Στίγκλιτς: Ο Πάουελ δεν πρέπει να παραμείνει στο «τιμόνι» της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στίγκλιτς: Ο Πάουελ δεν πρέπει να παραμείνει στο «τιμόνι» της Fed
Ο Στίγκλιτς είπε ότι δεν έχει μιλήσει ακόμη για τις απόψεις του στα μέλη της διοίκησης, αλλά «πιθανότατα θα εμπλακεί» καθώς η συζήτηση για τους διορισμούς της Fed συνεχίζεται.

Για να είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πιστός στην ατζέντα του, δεν πρέπει να επανατοποθετήσει τον Τζερόμ Πάουελ ως πρόεδρο της Fed, δήλωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος και μακροχρόνιος σύμβουλος των Δημοκρατικών, Τζόζεφ Στίγκλιτς, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Ο κόσμος έδωσε στον Πάουελ πολλά μπράβο επειδή στήριξε την οικονομία εν μέσω πανδημίας... Από τη μία πλευρά συμφωνώ με αυτό», δήλωσε ο Στίγκλιτς, τώρα καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, σε τηλεφωνική συνέντευξη την Παρασκευή.

«Από την άλλη πλευρά, αυτό είναι το μίνιμουμ δυνατό όσον αφορά την αξιολόγηση του. Σχεδόν οποιοσδήποτε λογικός θα έκανε κάτι παρόμοιο», δήλωσε ο Στίγκλιτς για τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια και το πρόγραμμα μηνιαίας αγοράς ομολόγων που ο Πάουελ διατηρεί από τον Μάρτιο του 2020.

Μάλλον, ο Μπάιντεν θα πρέπει να εξετάσει τη χαλαρότερη προσέγγιση του Πάουελ όσον αφορά τη δημοσιονομική ρύθμιση, την απροθυμία του να ενσωματώσει ζητήματα που σχετίζονται με το κλίμα στην οπτική της Fed και να ελέγξει εάν ο Πάουελ θα ήταν τόσο προσηλωμένος στην δουλειά του εάν ο πληθωρισμός παραμείνει ισχυρότερος από το αναμενόμενο.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα εκπληρώσει αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο της ατζέντας της;... Δεν πρέπει να είναι ο Πάουελ», δήλωσε ο Στίγκλιτς, αποκαλώντας τον αξιωματούχο της Fed Λάελ Μπρέιναρντ «έναν προφανή υποψήφιο εκεί έξω», ο οποίος θα έπαιρνε μια ισχυρότερη ρυθμιστική στάση, να ωθήσει τη Fed να λογοδοτήσει πληρέστερα για τους κινδύνους για το κλίμα και, αναμφισβήτητα, να ανεχτεί περισσότερο πληθωριστικό κίνδυνο για να δημιουργήσει υψηλότερη απασχόληση.

Ο Στίγκλιτς είπε ότι δεν έχει μιλήσει ακόμη για τις απόψεις του στα μέλη της διοίκησης, αλλά «πιθανότατα θα εμπλακεί» καθώς η συζήτηση για τους διορισμούς της Fed συνεχίζεται.

Η τετραετής θητεία του Πάουελ ως προέδρου λήγει τον Φεβρουάριο. Ορισμένοι υποστηρικτές του Μπάιντεν που ακολουθούν πιο στενά τη Fed έχουν υποστηρίξει ότι θα πρέπει να πάρει μια δεύτερη θητεία για να ολοκληρώσει μια αλλαγή πολιτικής που δίνει μεγαλύτερο βάρος στην ενίσχυση της απασχόλησης και να επιδιώξει μεγαλύτερο κίνδυνο πληθωρισμού για να το καταφέρει.

Υποστηρίζεται για επαναδιορισμό και από παράγοντες της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων μερικών που υποστηρίζουν ότι θα ήταν επικίνδυνο να τον μετατρέψουν σε «αποδιοπομπαίο τράγο», ενώ η κεντρική τράπεζα κινείται σε μια ευαίσθητη στροφή της νομισματικής της πολιτικής μετά την πανδημία.

Ορισμένες προοδευτικές φωνές στο Δημοκρατικό κόμμα έχουν εξαπολύσει προειδοποιήσεις ότι η παράταση της θητείας ενός από τους διορισμένους του πρώην Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με στενούς δεσμούς με τον κόσμο των ιδιωτικών συμφερόντων, θα ήταν μια χαμένη ευκαιρία.

Photo: AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider