Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενίσχυση απασχόλησης νέων – ανάπτυξη 5,9% φέτος - Τέλος ο φόρος γονικών παροχών- αύξηση επιδόματος θέρμανσης και «μέρισμα»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενίσχυση απασχόλησης νέων – ανάπτυξη 5,9% φέτος - Τέλος ο φόρος γονικών παροχών- αύξηση επιδόματος θέρμανσης και «μέρισμα»
Η ομιλία στη ΔΕΘ (Live) Μείωση του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων σε «μόνιμη βάση». Παράταση μειωμένου ΦΠΑ και το 2022, παράταση 3 μηνών σε Γέφυρα και ΣυνΕργασία. Ενίσχυση για 6 μήνες με 1.200 ευρώ για την 1η πρόσληψη νέων. Αύξηση επιδόματος θέρμανσης κατά 20%, διπλασιασμός επιδόματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος Δεκεμβρίου.

Αναθεώρηση του στόχου για το ΑΕΠ του 2021 στο 5,9% (από προηγούμενη πρόβλεψη για 3,6%), εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ. Ανήγγειλε επίσης την προμήθεια συνολικά 24 Ραφάλ (από 18). Ανήγγειλε την οριστική κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές και στις δωρεές έως 800.000 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις επανέλαβε την μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 22% αλλά σε «μόνιμη βάση», αλλά και τις υπερεκπτώσεις για πράσινες και τις ψηφιακές επενδύσεις. Ανήγγειλε φορολογία 15,5% για όσες εταιρείες συγχωνεύονται, επί 3 έτη και για ποσό έως 1 εκατ ευρώ.

Παράταση ανήγγειλε και για το 2022 στο πακέτο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, σε μεταφορές κλπ (σ.σ. που ισχύει φέτος). Ανήγγειλε και επέκταση του μέτρου σε γυμναστήρια και σχολές χορού. Ανήγγειλε για 3 μήνες το Γέφυρα και το Συνεργασία. Προιδέασε για παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ που θα ανακοινωθούν με τον Προϋπολογισμό. Αλλά και πως ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα ενσωματωθεί.

Για την ακρίβεια, πέρα από τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ προανήγγειλε και αυστηρότατους ελέγχους, Αλλά και αύξηση επιδόματος θέρμανσης κατά 20% και παρεμβάσεις για παρεμβάσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Αλλά και μείωση στο 6% του ΦΠΑ ζωοτροφών.

Επίσης εξήγγειλε διπλασιασμό του επιδόματος όσων δικαιούνται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τον Δεκέμβριο .

Για την ακρίβεια, πέρα από τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ προανήγγειλε και αυστηρότατους ελέγχους,

Εισηγήθηκε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία με 4 κατευθύνσεις. Με πρώτο μέτρο την ενίσχυση για 6 μήνες με 1.200 ευρώ για την 1η τους πρόσληψη εκ των οποίων τα 600 θα χρηματοδοτούν τις ασφαλιστικές εισφορές και τα υπόλοιπα 600 θα είναι εισόδημα για τους νέους εργαζόμενους. Επίσης αυξάνονται σε 150.000 από 100.000 σήμερα οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας και επεκτείνεται το φοιτητικό επίδομα στέγασης και στους σπουδαστές ΙΕΚ. Επίσης από το 2022 μηδενίζεται το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων με όφελος περί τα 20 ευρώ.

Για τους νέους 12-17 ετών που θα εμβολιασθούν δίδεται δώρο 50GB δεδομένων και καθιερώνεται σε μόνιμη βάση η ψηφιακή κάρτα νέων από το 2022 για όλους τους πολίτες έως 29 ετών.

Αναφέρθηκε στην αύξηση των καταθέσεων κατά 35 εκατ ευρώ εκ των οποίων 20 εκατ είναι αποταμιεύσεις νοικοκυριών. Τα έσοδα του τουρισμού ήδη ξεπερνούν τους αρχικούς στόχους πρόσθεσε. Αναφέρθηκε και στα κόκκινα δάνεια που μειώνονται, ενώ είπε πως λειτουργούν επιπλέον 46.000 επιχειρήσεις σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο. Προανήγγειλε επίσης την μείωση στο 10% των τελών τηλεπικοινωνιών και κατάργησή του για τους νέους.

Παρακολουθήστε live την ομιλία του πρωθυπουργού στην 85η ΔΕΘ:

Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «θα εξακολουθήσει να μειώνεται στη βάση των νέων αντικειμενικών αξιών και μιας νέας, δικαιότερης αντιμετώπισης των φόρων στην ακίνητη περιουσία". "Στη συζήτηση του Προϋπολογισμού θα παρουσιασθεί το πλήρες σχέδιο» είπε ο Πρωθυπουργός. «Αυτό, όμως, που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι τα περισσότερα νοικοκυριά, το 2022 θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021. Και ότι ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ θα ενσωματωθεί στην κύρια κλίμακά του, όπως είχαμε υποσχεθεί και προεκλογικά».

Εστιάζοντας στο θέμα της Υγείας, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την ειδική μέριμνα για εισαγωγή στο σύστημ υγείας της δωρεάν διενέργειας προληπτικών εξετάσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας, καρκίνου του μαστού, καρκίνου παχέος εντέρου και διαγνωστικών εξετάσεων για καρδιαγγειακό κίνδυνο από 1/2022. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης και του claw back με γενναία εξάπλωση των γενοσήμων.

Στο τέλος της ομιλίας του δεν παρέλειψε να εστιάσει στα μέτρα που θα αλλάξουν την όψη της Θεσσαλονίκης. Από την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, την ανέγερση δύο γηπέδων για ΠΑΟΚ και Άρη -με τελικό σκοπό να γίνει το Χαριλάου περιαστικό πάρκο- αλλά και την έναρξη των εργασιών στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Ειδική αναφορά έκανε τέλος στη δημιουργία νέου ογκολογικού νοσοκομείου στην πόλη.

Αναλυτικά, στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα εξής:

Α. Για τους νέους

· Πολιτική «πρώτο ένσημο» / 1.200 ευρώ για 6 μήνες σε όσους νέους προσλαμβάνονται σε δουλειές πλήρους απασχόλησης χωρίς να έχουν προϋπηρεσία (600 ευρώ στον εργαζόμενο και 600 ευρώ στον εργοδότη)

· Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (συνολικά 150.000 θέσεις εργασίας)

· Επέκταση στεγαστικού επιδόματος 1000 ευρώ/έτος και στους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ

· Κατάργηση ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας για όλους τους νέους έως 29 ετών για φθηνότερη πρόσβαση στο διαδίκτυο με μείωση έως 20 ευρώ σε κάθε λογαριασμό/μήνα.

· 50 GB δώρο στο κινητό τους για όλους τους ανηλίκους 15-17 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή επιλέγουν να εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021.

· Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας, ένα ψηφιακό πορτοφόλι, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές του κράτους προς τους νέους

Τα νέα μέτρα προωθούν την ένταξη των νέων στη νόμιμη και σταθερή εργασία. «Μεγαλώσατε βιώνοντας μόνο κρίσεις» είπε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας, την οικονομική κρίση, την πανδημία και την κλιματική κρίση.
Ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε ειδικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία. Ένα νέο διαγενεακό συμβόλαιο. Το σχέδιο θα αποκρυσταλλωθεί σε μέτρα με 4 κατευθύνσεις:

  • Ισότητα στις ευκαιρίες
  • Πρόσβαση στη γνώση
  • Εξωστρέφεια
  • Συμμετοχή στην πολιτική και κοινωνική δράση

Β Για την ακρίβεια:

· Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών από τους γονείς προς τα παιδιά

· Μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ, μεταφορές, μη αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουρισμό, κινηματογράφους

· Νέο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για την κάλυψη του 80% των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας

· Μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών στο 6% για τους αγρότες

· Αύξηση επιδόματος θέρμανσης κατά 20%

Ο Πρωθυπουργός, ανέφερε επίσης ότι μέσω των μέτρων που πάρθηκαν και μαζί με την άνοδο της επιχειρηματικότητας, έχει κερδίσει ο εργαζόμενος περίπου 4% στο μισθό του. Αυτά τα μέτρα είναι και η πρώτη ασπίδα ενάντια στο παγκόσμιο φαινόμενο των ανατιμήσεων.

Γ. Μείωση φόρων και εισφορών:

· Κατάργηση ειδικού τέλους τηλεπικοινωνιών για νέους έως 29 ετών και μείωση στο 10% flat για τον υπόλοιπο πληθυσμό

· Μείωση του ΕΝΦΙΑ

· Αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης

· 30% μείωση φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα που πραγματοποιούν δαπάνες έως 5.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συγκεκριμένους κλάδους (πχ υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οικιακές υπηρεσίες, γυμναστήρια, ταξί, νομικές υπηρεσίες κοκ)

· Τον Δεκέμβριο, σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά.

· Διαγραφή 50% οφειλής από όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές

· Έκπτωση 30% στο φόρο εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε συγχωνεύσεις/εξαγορές

· Μείωση κατά 50% του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου

· Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος συνεργασία

· Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος Γέφυρα για δανειολήπτες

· Θέσπιση υπερεκπτώσεων 100% για τις ΜμΕ που πραγματοποιούν πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις

· Μείωση φόρου εισοδήματος στο 22%

· Επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους έως το τέλος του 2022

· Επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες έως το τέλος του 2022

· Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό

· Εξορθολογισμός φαρμακευτικής δαπάνης και του claw back με γενναία εξάπλωση των γενοσήμων.

· Διενέργεια δωρεάν προληπτικών εξετάσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας, καρκίνου του μαστού, καρκίνου παχέος εντέρου και διαγνωστικών εξετάσεων για καρδιαγγειακό κίνδυνο από 1/2022.

Η Θεσσαλονίκη αλλάζει όψη

Η επέκταση του μετρό και το project του flyover μπαίνουν στην τελική τους φάση και, επιτέλους, η πόλη θα έχει το νέο μουσείο του Ολοκαυτώματος, εφόσον και η κυβέρνηση επιλύει τα προβλήματα χωροταξίας στην πόλη. Σε συνεννόηση με τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Πυλαίας, θα ξεκινήσουν τα γήπεδα του ΠΑΟΚ και του Άρη, με τελικό σκοπό να γίνει το γήπεδο Χαριλάου περιαστικό άλσος.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του σχεδίου για το πρώην στρατόπεδο Π. Μελά, το έργο θα ξεκινήσει άμεσα. Επιπρόσθετα, ανακοινώθηκε η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου (40 χιλιόμετρα) και την ίδρυση νέου ογκολογικού νοσοκομείου προς αντικατάσταση του Θεαγένειου.

Αναλυτικά, ανακοινώθηκαν τα εξής νέα έργα για τη Θεσσαλονίκη:

· διπλή ανάπλαση γηπέδου Άρη στην Πυλαία και πάρκου στη Χαριλάου

· Νέο ογκολογικό νοσοκομείο στη δυτική θεσσαλονίκη

· Χάραξη ενιαίου παραλιακού μετώπου 40 χλμ από το καλοχώρι έως τη Μηχανιώνα

· Μελέτη επέκτασης του μετρό στη δυτική θεσσαλονίκη

· Εξυγίανση άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στο Καλοχώρι

Το ΑΕΠ σημείωσε άλμα 16,2% - 5,9% ο νέος στόχος ανάπτυξης

«Σήμερα, σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, εξαγγέλεται ο νέος στόχος ανάπτυξης από το 3,6% στο 5,9%. Στη διάρκεια της πανδημίας το πρόγραμμα ενίσχυσης που βοήθησε στην προστασία του εισοδήματος, αξίας 41 δις. ευρώ, βοήθησε κάθε οικογένεια και επιχείρηση» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Υποσχέσεις που έγιναν για νέες επενδύσεις και μεγάλα έργα είναι πλέον πραγματικότητα. Η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού θα αποφέρει πάνω από 2 δις. ευρώ σε βάθος χρόνου, για παράδειγμα, ενώ το μειοψηφικό πακέτο του ΔΕΔΔΗΕ πωλήθηκε με ένα τίμημα που ξεπέρασε τις προσδοκίες, επισήμανε.
Το επενδυτικό περιβάλλον έχει αναταθεί και οι στρατηγικοί επενδυτές επενδύουν πλέον στην Ελλάδα, ανέφερε.

Το παλιό ενεργειακό μοντέλο είναι ακριβό και ρυπογόνο - Έρχεται περιβαλλοντικός νόμος

Το μέλλον της ενέργειας είναι οι ΑΠΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι ο στόχος στην Ελλάδα είναι να κλείσουν όλες οι λιγνιτοπαραγωγικές μονάδες ως το 2028. Η Ελλάδα θέλει να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 55% ως το 2030, ακολουθώντας την αντίστοιχη ευρωπαϊκή στρατηγική.

Επίσης, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι θα κηρυχθούν προστατευμένες το 30% των θαλασσών και στο 10% αυτών θα απαγορευτεί πλήρως η αλιεία, ενώ προανήγγειλε ότι θα έρθει προς ψήφιση άμεσα ο πρώτος περιβαλλοντικός νόμος στην ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία. Ο Πρωθυπουργός ανέλαβε ξανά την ευθύνη για τις περιβαλλοντικές καταστροφές του καλοκαιριού και επισήμανε ότι η κρίση του καλοκαιριού ανέδειξε την ανάγκη ίδρυσης του νέου Υπουργείου για τη διαχείριση κρίσεων και πολιτικής προστασίας.

«Η κλιματική κρίση προβάλλει ως η νέα πρόκληση της νέας εποχής» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι πρέπει να γίνει πολιτικός διάλογος για το ζήτημα της κλιματικής κρίσης και αυτός θα γίνει με τους πολίτες και την κοινωνία.

"Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσει"

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει μαζικός ο εμβολιασμός. Υπενθυμίζοντας ότι η ευθύνη είναι η άλλη όψη της ελευθερίας, αναφέρθηκε στα επιστημονικά οφέλη των εμβολίων, στην ασφάλειά τους και τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον νέα lockdowns, καθώς -όπως τόνισε- υπάρχει η δυνατότητα για όλους να εμβολιαστούν.

Τέλος, έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στον στίχο του Γ. Σεφέρη που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης "λίγο ακόμα να σηκωθούμε, λίγο ψηλότερα", απαντώντας ότι "θα σηκωθούμε πολύ ψηλότερα!"

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider