Τι θα ισχύσει για την επιστρεπτέα -Ποιες ηλεκτρονικές δαπάνες θα εκπίπτουν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι θα ισχύσει για την επιστρεπτέα -Ποιες ηλεκτρονικές δαπάνες θα εκπίπτουν
Στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την εξειδίκευση, από την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου, των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της κάθε επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ο κ. Σκυλακάκης, εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης των εργαζομένων επιστρέφεται από τις επιχειρήσεις που είχαν κάνει έναρξη εργασιών από 1/1/2019 και πριν και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

-το 1/4, μόνο εάν έχουν καταγράψει αρνητικά ακαθάριστα έσοδα το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και έχουν καταγράψει ζημίες.

-το 1/3 εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30-70%

-το 50% για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Για τις νέες επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών μετά την 1η/1/2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, επιστρέφεται:

-το 1/4 εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 και και εφόσον και είχαν καταγράφει θετικά ακαθάριστα άνω του 30% και καταγράφουν ζημιές προ φόρων

-το 1/3 για τις υπολοιπες νέες επιχειρήσεις

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι το 28% όλων των επιχειρήσεων που έχουν λάβει επιστρεπτέα θα επιστρέψουν μόλις το 1/4, δηλαδή θα είναι μη επιστρεπτέο το 75% της επιστρεπτέας, για το 39% θα είναι μη επιστρεπτέο το 67% της επιστρεπτέας και μόλις το 1/3 θα επιστρέψει το 50%.

Σημείωσε ότι ισχύει η έκπτωση του 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής μέχρι το τέλος του φετεινού χρόνου. Διαφορετικά, η καταβολή θα γίνει σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο του 2022, μέτρο που υποκαθιστά αυτό της προεξόφλησης της επιστρεπτέας που είχε εξαγγελθεί, είναι πιο ευνοϊκό και έχει πολύ σημαντικό δημοσιονομικό κομμάτι -κοστίζει στο κράτος 660 εκατ. ευρώ τα οποία πλέον δεν θα έχουν την υποχρέωση να επιστρέψουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Φορολογικά κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης στη ΔΕΘ ότι από την 1η/1/ 2022 έως το 2025 το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι το ποσό των 5000 ευρώ ετησίως εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων. Το μέτρο αφορά κυρίως τις συναλλαγές που αφορούν υπηρεσίες -ενδεικτικά αναφέρονται υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, οικιακοί βοηθοί, καθαρισμός, φροντίδα παιδιών, βοήθεια για ατομα στο σπίτι, γυμναστήρια, σχολές χορού, ταξί, νομικές υπηρεσίες.

Οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες μετρούν πλέον διπλά στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Ξεχωριστά ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι η ταχύτερη ανάπτυξη κατά 2,5% σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο - εξέλιξη που στηρίζεται κυρίως σε επενδύσεις και εξαγωγές- δημιούργησε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για να χρηματοδοτηθούν πολιτικές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider