Το «καλάθι της νοικοκυράς» δίνει σήμα για την ατζέντα παροχών

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «καλάθι της νοικοκυράς» δίνει σήμα για την ατζέντα παροχών
Τα δεδομένα από την αγορά για το μήνα Αύγουστο θα δώσουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα των προϊόντων και των υπηρεσιών που καταγράφουν τις πιο μεγάλες αυξήσεις, αλλά και του εύρους της επίπτωσης.

Tο μέγεθος των πιέσεων των ανατιμήσεων στο συνολικό «καλάθι της νοικοκυράς», όπως αυτό αποτυπώνεται από τα αναλυτικά στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αναμένεται να φανεί σήμερα μέσα από τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Τα δεδομένα από την αγορά για το μήνα Αύγουστο θα δώσουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα των προϊόντων και των υπηρεσιών που καταγράφουν τις πιο μεγάλες αυξήσεις, αλλά και του εύρους της επίπτωσης, σε μια στιγμή που ολοκληρώνονται οι αποφάσεις για τις παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ για τη θωράκιση της αγοράς, αλλά και για τη στήριξη των εισοδημάτων.

Τα μηνύματα που έρχονται από την αγορά δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνα. Το τελευταίο κρούσμα ήρθε χθες από μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία καταγράφει ανατιμήσεις στο 1/4ο των εταιρειών αλλά και πρόθεση αύξησης τιμών από 1 στις 2 εταιρείες.

Τα στοιχεία ταυτίζονται ουσιαστικά από τις μετρήσεις του ΙΟΒΕ για τον μήνα Αύγουστο. Οι προσδοκίες για άνοδο των τιμών στη βιομηχανία κινείται σε ιστορικό υψηλό. Το ίδιο ισχύει και με τον δείκτη προσδοκιών για την πορεία των τιμών στο λιανεμπόριο….

Σημειώνεται πως τον Ιούλιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε με βάση την ΕΛΣΤΑΤ κατά 1,4% σε ετήσια βάση. Και τούτο καθώς πέρα από τις μεγάλες αυξήσεις τιμών σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, αυτοκίνητα, μεταφορές και σε πολλά τρόφιμα (αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά), υπήρξε και μείωση τιμών κυρίως σε κλάδους που επηρεάζονται από την πανδημία σε όρους τζίρου (π.χ. στα είδη ένδυσης και υπόδησης).

Για τον Αύγουστο, μία πρώτη εικόνα δίνεται – μέσω Eurostat – από την προσωρινή μέτρηση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών (σ.σ. υπολογίζεται με κοινό τρόπο ανά την ΕΕ). Δείχνει άνοδο τιμών 1,2% τον Αύγουστο στην Ελλάδα (έναντι 3% κατά μέσο όρο ανά την Ευρωζώνη). Ο ρυθμός είναι επιταχυνόμενος μεν σε σχέση με τον Ιούλιο (αυξήθηκε κατά 0,7%) αλλά κινούνταν σε πιο χαμηλά επίπεδα από ότι στα άλλα κράτη της ζώνης του ευρώ.

Το θέμα των πληθωριστικών πιέσεων συζητείται σήμερα και στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών που λαμβάνει χώρα στη Σλοβενία. Μετέχει από ελληνικής πλευράς ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Στο πλαίσιο του απολογισμού που θα γίνει για τους τριγμούς που δέχεται η ευρωπαϊκή οικονομία, εξετάζεται και το κατά πόσο αυτό το φαινόμενο είναι πράγματι προσωρινό όπως επισήμως εκτιμάται από τους θεσμούς, στον απόηχο και των χθεσινών αποφάσεων της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: Σχεδόν το 46% των επιχειρήσεων αυξάνουν τις τιμές τους λόγω των ανατιμήσεων

Συμμετοχή του Χρ. Σταϊκούρα σε Eurogroup και Ecofin στη Σλοβενία

gazzetta
gazzetta reader insider insider