Ανησυχία Λαγκάρντ για επιπτώσεις του πληθωρισμού και της μετάλλαξης Δέλτα στην Ευρωζώνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανησυχία Λαγκάρντ για επιπτώσεις του πληθωρισμού και της μετάλλαξης Δέλτα στην Ευρωζώνη
Όπως είπε η Γαλλίδα αξιωματούχος, η οικονομία θα είναι σε καλύτερη κατάσταση μέχρι το τέλος του 2021. Πάνω από τον στόχο του 2% ο πληθωρισμός για το 2021. «Παροδικές οι αυξήσεις των τιμών» είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Την ανησυχία της για την αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού για την επιστροφή της οικονομίας στα προ-πανδημίας επίπεδα μετέφερε η διοικήτρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως είπε η Γαλλίδα αξιωματούχος, ανάκαμψης της Ευρωζώνης προχωρά με θετικούς ρυθμούς, η οικονομία θα είναι σε καλύτερη κατάσταση από πριν την πανδημία μέχρι το τέλος του 2021, προσθέτοντας πως η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να καθυστερήσει την πλήρη επαναλειτουργία της οικονομίας

Μιλώντας για τον πληθωρισμό, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι βραχυπρόθεσμα φαίνεται πως ο πληθωρισμός αυξάνεται πάνω από το στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ, αλλά η ίδια σημείωσε πως μεσομακροπρόθεσμα ο πληθωρισμός δείχνει πως κινείται κάτω από το στόχο της ευρωτράπεζας.

«Έχουμε ακόμα λίγο δρόμο να διανύσουμε μέχρι να εξαφανιστούν οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία» συμπλήρωσε, λέγοντας ότι η ανάπτυξη της οικονομίας εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας και τα προγράμματα εμβολιασμών κατά του κορονοϊού.

Αναθεωρήσεις για ΑΕΠ και πληθωρισμό

Η κ. Λαγκάρντ ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την πορεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης:

Για το 2021, στο 5% (από 4,6% στην εκτίμηση του Ιουνίου)

Για το 2022 στο 4,6% (από 4,7% στην εκτίμηση του Ιουνίου).

Για το 2023, στο 2,1% (αμετάβλητο σε σχέση με την εκτίμηση του Ιουνίου).

Για τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ προβλέψει ανάπτυξη για φέτος και για τα επόμενα χρόνια:

Στο 2,2% για το 2021 (από 1,9% στην εκτίμηση του Ιουνίου)

Στο 1,7% για το 2022 (απο 1,5% στην εκτίμηση του Ιουνίου)

Στο 1,5% για το 2023 (από 1,4% στην εκτίμηση του Ιουνίου).

Προσεχτικές αναφορές για το PEPP

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μείωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP) που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, η επικεφαλής της τράπεζας είπε πως «δεν πρόκειται για μείωση, αλλά για επανεκτίμηση των υποστηρικτικών μέτρων».

Η ίδια απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα τερματιστεί πλήρως το PEPP, αρκούμενη να πει ότι αυτό θα συμβεί όταν «υπάρξουν οι κατάλληλες χρηματοοικονομικές συνθήκες», προσθέτοντας ότι το ζήτημα θα εξεταστεί και θα επανεκτιμηθεί από την ευωτράπεζα τον Δεκέμβριο.

Ακόμα, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι η απόφαση για τη μείωση του PEPP λήφθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Για τις ανατιμήσεις

Σχετικά με τις ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων, που έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται σε σειρά χωρών της ΕΕ, η Γαλλίδα αξιωματούχος δήλωσε «παρατηρούμε την πορεία των τιμών και θα ξέρουμε εν καιρώ πόσο θα διαρκέσουν και τον αντίκτυπο που θα έχουν στην οικονομία».

Η ίδια υποστήριξε ότι οι αυξήσεις τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται ανά καιρούς και έχει την τάση να είναι σταδιακό και να υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου.

Μιλώντας για το πρόγραμμα στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) προς τις τράπεζες, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως το ύψος του θα επανεξαταστεί από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΚΤ αποφασίζει να ξαφνιάσει τις αγορές, με ένα «μετριοπαθές» tapering

gazzetta
gazzetta reader insider insider