργο, που θα υλοποιήσει το σχήμα ειδικού σκοπού VHPH Properties της κοινοπραξίας των Hines και Henderson Park, έχει προϋπολογισμό 136 εκατ. ευρώ και θα βρίσκεται στην περιοχή «Εξοχή» της Βούλας, σε οικόπεδα επί των οδών Μεγάλου Βασιλείου, Βασ. Γεωργίου, Αθηναΐδος και Μαυρομιχάλη. Σύμφωνα με το υποβληθέν επενδυτικό σχέδιο στον φορέα Enterprise Greece «το έργο ακολουθεί το υφιστάμενο χωροταξικό – πολεοδομικό πλαίσιο (Ρυθμιστικό Αττικής, ΓΠΣ Βούλας, κλπ) και θα αναπτυχθεί σε 3 φάσεις.

Συνολικά θα περιλαμβάνει 250-350 διαμερίσματα και κατοικίες, καθώς και γυμναστήρια, πισίνες, παιδικές χαρές, ασφάλεια και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Η προτεινόμενη επένδυση αφορά έργο οικιστικής – τουριστικής ανάπτυξης σε οικοδομικά τετράγωνα του Δήμου Βούλας Αττικής. Το έργο προϋπολογίζεται στα €135.921.252 και αναμένεται να δημιουργηθούν κατά βιώσιμο τρόπο 50 νέες ΕΜΕ (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας)».

Ωστόσο, μένει να φανεί αν η διαδικασία προχωρήσει ομαλά, αν αυτή η απόφαση «ξεκλειδώσει» την προώθηση του έργου ή αν θα έχουμε και άλλα «επεισόδια» στη διαμάχη ανάμεσα στους επενδυτές και τον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Ο οποίος αντιδράει στο «Voula Project» θεωρώντας ότι αφορά απλά στην κατασκευή εκατοντάδων διαμερισμάτων στη Βούλα, επιβαρύνοντας το περιβάλλον, αποτελώντας μια επένδυση που δεν έχει το νόημα της στρατηγικής, κόντρα στον ισχύοντα, κατά τον ρυμοτομικό σχεδιασμό, χαρακτήρα της περιοχής ως αποκλειστικής κατοικίας, κι ενώ μέχρι πρότινος αμιγώς οικιστικά έργα δεν είχαν ποτέ υπαχθεί στο καθεστώς επιτάχυνσης επενδύσεων.

Βέβαια, το project θεωρητικά πληροί προϋποθέσεις τέτοιες ως προς το ύψος της επένδυσης ή τις θέσεις εργασίας. Πλην όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι o δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μαζί με ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ετοιμάζονται για περεταίρω νομικές κινήσεις (άραγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας;), διεκδικώντας είτε την ακύρωση του project, που δεν φαντάζει και εύκολη υπόθεση μετά από τόσες εγκρίσεις, είτε καλύτερες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις για τον Δήμο και τους πολίτες του (λιγότερη δόμηση, ηπιότεροι όροι, μεγαλύτεροι ανοιχτοί χώροι κ.α.).

Σε κάθε περίπτωση, μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαμάχη με την υποσημείωση βέβαια ότι όταν ένα έργο «μπαίνει υπό την ομπρέλα» του καθεστώτος των στρατηγικών επενδύσεων δεν σημαίνει σώνει και καλά ότι ξεκινάει άμεσα.

Να υπενθυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί (αρχές Αυγούστου) το πράσινο φως που «πήρε» το project από τη Διυπουργική για την ένταξή του σε καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων και την εν συνεχεία έκδοση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ).

Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός αφορά στην αξιοποίηση ακινήτου 71 στρεμμάτων (σε την περιοχή γνωστή ως κτήμα Κόνιαρη ή αλλιώς «Εφοπλιστικά»), η οποία αποκτήθηκε τον Αύγουστο του 2020 από το Μουσείο Μπενάκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider