«Δείχνει τα δόντια του» στο 1,9% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο – Άνοδος 91% στο φυσικό αέριο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Δείχνει τα δόντια του» στο 1,9% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο – Άνοδος 91% στο φυσικό αέριο
Επιτάχυνση από 1,4% τον Ιούλιο. Καύσιμα, τρόφιμα και διαμονή είχαν διψήφιες αυξήσεις τιμών. Ο εναρμονισμένος δείκτης στο 1,2%.

Επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων στην ελληνική αγορά και κυρίως στον κλάδο της ενέργειας, των μεταφορών, των τροφίμων, αλλά και της διαμονής καταγράφουν τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) του μηνός Αυγούστου 2021. Σε ετήσια βάση προέκυψε αύξηση 1,9% έναντι ανόδου κατά 1,4% τον Ιούλιο και μείωσης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Ο εναρμονισμένος δείκτης (με άλλη στάθμιση που ορίζει η Eurostat) επιταχύνθηκε στο 1,2% από 0,7% τον Ιούλιο.

Η πιο εντυπωσιακή άνοδος αφορά στο φυσικό αέριο: Η τιμή του αυξήθηκε κατά 91% σε έναν χρόνο! Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος στο πετρέλαιο θέρμανσης (28,9%), σε καύσιμα και λιπαντικά (17,4%), στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (9%), σε ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία (11,4%), αλλά και σε είδη διατροφής όπως το αρνί και κατσίκι (12,2%) και τα λαχανικά νωπά (21,5%).

Οι εν λόγω αυξήσεις, δείχνουν και το πεδίο στο οποίο θα κινηθούν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως θα ξεδιπλωθούν αύριο στη ΔΕΘ, για τη θωράκιση της αγοράς αλλά και των εισοδημάτων.

Να σημειωθεί ότι παρά τη μεγάλη επιτάχυνση του δείκτη ακόμη κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου της ΕΕ (3% άνοδος τον Αύγουστο με βάση την Eurostat). Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με αναλυτές συνδέεται με πολλούς παράγοντες: και με το μεγάλο πλήγμα στο ΑΕΠ της χώρας από την πανδημία (το οποίο ανακτάται το τελευταίο διάσημα και διατηρεί πολλοίς κλάδους σε χαμηλή δραστηριότητα και άρα τιμές), αλλά πιθανόν και με στατιστικά ζητήματα. Εξηγούν επίσης πως πρέπει να φανεί αν θα επαληθευτούν/ αποτυπωθούν και από την ΕΛΣΤΑΤ τα μηνύματα που λαμβάνονται από τους πρόδρομους δείκτες προσδοκιών του ΙΟΒΕ αλλά και φορέων όπως η ΓΣΕΒΕΕ και προαναγγέλλουν έκρηξη ανατιμήσεων το επόμενο διάσημα με βάση τις δηλώσεις εκπροσώπων των βιομηχάνων και των λιανεμπόρων.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 1,9% προήλθε κυρίως:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

  • 3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, μοσχάρι, χοιρινό, γιαούρτι.
  • 4,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
  • 6,7% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 0,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία, εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία.

Η άνοδος αυτή αντισταθμίστηκε από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

  • 0,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά.
  • 2,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 0,5% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές.
  • 0,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
  • 2,6% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
  • 0,7% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.
  • 1,1% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων

Σε μηνιαία βάση ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Αύγουστο 2021, σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2021, παρουσίασε μείωση 0,1% έναντι μείωσης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2020 - Αυγούστου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2019 - Αυγούστου 2020, παρουσίασε μείωση 0,8% έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2019 - Αυγούστου 2020 με το δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίου 2018 – Αυγούστου 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider