Fed: Είναι πιθανή μια «έκπληξη» στις αυξήσεις των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Είναι πιθανή μια «έκπληξη» στις αυξήσεις των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα;
Το outlook των επιτοκίων από τη Fed στην συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας είναι πιθανό να παρέχει νέες πληροφορίες που θα κινήσουν στην αγορά. - Δεν αποκλείουν την «έκπληξη» οι αναλυτές.

Εν όψει της συνεδρίασης διαμόρφωσης πολιτικής της Fed την επόμενη εβδομάδα, το χρονικό σημείο στον ορίζοντα για την μελλοντική αύξηση των επιτοκίων τραβάει την προσοχή των επενδυτών και των αναλυτών της αγοράς ομολόγων.

Ενώ η αναμενόμενη μείωση του ρυθμού των αγορών ομολόγων της Fed φέτος έχει κυριαρχήσει σε μεγάλο μέρος της συζήτησης μέχρι στιγμής, το outlook των επιτοκίων από τη Fed είναι πιθανό να παρέχει νέες πληροφορίες που θα κινήσουν στην αγορά.

Για πρώτη φορά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αποκαλύψουν τις προσδοκίες τους για το πού θα καταλήξει ο στόχος για τα επιτόκια στο 2024 και ορισμένοι λένε ότι η αγορά ήδη υποτιμά τον κίνδυνο η Fed να επιφυλάσσει μια έκπληξη με τη μορφή περισσότερων αυξήσεων στα επιτόκια από το αναμενόμενο για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η έκθεση για τον αμερικάνικο πληθωρισμό την Τρίτη, ο οποίος παρουσίασε επιβράδυνση τον περασμένο μήνα, οδήγησε τους επενδυτές να ελαττώσουν τις προσδοκίες τους για το πόσο πιθανόν είναι η Fed να καταλήξει να αυξήσει τα επιτόκια. Αλλά μέχρι την Τετάρτη, αυτές οι κινήσεις είχαν επανέλθει σε μεγάλο βαθμό, με το πενταετές, μονοετές επιτόκιο OIS να κυμαίνεται γύρω στο 1,48%, κοντά στο σημείο που ήταν στην αρχή της εβδομάδας.

«Δεν είναι πιθανό να πάρουμε πολλά νέα όσον αφορά τον χρόνο του tapering από την FOMC την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε μέσω τηλεφώνου την Τετάρτη ο Τζόναθαν Κον, επικεφαλής στρατηγικής συναλλαγών της Credit Suisse.

Η βασική του άποψη είναι ότι στην πρόβλεψη επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας, γνωστή ως dot plot, η μέση τελεία για το 2024 θα αντικατοπτρίζει τουλάχιστον τρεις αυξήσεις επιτοκίων, επιπλέον τριών αυξήσεων το 2023, που αθροίζονται συνολικά σε έξι κινήσεις μέσα στην επόμενη τριετία που θα θέσουν το επιτόκιο αναφοράς των ΗΠΑ γύρω στο 1,60%.

Η Credit Suisse θεωρεί ότι η μέση τελεία της Fed για το 2024 είναι «πιθανό να υπερβεί ουσιαστικά τις τρέχουσες τιμές της αγοράς», είπε, αν και μπορεί να μην επιφέρει την μεγάλη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές που προήλθε από τη συνεδρίαση πολιτικής της Fed τον Ιούνιο.

Τότε, οι αξιωματούχοι ανήγγειλαν δύο αυξήσεις επιτοκίων για το 2023 και επέδειξαν περισσότερη προθυμία να αντιδράσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό από ό, τι έως εκείνη την στιγμή. Αυτή η έκπληξη από την Fed τον Ιούνιο είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο του δολαρίου, ένα sell-off στα συμβόλαια του χρυσού και την πτώση των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών εκτός της τεχνολογίας. Ο Dow Jones υποχώρησε 210,22 μονάδες, ή 0,6%, εκείνη την ημέρα.

Οι αναλυτές της Standard Chartered Bank βλέπουν τη δυνατότητα για άλλη μια έκπληξη την επόμενη εβδομάδα που θα προκύψει από τη μέση τελεία της Fed το 2022, η οποία λένε ότι πιθανότατα θα σηματοδοτήσει μια άνοδο το επόμενο έτος που δεν έχει ακόμη τιμολογηθεί πλήρως από τις αγορές. Η τράπεζα αναμένει επίσης ότι η Fed θα διατηρήσει τις δύο αυξήσεις που έχουν ήδη οριστεί για το 2023, ενώ προσθέτει άλλες δύο το 2024 - συνολικά πέντε κινήσεις που ισοδυναμούν με 125 μονάδες βάσης.

Μια hawkish στροφή και πάλι από τη Fed αυτή τη φορά θα τείνει να είναι «ένα συμβάν κινδύνου, αλλά το αν είναι τόσο μεγάλο όσο τον Ιούνιο είναι άλλο ζήτημα», δήλωσε στο Marketwatch o Στιβ Ινγκλάντερ της Standard Chartered.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider