Γρ. Δημητριάδης: Ποιο είναι το όραμα του Υπερταμείου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γρ. Δημητριάδης: Ποιο είναι το όραμα του Υπερταμείου
«Ως νέα διοίκηση έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, την πρόθεσή μας να είμαστε ενεργοί» ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.

«Είναι πολύ τιμητική για μας η παρουσία σας σήμερα εδώ, και σας ευχαριστώ. Το Υπερταμείο, όπως γνωρίζετε, είναι κάπως φειδωλό στις εκδηλώσεις, λιγότερες από τα δάχτυλα του ενός χεριού στα 6 χρόνια που υπάρχει, και το γεγονός αυτό προσδίδει αυτονόητα κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη σημερινή ημερίδα. Η αληθινή αξία βρίσκεται φυσικά στο ουσιαστικό μέρος, στις ενδιαφέρουσες απόψεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη συσχέτισή της με τις δημόσιες επιχειρήσεις που θα ακουστούν από τους διακεκριμένους ομιλητές», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του «Υπερταμείο», κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, στο πλαίσιο Ημερίδας της ΕΕΣΥΠ στη ΔΕΘ με τίτλο «Βιώσιμη Ανάπτυξη: Ο ρόλος των Δημοσίων Επιχειρήσεων και η στρατηγική κατεύθυνσης προς το μέλλον».

Στην ομιλία του σημείωσε τα εξής:

«Επιτρέψτε μου ωστόσο να σταθώ για λίγο στα του οίκου μας, για να μην παραμείνει σαν εντύπωση αυτό που μόλις είπα για την φειδώ του Υπερταμείου στις εκδηλώσεις. Ως νέα διοίκηση έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, την πρόθεσή μας να είμαστε ενεργοί, γιατί δεν πιστεύουμε ότι τα πράγματα μπορούν να βελτιώνονται από μόνα τους αλλά και επειδή αυτό υπαγορεύει η ίδια η φύση της Εταιρείας (ΕΕΣΥΠ). Ενεργοί, και πιο εξωστρεφείς.

Η κάπως αμήχανη παρουσία του Υπερταμείου τα προηγούμενα χρόνια, μπορεί να αποδοθεί στο κλίμα της εποχής και τους κραδασμούς της κρίσης που ήταν ακόμη ισχυροί, σήμερα όμως θα ήταν ανεξήγητη. Σε μια Ελλάδα που έχει πλέον αλλάξει θα ήταν αδικαιολόγητο για το Υπερταμείο να ψάχνει ακόμη το βηματισμό του, αντί να επιδιώκει να ανταποκριθεί, όσο γίνεται αποτελεσματικότερα, σε όσα ο ιδρυτικός νόμος του επιφυλάσσει. Και αυτό κάνουμε με τις δράσεις και τις παρεμβάσεις μας, στην ολιγόμηνη έως τώρα θητεία μας.

Ωστόσο, η βούλησή μας για τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Υπερταμείο, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του εθνικού πλούτου και στη διασφάλιση αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους πολίτες, αποτυπώνεται στο Στρατηγικό Σχέδιο 2022-2024.

Δεν θα επεκταθώ επ΄ αυτού, θα περιοριστώ μόνο σε μία αναφορά, δηλωτική της φιλοδοξίας μας αν θέλετε, στο όραμά μας για την μετεξέλιξή μας σε ένα Public Wealth Fund, που επιτρέπει και την αξιοποίηση της πολύτιμης διεθνούς εμπειρίας για τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας και παράλληλα διευκολύνει την προσέλκυση επενδυτών.

Κυρίες και Κύριοι,

η πρόοδος μιας χώρας αντικατοπτρίζεται στο επίπεδο ευημερίας των πολιτών της.

Αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός της κρατικής επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω των δημοσίων επιχειρήσεων, που αφορά, στο μεγαλύτερο βαθμό, την διασφάλιση της παροχής στους πολίτες των δημοσίων αγαθών. Και σίγουρα, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, μένει πολλά να γίνουν.

Οι δημόσιες επιχειρήσεις του σήμερα και των περασμένων 10ετιών ή μάλλον, για να μην πάμε μακριά, της περασμένης 10ετίας, είναι άλλοι κόσμοι. Υπήρξαν στιγμές, μόλις λίγα χρόνια πριν, που ακόμη και η επάρκεια της χώρας σε ενέργεια ή πρώτες ύλες απειλήθηκε σοβαρά, σήμερα όμως βλέπουμε τις δημόσιες επιχειρήσεις να αντέχουν σε δύσκολες συνθήκες, όπως η ΔΕΗ που ανταποκρίθηκε απόλυτα στην ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση ρεύματος στον παρατεταμένο καύσωνα τον Αύγουστο.

Ή, για να αναφέρω ακόμη ένα παράδειγμα, τα ΕΛΤΑ , που έκαναν ένα άλμα προς το μέλλον, υιοθετώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, με τα ρομπότ μέσω των οποίων γίνεται η διαλογή στο Κρυονέρι.

Και με τις επιχειρήσεις του δημοσίου, λοιπόν, συμβαίνει ό,τι και με τη σημερινή Ελλάδα, που δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα της προηγουμένης 10ετίας όταν ήταν βαθιά βυθισμένη στην οικονομική, θεσμική και κοινωνική κρίση. Η σημερινή καλύτερη εικόνα, συγκριτικά με το παρελθόν, των δημοσίων επιχειρήσεων αναδεικνύει τις δυνατότητές τους και καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσής τους.

Το γεγονός μάλιστα ότι στην παρούσα φάση, και παρά τα προβλήματα που έφερε η πανδημία, ανοίγονται αισιόδοξες προοπτικές για την Ελληνική Οικονομία, με την αναμενόμενη μεγάλη εισροή πόρων (57 δις) μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων πηγών χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ), επιβάλλει και την επίσπευση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και των σχετικών πολιτικών.

Ο στόχος για ακόμη καλύτερες, σύγχρονες δημόσιες επιχειρήσεις, με κερδοφορία και παροχή αγαθών και υπηρεσιών υψηλού επιπέδου είναι κοινός για όλους όσοι εμπλέκονται στη λειτουργία ή την εποπτεία τους. Και αναφέρομαι στις διοικήσεις μας που είναι σήμερα εδώ, την Πολιτεία, το Υπερταμείο. Επιτρέψτε μου εδώ, να κάνω μίαν αναφορά από έρευνα που έχει στη διάθεσή του το Υπερταμείο, σχετικά με το τι προσδοκούν από αυτό οι πολίτες.

Παρότι το Υπερταμείο έχει ακόμη περιορισμένη αναγνωρισιμότητα, ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών, αναμένει να εργαστούμε μεταξύ άλλων, στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων σε ποσοστό 24% και στο πεδίο των επενδύσεων σε ποσοστό 32%. Και αυτό δεν αποκλίνει από την αποστολή της Εταιρείας. Κάθε άλλο μάλιστα.

Είμαστε ήδη σε συνεχή συνεργασία με τις διοικήσεις όλων των θυγατρικών μας, συζητώντας από τα πιο απλά ζητήματα οργάνωσης και προγραμματισμού έως τα πιο απαιτητικά, όπως είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός και η βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από ένα ολοκληρωμένο ESG πλαίσιο.

Παράλληλα, συμμετέχουμε στην επεξεργασία του νέου θεσμικού πλαισίου για τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία τους, που έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής.

Με τις προτάσεις μας να συνηγορούν στην αυτοτέλεια και τον πελατοκεντρικό χαρακτήρα των επιχειρήσεων, στις εμπνευσμένες και χρηστές διοικήσεις και τη δύναμη αλλαγών που αυτές φέρνουν, στην καλή λειτουργία που εγγυάται κέρδη, στις αρχές που επιβάλλει η σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση, στο δικαίωμα των πολιτών να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας αγαθά.

Με "αρετή και τόλμη" θα προχωρήσουμε.

Ευχαριστώ»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider